Sommerhuse i Faldsled

Sommerhus i Faldsled eller Falsled – fynsk idyl ved vandet

Er Faldsled med eller uden d i midten. Det er det eneste, der forstyrrer idyllen i den lille fynske havneby, der har et af Danmarks bedste spisesteder i sin midte.

Generelt

Nord for Faaborg og helt ud til Lillebæltskysten ligger Faldsled, der har sin egen lille lystbådehavn, hvor mange lystsejlere kommer på besøg i sæsonen. Området er fredeligt og familievenligt, og der er ikke langt til de fynske seværdigheder. På den lokale Falsled Kro bliver lavet mad i absolut topklasse.

Faldsled staves både med og uden d i midten. I over 100 år har det været debatteret, om bynavnet skal staves Faldsled eller Falsled. De lokale mener, at begge stavemåder skal bibeholdes, men at man opdeler byen i en nordlig og sydlig del, således at man mod nord skriver Falsled og mod syd Faldsled.

 

Stranden og naturen

Strandholmen ved Faldsled er en børnevenlig sand- og stenstrand med lavt vand. Foretrækker man en sandstrand med dybt vand, er Klinten Strand tæt ved Fåborg, et godt bud.

Naturen omkring Faldsled er blid og bakket. Der er ikke langt til De Fynske Alper, som Svanninge Bakker også kaldes. Det er et kuperet landskab med en blanding af skov og lyngklædte bakker. Der er et tætvævet net af cykel- og vandrestier i området.

Der er udsigt til halvøen Helnæs fra strandkanten. Landskabet på halvøen er meget specielt og en oplevelse i sig selv.

 

Udflugter

Det er svært at forestille sig noget mere idyllisk end den fynske købstad Faaborg. Det er en historisk by, der i 1229 var en del af kong Valdemars Sejrs morgengave til sin svigerdatter. Byens vartegn er Faaborg Klokketårn, som er hvad der er tilbage af byens første kirke, Skt. Nikolaj. Kirken var fra ca. 1250, men blev revet ned efter reformationen i 1536 – lige med undtagelse af klokketårnet, der fungerede som sømærke for skibsfarten.

Faaborg har flere museer. Faaborg Museum lægger rum til værker af fynske malere som Peter Hansen, Johannes Larsen, Alhed Larsen, Fritz Syberg og Anna Syberg. En del af Øhavsmuseet i Faaborg er byens gamle arrest, hvor man kommer helt tæt på livet bag tremmer. Øhavsmuseet har også Kaleko Mølle – en gammel vandmølle med rødder tilbage til 1600-tallet, i sin portefølje. Møllen ligger lidt udenfor byen.

Normalt er rundkirker noget, der bliver forbundet med Bornholm. Men der er en i Jylland, på Sjælland og på Fyn. Den fynske ligger i Horne ikke ret langt fra Faldsled. Rundkirken er blevet udvidet, så den oprindelige kirkebygning ligger i midten. 

Egeskov Slot, der ligger 26 kilometer fra Faldsled, er spændende sted at tilbringe en dag. Udover en fremragende samling af veteranbiler er her Europas eneste Camping Outdoor Museum. Her er også en kæmpestor labyrint, som det er nemt at fare vild i, og så er der selve slottet, der er imponerede flot.

Odense, den fynske hovedstad og Danmarks tredjestørste by, har alt hvad hjertet begærer, når det gælder kultur og shopping. Det er næppe gået nogens næse forbi, at H. C. Andersen er født i byen.  Den berømte eventyrforfatter har sit eget museum midt i byen, der blandt andet indbefatter hans barndomshjem i Munkemøllestræde.

Men Odense er meget mere end H.C. Andersen. Der er eksempelvis Odense Zoo, Kunstmuseum Brandts og frilandsmuseet Den Fynske Landsby.

Attraktioner

H. C. Andersens Hus

H.C. Andersen Hus i Odense viser nye sider af H.C. Andersens store forfatterskab. Det ambitiøse museum er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma. Museumsbyggeriet dækker 5.600 kvadratmeter og rummer et børnehus og et underjordisk museum. Det lille gule hjørnehus i Munkemøllestræde, H. C. Andersens fødehjem, er en del af det nye museum.

 

Odense Zoo

Odense ZOO er én af Fyns mest besøgte attraktioner. I haven kommer man tæt på dyrerene og kan opleve dem i afslappede omgivelser.

Haven er bygget op omkring en række miljøer, som er bygget, så de virker så naturlige som muligt. Zoo har omkring 130 forskellige arter. Blandt andet kan man i haven opleve noget så usædvanligt som søkøer.

 

CLAY Keramikmuseum Danmark 

Keramikmuseet ved Middelfart er et af de førende museer for keramisk kunst, kunsthåndværk og design i Europa. Her kan man opleve alt fra særudstillinger med eksperimenterende samtidskeramik til historiske udstilling af porcelæn, fajance og stentøj.

 

Egeskov Slot                                                                                           

Slottet, der ligger nord for Svendborg er en af Europas bedst bevarede vandborge. Slottet har noget for hele familien. Her er udstillinger af veteranbiler, en legeskov, en smuk have og en stor labyrint. Grevefamilien, der ejer stedet, bor stadig på slottet, men det er muligt at komme indenfor og gå gennem de imponerende sale.