Sommerhuse i Møgeltønder

Sommerhus Møgeltønder

Vest for købstaden Tønder og tæt ved den tyske grænse ligger den lille hyggelige by Møgeltønder. Den brostensbelagte hovedgade, Slotsgade, der er flankeret af lindetræer, skifter navn lige ved byens største attraktion og bliver til Schackenborgvej.

Det smukke slot Schackenborg var i en årrække hjem for den danske Prins Joachim og hans familie. I dag ejes og drives slottet af Schackenborg Fonden og er hjemsted for en række kulturelle arrangementer.

Det er muligt at købe dagligvarer i Møgeltønder, ligesom der er flere spisesteder i byen. Men ellers ligger Tønder med sin butikker, cafeer og restauranter ganske tæt på.

Møgeltønder ligger tæt ved den specielle natur ved Vadehavet og i Tøndermarsken. Derfor er området velegnet til lange vandre- eller cykelture i et landskab, der ikke findes magen i Danmark. Blandt andet går marskstien gennem fire byer i området: Rudbøl, Højer, Tønder og Møgeltønder.  

Lystfiskere har gode muligheder i områdets søer og åer eller ved Vadehavskysten. Desuden er der flere put and take-søer i nærheden. I Skærbæk mod nord kan man prøve at køre i gokart på byens bane. Golfspillere har flere interessante baner at vælge mellem. Den nærmeste ligger ved Tønder.

Møgeltønder strand og natur

De bedste strande nær Møgeltønder er den 15 km lange Lakolk Strand på vestsiden af Rømø. Ved Emmerlev Klev, der ligger ved kysten nord for Højer, ligger en børnevenlig strand med sandbund og lavt vand. 

Vadehavet mod vest er et af verdens vigtigste vådområder, og det er optaget på Unescos verdensarvsliste på linje med den kinesiske mur og pyramiderne. Hvert år passerer over 10 millioner fugle forbi Vadehavet, ligesom man i Vadehavet finder landets største bestand af spættet sæl.

Udflugter nær Møgeltønder

I Møgeltønder er den gamle slotskirke og slotsparken omkring Schackenborg naturligvis et besøg værd.  Ved Gallehus lidt mod nordøst står en sten, der markerer, hvor de berømte Guldhorn i sin tid blev fundet.

Tønder mod øst er en spændende by at besøge. Den er blandt andet kendt for sit gode handelsliv og sit hyggelige centrum. I Tønder kan man også se nærmere på den danske arkitekt Hans J. Wegner møbler, der er udstillet på et museum i byens gamle vandtårn. Tønder har også et kunstmuseum og et Zeppelin Museum.

Sluserne ved Højer og det fremskudte dige beskytter hele Tøndermarskens 12.000 hektar mod oversvømmelse. Den gamle sluse blev bygget i 1861, mens den nye sluse - Vidåslusen – stod færdig i 1981.

Nordeuropas højeste hollændermølle, Højer Mølle fra 1857, er i dag indrettet som museum, der både fortæller historien om livet i Tøndermarsken samt selve møllens historie.

I Løgumkloster kan man besøge den imponerende klosterkirke samt se det, der er tilbage af det gamle kloster. 

En tur til Mandø ud for Ribe er en stor oplevelse. Det er den eneste ø i Danmark, der kun kan nås ved lavvande. Man kan køre i egen bil, eller lade sig transportere i en traktorbus. 

Vadehavet nærmest bugner af østers. Du kan finde dem på egen hånd, men det nemmeste er at tage med på en af de mange østerssafarier, der arrangeres i sæsonen, som strækker sig fra oktober april. 

Lidt syd for den tyske grænse ligger det kendte Nolde Museum, der rummer værker af den ekspressionistiske maler Emil Nolde. 

Attraktioner nær Møgeltønder

Legoland

Forlystelsesparken Legoland ved Billund er det den største danske turistattraktion udenfor København.

Givskud Zoo

Givskud Zoo er både en zoologisk have og safaripark, hvor man kan komme helt tæt på dyrene i sin bil eller i en safaribus.

Tirpitz

Museet Tirpitz ved Blåvand er bygget op omkring en gammel bunker, og har udstilliger om Atlanterhavsmuren, en ravsamling og om livet ved Danmarks vestkyst. Museet er tegnet af den verdensberømte arkitektgruppe BIG – Bjarke Ingels Group.

FLUGT

FLUGT – Refugee Museum of Denmark fortæller den universelle historie om fortæller den universelle historie om at være flygtning. Museet er bygget op om Oksbøl-lejren, der fra 1945-49 husede tusindvis af tyske flygtninge. Museet er tegnet af arkitektgruppen BIG – Bjarke Ingels Group.


Ribe VikingeCenter

Et besøg på Ribe VikingeCenter er en rejse over 1.300 år tilbage i tiden til dengang vikinger herskede i Ripa (Ribe).

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er Danmarks museum for havet. Museet arbejder både med kultur- og naturhistorie, og samlingerne spænder fra fiskeredskaber til knogler fra hvaler.