Sommerhuse i Longelse

Sommerhusudlejning i Longelse - en dejlig ferie i sommerhus

Longelse ligger naturskønt i fredelige omgivelser lidt syd for færgebyen Spodsbjerg på Langelands østkyst. Longelse ligger tæt på en urørt, fredet skov, og der er ikke langt til Langelands attraktioner

Generelt

Ferieområdet Longelse ligger fredeligt midt i naturen tæt ved landsbyerne Nørre Longelse og Sønder Longelse. Et par kilometer mod nord ligger den hyggelige havneby Spodsbjerg, hvorfra der er færgeforbindelse til Lolland. Longelse ligger tæt på vandet på den østlige del af Langeland. På den modsatte side af øen ligger Rudkøbing, hvor der er gode shoppingmuligheder, en idyllisk bymidte med historiske huse, spisesteder og seværdigheder.

Aktivitetsmulighederne er mange på Langeland og området ved Longelse er ingen undtagelse. Man kan bade, windsurfe, dykke, fiske, vandre cykle og spille golf.

Stranden og naturen

Et par kilometer mod nordvest ligger strandene ved Spodsbjerg. Der er en lille hyggelig sandstrand ved lystbådehavnen, mens Drejet Strand og Spodsbjerg Strand begge er børnevenlige sandstrande med lavt og roligt vand.

Longelse Bondegårdskov er en fredet skov med gamle træer. Det er et godt eksempel på, hvad der sker, når en skov får lov at ligge urørt hen. Der er ikke fældet træer i skoven siden 1940, og når træerne går og vælter, får de lov at blive liggende.

I området ligger mange af de karakteristiske Hatbakker, som Langeland er så rig på. Hatbakker er rækker af små runde bakker, der er resultatet af øens møde med en gletsjer under istiden.  Der er over 1000 bakker på øen, som ligger i otte-ti parallelle rækker i nord-sydgående retning.

Mod nord på Langeland er der nogle fine skovområder, hvor man kan være heldig at få et glimt af de sjældne sorte egern.  landskabet sydpå er noget mere kuperet med nogle flotte klinter.

Udflugter

Tranekær og Tranekær Slot hænger uløseligt sammen. Når landsbyen ser ud som den gør, hænger det sammen med lensgreve Frederik Ahlefeldt-Laurvig, med tilnavnet Generalen, der døde i 1832. Han var en mand med ambitioner og visioner. Han var inspireret af slotsbyer længere nede i Europa, og han indrettede derfor Tranekær med kønne, ensartede huse, ligesom han byggede et teater ved ridebanen og åbnede en sukkerfabrik.

Nord for kirken i Humble ligger gravhøjen Kong Humble Grav. Den er 4000 år gammel og består af 70 randsten, en stor langhøj og en kæmpehøj på toppen.

Ristinge med den hyggelige havn og Ristinge Klint. Ristinge Havn er den mindste på Langeland – og formentlig den hyggeligste. Ristinge Klint er et imponerende syn. Den er 2 kilometer lang og på det højeste sted rejser den sig 28 meter i vejret.

På Klintens højeste punkt ligger en af Langelands flotteste dysser, der blev bygget i bondestenalderen.

Det lille vådområde Ristinge Nor ligger på den nordlige kyst på Ristinge Hale og er en vigtig lokation for vadefugle. Lidt syd for Ristinge ligger Tryggelev Nor, der er et af de mest fuglerige vådområder i Danmark.

Ved Ristinge Nor ligger et andet fortidsminde, en langdysse med 4 kamre.

Et andet af øens fortidsminder er Hulbjerg Jættestue nær Bagenkop, hvor man kan kravle ind i gravkammeret.

Den største by på Langeland er Rudkøbing. Den over 700 år gamle købstad har bevaret mange af de gamle huse, og i den historiske del af byen er små gader med brosten. Der er flere spisesteder i Rudkøbing og et godt museum med fokus på Langelands fortid.

I Rudkøbing finder man også en udstilling om det berømte bysbarn, opdageren af elektromagnetismen H.C. Ørsted. Bag udstillingen står H. C. Ørstedselskabet, der fortæller om Ørsteds liv, hans familie og hans mange opdagelser. På udstillingen er det muligt selv at eksperimentere med elektromagnetisme. 

På den sydlige del af Langeland ligger Langelandsfortet, der blev opført under den kolde krig i 50’erne. Fra fortet skulle man stå for den militære kommando over samt overvågningen af Østersøområdet. Langelandsfortet blev nedlagt i 1993 og har i dag en række permanente udstillinger og skiftende særudstillinger. Eksempelvis kan man på fortet se det sovjetiske kampfly MiG-23. Man kan også se det studie, Danmarks Radio skulle sende fra, hvis 3. Verdenskrig var brudt ud.

Bagenkop har ”Fiskeriets Hus”, hvor man i en simulator kan få lov at sejle en fiskekutter gennem Bagenkop Havn. Fiskeriets Hus fortæller fiskeriets historie, og hvordan erhvervet har udviklet sig frem til i dag.

Der er broforbindelse fra Langeland til Tåsinge, som derfor er et oplagt mål for en udflugt. Romantiske sjæle kan besøge Sixtens Sparre og Elvira Madigans gravsted på Landet Kirkegård. Eller smutte forbi det meget smukke Valdemars Slot, der er et af landets største private slotsanlæg. Det er for tiden lukket for offentligheden. Og fra Tåsinge er der ikke langt til hovedstaden i det Sydfynske Øhav, Svendborg.

Attraktioner:

Koldkrigsmuseum Langelandsfort

Langelandsfortet er i dag omdannet til et koldkrigsmuseum.  Den permanente udstilling fortæller historien om dengang verden var delt op i to. Udstillingen fortæller også, hvor stor den militære trussel var fra de gamle østlande.

Langelands Museum

Langelands Museum udstiller fund og genstande fra oldtiden op til nyere tid. Alle genstandene er fra museets arbejdsområde, som er Langeland og Strynø. Blandt andet kan man høre om en af verdenshistoriens første tandbehandlinger. For 3000 år siden blev en tand boret med et drilbor med flintesten.

Skovsgaard Museer

Skovsgaard Gods, der ligger på Sydlangeland, har to faste udstillinger samt skiftende kunstudstillinger. Den ene faste udstilling fortæller, hvordan godsejerne og hvordan tjenestefolkene levede deres liv.

I en af de gamle stalde udstiller ”Foreningen Langelands Traktor- og Maskinsamling” maskiner, som tidligere blev brugt i landbruget.

Tobaksladen

Mellem Tranekær og Rudkøbing ligger en tobakstørrelade, der er en af de få bevarede tørrelader fra 2. verdenskrig, hvor danske landmænd slog sig på avl af tobak.