Sommerhuse i Rømø, Toftum

Sommerhusudlejning i Rømø, Toftum - en dejlig ferie i sommerhus

Oplevelserne begynder allerede før ankomsten til Rømø. På den lidt over 9 kilometer lange dæmning til Rømø, får man det første indtryk af naturområdet Vadehavet, der står på Unescos verdensarvsliste. Stands op på en af vigepladserne og se flokke af ænder, gæs, og ryler – og indimellem en havørn på jagt.

Lidt nord for dæmningen ligger feriehusområdet Toftum. Sommerhusene ligger naturskønt i et plantageområde, omkranset af lyngklædte arealer, og nogle få kilometer fra den lange og brede Lakolk Strand. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer på den nærliggende campingplads, og ellers ligger der flere købmandsbutikker i nærområdet. Der er flere cafeer og spisesteder i Lakolk.

Området ved Toftum er kendetegnet ved store sommerhuse og grusveje. Ved Toftum ligger Nationalmuseets Kommandørgård, der er en af øens gamle, velstående slægtsgårde, og Danmarks mindste og ældste skole. Den nærmeste større by er Skærbæk inde på fastlandet samt de historiske jyske byer Ribe og Tønder.

Naturen på Rømø indbyder til en aktiv ferie med vandre-, cykel eller rideture. Der er flere steder på øen, hvor man kan leje heste og cykler. For lystfiskerne er der muligheder langs stranden, på molerne ved havnene eller i en af Rømøs put and take-søer. Golfspillere kan slå sig løs på golfbanen, der ligger på den sydlige del af øen.

Toftum strand og natur

Den kilometerlange Lakolk Strand langs vestkysten af Rømø er en af de bedste og bredeste sandstrande i Europa. Det er tilladt at køre i bil på stranden, men hold øje med tidevandet. Der er stor forskel på ebbe og flod, og to gange i døgnet skifter vandstanden markant.

Lakolk Strand er en børnevenlig helt stenfri sandstrand med lavt vand, sandbund og klitter. Den er så bred, at der er god plads til både drageflyvning, windsurfere og ganske almindelige badegæster, der bare vil pjaske i vandkanten, lege i sandet og slappe af på stranden.

Lige syd for Lakolk Strand ligger Sønderstrand, der bliver meget brugt til pladskrævende aktiviteter som blokart, strandsejlads, drageflyvning og ridning.

Toftum er omgivet af en mangeartet natur der veksler mellem flade områder med lyng og mere kuperede områder. Den nordlige del af øen er præget af græsklædte klitter, lyngarealer, et rigt dyreliv og mange vandrestier. Helt mod nord er øen udlagt som fuglebeskyttelsesområde. Nordspidsen af øen er militært øvelsesområde, hvor der ikke er adgang. Også sæler holder til ved øen, og de senere år er flere kaskelothvaler strandet på Rømø.

Ved Bolilmark ligger det 19 meter høje Høstbjerg, hvorfra der på toppen er en fin udsigt over øen. Lidt syd for Kongsmark i Kirkeby Plantage ligger et andet højdepunkt, 20 meter høje Spidsbjerg, hvorfra der også er en forrygende udsigt over øen.

Der er flere hundeskove på Rømø, hvor hundene kan få lov at løbe frit. De ligger i Vråby Plantage, i Kirkeby Plantage og ved Lakolk.

Rømø er et barn af Vesterhavet, og det præger på alle måder landskabet og naturen. Rømø er 16 kilometer lang og 6 kilometer bred. Bag stranden mod vest ligger flere rækker med klitter, der inde på selve øen er bevoksede bakketoppe. Der ligger en del plantager især på den sydlige del af øen, hvor der er læ på de blæsende dage.

Rømø er en del af Vadehavet, der er et af verdens vigtigste vådområder, og det er optaget på Unescos verdensarvsliste. Hvert år passerer over 10 millioner fugle forbi Vadehavet, ligesom man i Vadehavet finder landets største bestand af spættet sæl. 

Udflugter på og nær Rømø

Rømø har mange kunsthåndværkere, og på øen ligger flere gallerier, lysstøberier og keramikerværksteder. 

Der er færgeforbindelse fra Havneby på det sydlige Rømø til List på nabo-vadehavsøen, tyske Sild. Sejltiden er ca. 40 minutter – husk pas.

Nationalmuseets Kommandørgård fra 1746 stammer tilbage fra den tid, hvor der blev tjent gode penge på hvalfangst. En kommandør var kaptajn på et hvalfangerskib, og det gav så godt, at der var råd til at bygge så flotte gårde som Kommandørgården ved Toftum.

Lidt nord for Kommandørgården – på Juvrevej 82 – kan man se et hegn, der er lavet af hvalben. Der var mangel på træ på Rømø, og derfor brugte man flere steder ben fra hvaler i stedet for.

Naturcenter Tønnisgård er bygget op omkring endnu en af de gamle kommandørgårde på Rømø.

På den gamle gård er der en udstilling, der fortæller, hvordan Rømø blev skabt, hvordan rav blev dannet og hvilke dyr, der holder til på øen.  Der er mulighed for at deltage i talrige aktiviteter med udgangspunkt i naturcentret.

Midt mellem dæmningen og stranden ligger Tvismark Plantage, der udover et rigt dyreliv også rummer omkring 15 af de 50 bunkere, der er tilbage på Rømø efter den tyske besættelse.

Kirkeby Plantage er den største af plantagerne på Rømø. Den er interessant, da den både rummer åbne områder med moser og strandeng. Midt i plantagen ligger en skovlegeplads.

Inde på fastlandet er det oplagt at besøge Skærbæk, hvor der er flere udmærkede aktivitetsmuligheder og restauranter.

Ellers er Danmarks ældste by Ribe et oplagt udflugtsmål, og det samme gælder den hyggelige handelsby og Danmarks ældste købstad, Tønder.

Attraktioner nær Rømø

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er Danmarks museum for havet. Museet arbejder både med kultur- og naturhistorie, og samlingerne spænder fra fiskeredskaber til knogler fra hvaler.

Ribe VikingeCenter

Et besøg på Ribe VikingeCenter er en rejse over 1.300 år tilbage i tiden til dengang vikinger herskede i Ripa (Ribe).

Tirpitz

Museet Tirpitz ved Blåvand er bygget op omkring en gammel bunker, og har udstillinger om Atlanterhavsmuren, en ravsamling og om livet ved Danmarks vestkyst. Museet er tegnet af den verdensberømte arkitektgruppe BIG – Bjarke Ingels Group.

FLUGT

FLUGT – Refugee Museum of Denmark fortæller den universelle historie om fortæller den universelle historie om at være flygtning. Museet er bygget op om Oksbøl-lejren, der fra 1945-49 husede tusindvis af tyske flygtninge. Museet er tegnet af arkitektgruppen BIG – Bjarke Ingels Group.

LEGOLAND®

Forlystelsesparken LEGOLAND® ved Billund er det den største danske turistattraktion udenfor København.