Sommerhuse i Lohals

Sommerhusudlejning i Lohals - en dejlig ferie i sommerhus

En ferie omgivet af skov, strand og en aktiv havn. Det er hvad den lille havneby Lohals på Nordlangeland har at tilbyde.

Generelt

Lohals er en lille charmerende by med havn, natur og badestrand på den nordvestlige del af Langeland. Havneområdet er levende og stemningsfuldt, og kulturhuset Banjen er i sommerens løb rammen om mange musikalske arrangementer. Der er stadig enkelte aktive erhvervsfiskere i byen, og samtidig er Lohals en populær destination blandt lystsejlere. På havnen er der aktiviteter, som særligt henvender sig til børnefamilierne. Det er ting som at fange krabber eller rejer, male på sten og kigge efter fugle. Der er dagligvarebutikker og flere restauranter i byen. Lohals er omgivet af flere skovområder, og stranden lige nord for byen er en af øens bedste. Der er gode fiskepladser flere steder omkring Lohals.

Stranden og naturen

Lohals Strand ligger nogle få hundrede meter nord for byen ud mod Langelandssundet. Stranden er mellem 10 og 20 meter bred og omkring 400 meter lang. Stranden er børnevenlig, da vandet er lavt de første mange meter. Det er en sandstrand med enkelte samlinger af småsten i vandkanten.  Der er badebro på stranden.

Lohals Strand er velegnet til stand up paddle, og den er udpeget som et af øens tre Vinterbadepunkter på grund af den gode vandkvalitet. Så er man til vinterbadning er stranden ved Lohals stedet.

Omkring Lohals findes nogle af de mest spændende skove på Langeland. I Vestre Stigtehave, Bræmlevænge og Mørkholm er der afmærkede ruter, mens der i Vestervænge er en hundeskov.

I specielt Mørkholm og Bræmlevænge kan man holde udkik efter de sjældne sorte egern. I Danmark er det de røde egern, der fylder det meste. De røde og sorte egern kan parre sig med hinanden, og da den røde farve dominerer genetisk, forsvinder den sorte farve, hvis begge arter er til stede. Kun på en ø, hvor der ikke findes røde egern, kan den sorte variant overleve.

Og da der indtil for nyligt overhovedet ikke levede egern på Langeland, gik Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Aarhus Universitet, Statens Naturhistoriske Museum og Langeland Kommune sammen om ”Projekt Sort Egern”. I 2011 blev 14 sorte egern udsat i skovene på Nordlangeland og året efter kom yderligere 13 dyr til. I dag lever der omkring 100 sorte egern i de nordlangelandske skove.

Aktivitetsmulighederne er mange på Langeland og ved Lohals. Man kan bade, windsurfe, dykke, fiske, vandre cykle og spille golf.

Udflugter

I Hollænderhuset ved Lohals kan man se en helleristningssten fra yngre bronzealder. Djævlestenen, som den kaldes, er udsmykket med over 100 skåltegn, som er fordybninger på fem-ti centimeter i diameter, der er hugget ind i stenen, og som er en af de ældste former for menneskeskabt udsmykning kendt i Danmark. På et tidspunkt er stenen blevet kløvet i to dele, og rester af tjære på de to dele viser, at den på et tidspunkt har siddet i soklen på en større bygning. De to dele blev fundet på Hou Nordstrand nord for Lohals i 1997.

I Skovhaven, der ligger øst for Lohals, er der en række af de træer, man normalt finder i de danske skove. Der er 47 forholdsvis almindelige træer i Skovhaven, og som hjælp er der i terrænet skilte med træerne navne. Der er også en afdeling i Skovhaven med mere eksotiske træer.

Ristinge med den gode badestrand, den hyggelige havn og ikke mindst Ristinge Klint. Ristinge Havn er den mindste på Langeland – og formentlig den hyggeligste. Ristinge Klint er et imponerende syn. Den er 2 kilometer lang og på det højeste sted rejser den sig 28 meter i vejret.

På Klintens højeste punkt ligger en af Langelands flotteste dysser, der blev bygget i bondestenalderen.

Ved Ristinge Nor ligger et andet fortidsminde, en langdysse med 4 kamre.

Et andet af øens fortidsminder er Hulbjerg Jættestue nær Bagenkop, hvor man kan kravle ind i gravkammeret.

Det lille vådområde Ristinge Nor ligger på den nordlige kyst på Ristinge Hale og er en vigtig lokation for vadefugle. Lidt syd for Ristinge ligger Tryggelev Nor, der er et af de mest fuglerige vådområder i Danmark. Hatbakkerne, der består over 1000 enkeltstående runde bakker, strækker sig over hele Syd- og Østlangeland

Den største by på Langeland er Rudkøbing. Den over 700 år gamle købstad har bevaret mange af de gamle huse, og i den historiske del af byen er små gader med brosten. Der er flere spisesteder i Rudkøbing og et godt museum med fokus på Langelands fortid. I Rudkøbing finder man også en udstilling om det berømte bysbarn, opdageren af elektromagnetismen H.C. Ørsted. Bag udstillingen står H. C. Ørstedselskabet, der fortæller om Ørsteds liv, hans familie og hans mange opdagelser. På udstillingen er det muligt selv at eksperimentere med elektromagnetisme. 

På den sydlige del af Langeland ligger Langelandsfortet, der blev opført under den kolde krig i 50’erne. Fra fortet skulle man stå for den militære kommando over samt overvågningen af Østersøområdet. Langelandsfortet blev nedlagt i 1993 og har i dag en række permanente udstillinger og skiftende særudstillinger. Eksempelvis kan man på fortet se det sovjetiske kampfly MiG-23. Man kan også se det studie, Danmarks Radio skulle sende fra, hvis 3. Verdenskrig var brudt ud.

Der er broforbindelse fra Langeland til Tåsinge, som derfor er et oplagt mål for en udflugt. Romantiske sjæle kan besøge Sixtens Sparre og Elvira Madigans gravsted på Landet Kirkegård. Eller smutte forbi det meget smukke Valdemars Slot, der er et af landets største private slotsanlæg. Det er for tiden lukket for offentligheden. Og fra Tåsinge er der ikke langt til hovedstaden i det Sydfynske Øhav, Svendborg.

Attraktioner:

Koldkrigsmuseum Langelandsfort

Langelandsfortet er i dag omdannet til et koldkrigsmuseum.  Den permanente udstilling fortæller historien om dengang verden var delt op i to. Udstillingen fortæller også, hvor stor den militære trussel var fra de gamle østlande.

Langelands Museum

Langelands Museum udstiller fund og genstande fra oldtiden op til nyere tid. Alle genstandene er fra museets arbejdsområde, som er Langeland og Strynø. Blandt andet kan man høre om en af verdenshistoriens første tandbehandlinger. For 3000 år siden blev en tand boret med et drilbor med flintesten.

Skovsgaard Museer

Skovsgaard Gods, der ligger på Sydlangeland, har to faste udstillinger samt skiftende kunstudstillinger. Den ene faste udstilling fortæller, hvordan godsejerne og hvordan tjenestefolkene levede deres liv.

I en af de gamle stalde udstiller ”Foreningen Langelands Traktor- og Maskinsamling” maskiner, som tidligere blev brugt i landbruget.

Tobaksladen

Mellem Tranekær og Rudkøbing ligger en tobakstørrelade, der er en af de få bevarede tørrelader fra 2. verdenskrig, hvor danske landmænd slog sig på avl af tobak.