Destination

Fanø

Fanø er den nordligste af de danske øer i Vadehavet. Her kan I nyde de brede badestrande og slappe af i et sommerhus, der er omgivet af smuk natur med hede, klitter og skov. Sommerhusudlejning er populær på Fanø på grund af de små, charmerende byer, naturen, de indbydende sommerhuse og de korte afstande. Fanø skaber den perfekte ramme om en dejlig ferie ved Vadehavet og Vesterhavet.

Fanø
Sommerhuse på Fanø

12 minutter med færgen fra Esbjerg ligger den charmerende ferieø Fanø. Her er sandstranden bred, byerne er hyggelige og historiske, og naturen byder på hede, klitter og skov. Fanø ligger i Vadehavet, der er optaget på Unescos verdensarvsliste og er et af verdens vigtigste vådområder.

Afstandene på øen er overskuelige, og der ikke langt mellem de to gamle søfartsbyer, Nordby og Sønderho, der ligger i hver sin ende af byen. Mulighederne for at holde en indholdsrig ferie på Fanø er gode. Enten på den 15 kilometer lange strand, der er øens legeplads, eller baglandet hvor oplevelserne står i kø.

Fanø Nordby

Nordby er hovedbyen på Fanø. Den ligger på den nordøstlige side af Fanø, og det er her færgen fra Esbjerg lægger til. Nordby har det hele. Her er hyggelige, smalle gader og gamle huse.

Mange af husene er malet i gule eller røde pastelfarver. Nogle af husene har stråtag, mens andre har rødt tegltag.

Her er gode indkøbsmuligheder, museer, cafeer og restauranter. Nede ved havnen er der udsigt til en sandbanke, hvor sælerne ofte ligger og soler sig.  Fra det høje punkt Kikkebjerget er der en god udsigt over Nordby, sommerhusene og havnen i Esbjerg.

Fanø Bad

Fanø Bad er en historisk badeby. Den blev i 1890’erne udpeget som Danmarks første internationale badested.  Fanø Bad ligger på vestkysten på den nordlige del af øen helt ud til Vesterhavet og den brede sandstrand. Fra Fanø Bad er der blot et par kilometer ind til Nordby. Danmarks ældste 18-hullers golfbane, der blev bygget i 1902, ligger ved Fanø Bad. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer i området, ligesom her er flere spisesteder.

Grøndal

Mellem Fanø Bad og Nordby ligger sommerhusområdet Grøndal. På det sted er Fanø et par kilometer bred, så der er gåafstand til den lange brede strand på vestsiden af øen. Sommerhusene ligger i et kuperet naturområde med et rigt dyreliv. Nord for Grøndal ligger Kikkebjerg Plantage. En lidt overset del af Fanø, der blandt andet byder på et varieret landskab, som veksler mellem skov og åbne lyngarealer.  Ved plantagen ligger også Grønningen, der var et 3 hektar stort fælles græsningsområde, hvor kreaturerne tidligere fik lov at gå.

Rindby Strand

Lidt syd for Fanø Bad ligger et andet af øens store sommerhusområde, Rindby Strand. Der er nem adgang til den brede sandstrand, da sommerhusene er placeret i klitlandskabet bag Vesterhavet. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer i området, ligesom her er flere spisesteder. Ellers er der ganske få kilometer ind til Nordby.

Nyby

Fanø er en smal ø, og selvom Nyby ligger nærmest midt på Fanø - mellem sommerhusområder Fanø Bad og Rindby Strand, er der mindre end en kilometer til den lange og brede sandstrand på vestsiden af øen. Sommerhusområdet ligger i et kuperet klitområde, hvorfra der er ikke er ret langt til de mange butikker og aktivitetsmuligheder ved Rindby Strand. Der er heller ikke langt ind til Nordby

Sønderho

I bunden af Fanø ligger den smukke og idylliske landsby Sønderho. Byen er på et tidspunkt kåret som Danmarks smukkeste landsby, og den lever stadig op til den titel. De fleste af de gamle og velbevarede huse, der ligger langs de krogede gader, stammer fra midten af 1700-tallet og hundrede år frem, da Sønderho var den dominerende søfartsby på vestkysten. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer i Sønderho, der også har flere spisesteder.

Aktiviteter på Fanø

Den kilometerlange strand langs øens vestkyst er som skabt til alskens aktiviteter. Lige fra at bade og bygge sandslotte til at fare hen over sandet i en strandsejler.  Øen er kendt som et af de bedste steder i verden at flyve med drager. Flere gange om sommeren er der drageflyvningsfestival.

På Fanø finder man tre afmærkede vandreruter og en løberute. Turene går gennem et varieret landskab med klitter, og skov. Alle ruter begynder på en parkeringsplads.

Der er en mountainbikerute på 8 km i Fanø Plantage. Der er også omkring 20 km afmærkede rideruter Fanø Plantage, Sønderho Hede og med afstikkere til stranden. 

Der er mange cykelruter på Fanø, og det er tilladt at cykle på stierne og skovvejene i Fanø Plantage.

Lystfiskere har mulighed for at prøve lykke fra stranden, men ellers er der en put and take-sø i den sydlige udkant af Nordby.

Fanø strand og natur

Stranden ved Fanø strækker sig fra nord til syd langs hele øens vestkyst. Det bedste område at bade er på det stykke, der ligger mellem Fanø Bad i nord og Rindby Strand. Her er stranden meget bred, og den bliver fortsat bredere. Fra Fanø Bad og mod syd er det tilladt at køre med bil på stranden. Nord for Fanø Bad er færdsel kun tilladt til fods eller på cykel. 

Syd for Rindby ligger et aktivitetsområde, der kaldes buggystranden. Her er det godt at surfe, og specielt kite-surferne er vilde med havet ved Fanø. Det er også muligt at køre med forskellige slags strandsejlere – som landboard, blokart eller kitebuggy.

Endnu længere mod syd bliver stranden mere og mere smal. Til gengæld er den meget bred, når der er lavvandet, og det er her, at der er gode muligheder for at finde rav.

Helt mod nord ligger den sandede halvø Søren Jessens Sand, der minder om en lille sandørken. Her ligger også flere bunkere fra 2. verdenskrig her, og det er muligt at gå ind nogle af disse bunkere.

Fanø er den smukkeste ø i Vadehavet, og naturmæssigt har den meget at byde på. Her er klitheder med små søer og moser, her er plantager med udsigtspunkter, og her er strandenge, hvor fårene græsser.

Fanø er en del af Vadehavet, der er et af verdens vigtigste vådområder, og det er optaget på Unescos verdensarvsliste. Hvert år passerer over 10 millioner fugle forbi Vadehavet, ligesom man i Vadehavet finder landets største bestand af spættet sæl. 

Vil man gerne se sæler er det lettest ved Sønderho, hvor der ofte ligger flokke på mellem 200 og 700 sælger ved sandbankerne syd for Galge Dyb.

Udflugter Fanø

Fanø har en række museer og historiske bygninger, det er værd at besøge.  I Nordby ligger Fanø Museum og Fanø Skibsfarts & Dragtsamling. I Sønderho ligger Fanø Kunstmuseum, Sønderho Gamle Redningsstation, Sønderho Mølle og Hannes Hus.

Lidt nord for Sønderho ligger Sønderho Gamle Fuglekøje. I dag er det et levende museum, hvor man kan se, hvordan man tidligere fangede vildænder ved at lokke dem til at lande i en kunstig sø.

Det er også oplagt at smutte en tur ind på fastlandet til Esbjerg, der har meget at byde på både når det gælder kultur, shopping og spisesteder.

Attraktioner nær Fanø

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er Danmarks museum for havet. Museet arbejder både med kultur- og naturhistorie, og samlingerne spænder fra fiskeredskaber til knogler fra hvaler.

Ribe VikingeCenter

Et besøg på Ribe VikingeCenter er en rejse over 1.300 år tilbage i tiden til dengang vikinger herskede i Ripa (Ribe).

Tirpitz

Museet Tirpitz ved Blåvand er bygget op omkring en gammel bunker, og har udstillinger om Atlanterhavsmuren, en ravsamling og om livet ved Danmarks vestkyst. Museet er tegnet af den verdensberømte arkitektgruppe BIG – Bjarke Ingels Group.

FLUGT

FLUGT – Refugee Museum of Denmark fortæller den universelle historie om fortæller den universelle historie om at være flygtning. Museet er bygget op om Oksbøl-lejren, der fra 1945-49 husede tusindvis af tyske flygtninge. Museet er tegnet af arkitektgruppen BIG – Bjarke Ingels Group.

LEGOLAND®

Forlystelsesparken LEGOLAND® ved Billund er det den største danske turistattraktion udenfor København.