Destination

Rudbøl

Rudbøl ligger på grænsen mellem Danmark og Tyskland, få km fra Vadehavet, i et naturskønt og fuglerigt område.

Rudbøl

Generel

Den hyggelige by Rudbøl er omgivet af den særprægede Sønderjydske natur med flad marsk, søer, vådområder og Vadehavet. Den dansk-tyske grænse går lige midt gennem byen og den tilhørende Rudbøl Sø. Området er attraktivt for lystfiskere, fugle-enthusiaster, naturelskere og kulturelt interesserede. Der er gode indkøbsmuligheder og flere spisesteder i Rudbøl.

Jyllands Vestkyst 55 Jyllands Vestkyst 54

Strand

Rudbøl ligger kun få km fra Vadehavet, men den nærmeste sandstrand finder I ved Emmerlev Klev, 13 km mod nord. Her er stranden børnevenlig med sandbund og lavt vand. Herfra har I desuden en fantastisk udsigt over Vadehavet og øerne Sild og Rømø. Vil I opleve Vestkystens store, brede, hvide sandstrande, så tag den korte tur til Rømø, hvor en af Europas smukkeste og bredeste strande, Lakolk Strand, er beliggende (48 km). Efter en storm kan I være heldige at finde rav langs Vadehavets kyst og på Rømøs strand.

Roemoe Vadehav 7 Roemoe Bolilmark 4

Natur

Det flade marskland, som omgiver Rudbøl, har et rigt fugleliv. Rudbøl Sø ligger lige ved byen og den fiskerige å Vidå snor sig omkring byen. Marsken og digerne beskytter året rundt området mod Vadehavet. Det fredede område omkring Højer, 9 km mod nord, har et rigt fugleliv, som kan observeres fra de mange vandreruter. Ofte kan I kan være heldige at se sæler, som opholder sig i de vestligste dele af Vadehavet, men ofte søger mod Højer Sluse for at finde føde. Hvert forår og efterår kan I desuden være heldige at opleve det uforglemmelige fænomen ''sort sol''. En million stære samles kort før solnedgang, og udfører, ifølge de lokale, et drama på himlen. Naturen i området er både barsk og mangfoldig. Følg evt. stien ''Æ Markmandssti'' over Husum Enge ved Ballum og oplev den særprægede og helt enestående marsk.

Ballum 1 Ballum 2

Aktivitet

Der er i det sønderjyske særdeles gode muligheder for lystfiskere, der kan fiske langs kysten, i Rudbøl Sø, i åen Vidå i Vidå-dalen, i Brede Å, Rejsby Å og Brøns Å. Desuden er der flere Put & Take fiskeparker til rådighed. I Tønder er der et bowlingcenter til rådighed (12 km). I Skærbæk, 39 km mod nord, kan I køre i go-kart på byens bane. Golfspillere kan afprøve de interessante baner hos bl.a. Tønder Golf Klub og Arrild Golf Klub. Områdets særprægede natur kan udforskes til fods eller på cykel langs de mange vandre- og cykelstier.

Arrild 1 Arrild 4

Attraktion


Den gamle middelalder- og renæssance slotskirke i Møgeltønder (7 km) og slotsparken omkring Schackenborg er også et besøg værd. Højer Mølle- og Marskmuseum har til huse i Danmarks største hollandske mølle og viser en udstilling om stormflod og livet i marsken. Højer Gl. Sluse fra 1861 og Vidåslusen, som er Højers nye sluse fra 1980, blev opført for at kystsikre området (9 km). Oplev de gamle slotsruiner ved Trøjborg, som ligger i en lille skov ved Visby. Ruinerne er omgivet af dobbelte voldgrave og århundredegamle træer. Her siges det, at tidligere ejere spøger om natten (11 km). Besøg Tønder og oplev den hyggelige stemning i Danmarks købsstad med de interessante, historiske museer og de mange gode spisesteder (12 km). Mellem Emmerlev og Hjerpsted ligger der 32 høje, som er bevaret fra broncealderen (13 km). Hjerpsted kirke er bygget i 1150 i granit, og med sin beliggenhed helt ud til havet, er kirken et meget smukt syn (16 km).

Udflugt


Sønderjylland har et utal af historiske seværdigheder. Besøg evt. kulturbyen Løgumkloster og gå på opdagelse i det spændende kloster, som blev opført af munke i 1100-tallet (29 km). Besøg Rømø, som ud over dejlig natur og skønne stranden også byder på velbevarede rømøgårde, et sommerland, flere museer, mange kunsthåndværkere, et rigt fugle- og dyreliv og en hyggelig stemning (34 km til dæmningen). LEGOLAND er bygget af 50 mio. byggeklodser. Her findes masser af aktivitetsmuligheder for hele familien (136 km).

Sommerhuse i Rudbøl