Sommerhuse i Sjællands Odde

Sommerhus Sjællands Odde – sommerhus mellem Aarhus og København

Sommerhusene på Sjællands Odde ligger omtrent midt mellem Aarhus og København. Sejlturen fra Aarhus til Odden tager 80 minutter - cirka det samme tager det at køre fra Odden til København.
Ret meget mere centralt kan et sommerhus vel ikke ligge? Midt mellem de to største byer i Danmark.

Men Sjællands Odde har mere at byde på end en central placering. Den 15 kilometer lange odde har vand på begge sider. Mod syd ligger Sejerø Bugt og mod nord Kattegat. Strandene mod nord er mere stenede end mod syd, hvor de gode sandstrande ligger som perler på en snor.

Selve færgehavnen på Odden er ikke noget at skrive hjem om, men den er effektiv og tingene fungerer. Langt mere hyggeligt er der i Odden Havn på nordsiden af Sjællands Odde. Her ligger en lille hyggelig gammel havn, der både er fiskeri- og lystbådehavn. Her er et char¬merende havnemiljø og alt, hvad der hører en havn til.

Fra Sjællands Odde er det nemt og hurtigt at komme ud til attraktionerne på Sjælland. Nykøbing Sjælland fungerer som centrum for et stort sommerhusområde og her er der mange butikker, cafeer og restauranter. Områdets største by er Holbæk, der har et hyggeligt centrum og et charmerende havneområde, hvorfra der går færge til Orø.

For lystfiskere, kajakroere og windsurfere er Sjællands Odde et lille paradis. Her er vand til alle sider, og driller vinden på den ene kyst er der ikke langt til den modsatte. For vandrere og cyklister er der et veludbygget net af stier. Golfspillere skal kigge i retning af Højby, hvor der er flere baner at slå sig løs på.

Strandene og naturen ved Sjællands Odde

Der er frit valg mellem en stribe strande på nord- og sydsiden af Sjællands Odde. Strandene mod nord er lidt mere stenede, mens der mod syd - ud mod Sejerø Bugt -er gode sandstrande.
Sjællands Odde er præget af marker, skrænter, et bakket hedelandskab og de fleste steder en fin udsigt over vandet. Den alleryderste spids af Sjællands Odde hedder Gniben.

Sonnerup Skov, der ligger mellem Sonnerup og Klint på nordsiden af Sjællands Odde er lidt af et mirakel. Det tog 100 år at forvandle 290 hektar lynghede til skov. Sandflugten, tørken og saltet fra Kattegat slog gang på gang de små træer ihjel. Så sent som i 1960 tog tørken livet af alle nye træer i skoven, men i dag er skoven meget veletableret.

Udflugter nær Sjællands Odde

Gniben, der betyder det stejle bjerg, er navnet på den yderste spids af Sjællands Odde. Den er militært område (Søværnets Våbenkursus), men er tilgængeligt for offentligheden, når det ikke bruges til øvelser. Det er et råt og flot naturområde, hvor der er anlagt en vandresti hele vejen rundt langs de stejle skrænter.

Den gamle bronzealderhøj Esterhøj 89 meter over havet med Esterhøjstenen på toppen er et af de mest populære udsigtspunkter i Odsherred. Stenen lå oprindeligt på stranden ved Høve skov, men blev anbragt på Esterhøj i 1920 til minde om genforeningen. Arbejdet stod på over 11 dage og på de stejleste afsnit deltog 22 heste og op til 500 mennesker i arbejdet med at trække den enorme sten, der er er anslået til at veje ca. 25 tons.

Det er oplagt at benytte sig af færgeruterne fra Havnsø og bruge en dag på Nekselø eller Sejerø.
Lumsås Mølle er en fuldt funktionsdygtig gammel vindmølle, der er sat fuldstændig i stand. Møllen fungerer i dag som et arbejdende museum, hvor der bliver malet mel og hvor man kan få møllens historie.

Dragsholm Slot er i dag et moderne slotshotel med restauranter i absolut topklasse. Til slottet hører en skøn slotspark

Nykøbing Sjælland er en gammel købstad, der fungerer som centrum for et stort sommerhusområde. Derfor har byen et imponerende antal specialbutikker, cafeer og restauranter. Og så har Nykøbing Sjælland Annebergparken at byde på. Det er et område med 48 bygninger placeret i et parklignende landskab. Oprindelig var det centrum for et sindssygehospital, og det skulle efter sigende være Europas største anlæg indenfor det, der kaldes ”Bedre Byggeskik”. Hele anlægget er enten fredet eller bevaringsværdigt. Midt i området ligger Anneberg Kulturpark, som har en ambition om at blive en af de største attraktioner i Odsherred.

Den nærmeste store by er Holbæk, der ligger smukt ned til Isefjorden. Det er en moderne købstad, der byder på cafeer, restauranter og fine shoppingmuligheder. Her er en hyggelig bykerne og et charmerende havneområde, hvorfra der er færgeforbindelse til Orø.

Attraktioner nær Sjællands Odde

Sommerland Sjælland

Sommerland Sjælland er en forlystelsespark på Nordvestsjælland, der primært henvender sig til børnefamilier med børn i alderen 0-12 år. Parken har omkring 60 forlystelser og aktiviteter samt Sjællands største udendørs vandland.

Odsherred Zoo Rescue

Der er omkring 600 dyr fordelt på 100 arter i Danmarks første zoo- og rescuecenter Odsherred Zoo Rescue. Her er Danmarks største samling af sydamerikanske aber. Ude i parken er kameler, zebraer, strudse, kænguruer, emuer, lamaer og andre dyr.

Oplevelsescenter Nyvang

I Oplevelsescenter Nyvang ved Holbæk kan man opleve hverdagen i en andelslandsby i midten af 1900-tallet. I centret kan man røre, smage, dufte og lege sig gennem historien.

Observatoriet Brorfelde

Observatoriet ved Brorfelde ligger syd for Holbæk. Her kan man gå på opdagelse i naturvidenskabens forunderlige verden. I sommerferien er der åbent dagligt, udenfor sæsonen i weekenden og ved særarrangementer. Parken omkring Brorfelde er altid åben for offentligheden.

Vikingeskibsmuseet

Vikingeskibsmuseet i Roskilde er et museum for skibe, søfart og bådebygningskultur i oldtid og middelalder. Størstedelen af året kan museets omfattende bådsamling ses i Museumshavnen.

Veterantog

Vestsjællands Veterantog kører to dage om ugen sommertog mellem Høng og Gørlev. Turene køres med triangelmotorvognene VNJ M2 og den nyrestaurerede SNNB M4.