Sommerhuse i Hanstholm

Frisk fisk og surf i Hanstholm

Hanstholm er først og fremmest kendt for sin store havn, og den sætter sit præg på både byen og på området.  Hanstholm Havn er en af de helt store fiskerihavne herhjemme, og den huser Danmarks største fiskeriauktion, der samtidig er en af de største i Europa.

Fordelen ved at ligge så tæt på en af landets store fiskerihavne er både til at få øje på og til at smage på.  I Hanstholm får du fisk i verdensklasse, og byen har nogle gode fine spisesteder, hvis der står fisk på listen over livretter.

Hanstholm er ikke et poleret sted med brede sandstrande, gamle smukke huse og sydlandsk inspirerede cafeer. Det er et rustikt bekendtskab, men det har bestemt og sin charme.

Hanstholm er mere end fisk. De senere år surfing begyndt at fylde mere og mere i land- og vandskabet. Cold Hawaii kaldes de 31 registrerede surf spots, der ligger på Vestkysten i Thy – fra Agger i syd over Klitmøller til lidt nord for Hanstholm. Men Hanstholm er ikke forbeholdt surferne. Den storslåede og barske natur indbyder til vandreture, cykelture, paragliding, mountainbike eller rideture på hest. Der er også god mulighed for at få en fisk på krogen, enten fra en af molerne ved havnen eller ved en af Thys fiskesøer eller put and take-søer. 

 

Stranden og naturen ved Hanstholm

Ved Hanstholm finder du kilometervis af lange, øde sandstrande med bunkere og utæmmede klitlandskaber, hvor du kan finde læ. Bølgerne egner sig fortrinligt til surfing, og klinterne er gode, hvis du vil paraglide. I vandkanten er stranden børnevenlig, men vandet bliver hurtigt dybt, og der kan være store bølger. I de yderste klitrækker, på stranden og flere steder i vandet kan du se resterne af de bunkere, som i 2. verdenskrig udgjorde en del af Atlantvolden

Hanstholm ligger i den nordligste del af Nationalpark Thy, der er Danmarks første nationalpark, der blev indviet i 2008. Området strækker sig fra Hanstholm og helt ned til Agger Tange i syd. Området er på knap 25.000 hektar og breder sig over et op til 12 kilometer bredt bælte. 

Naturen i Nationalpark Thy er meget varieret med klitter, klitheder, søer, klitplantager og meget mere. Samtidig er dyrelivet rigt og varieret, og der er gode muligheder se vilde dyr både til lands, til vands og i luften. 

Udflugter nær Hanstholm

En tur rundt i Nationalpark Thy skal du ikke snyde dig selv for. En af perlerne i nationalparken er Lodbjerg Fyr, som ligger for sig selv i et stort hede- og plantageområde. 

Turen i tårnet kan efterfølges af en spadseretur på de omkringliggende klitheder. Nord for fyret ligger to smukke grupper med i alt ni gravhøje. Sydligt i nationalparken ligger Agger Tange, som er lidt af et eldorado for fugle, der her har adgang til det fredelige spisekammer i Limfjorden. Herfra er det også muligt tage med færgen ned til fiskerbyen Thyborøn. 

Trækker bylivet er det oplagt at besøge Thys ”hovedstad” Thisted, som har et godt handelsliv og glimrende kulturtilbud.  

Attraktioner ved Hanstholm

Bunkermuseum Hanstholm 

Bunkermuseum Hanstholm er Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig. Det blev bygget i 1941 og skulle sammen med et tvillingebatteri ved Kristiansand i Norge spærre indsejling til Skagerrak. Anlægget er på 2.500 kvadratmeter og flere af rummene er ført tilbage til deres oprindelige udseende. 

Statens Museum for Kunst i Thy 

Ved Doverodde ligger en lille afdeling af Statens Museum for Kunst. Statens Museum for Kunst i Thy er opfyldelsen af en drøm om at skabe en filial langt væk fra museet i København, der skulle bringe kunst og kunstneriske oplevelser ud til dem, der ikke har let adgang til museet i København.  

Nordsø Akvariet i Vorupør 

Nordsø Akvariet kommer man helt tæt på livet under havets overflade i Nordsøen. Fiskene er bragt i land af lokale fiskere. I bassinerne er der over 70 forskellige slags fisk - eksempelvis hajer, torsk, rødspætter og ål. Der er også et rørebassin, hvor det er muligt at klappe små hajer og andre fisk.  

Bunkermuseet ved Bulbjerg 

Bunkeren ved Bulbjerg var en observationsbunker under 2. Verdenskrig. Den er i dag indrettet som et lille, gratis museum. Der er flere minder fra krigen i området. Eksempelvis er den spor efter mandskabsbunkere, fundamenter til maskingeværstillinger samt betonveje. Derudover er der en fremragende udsigt over havet fra den 47 meter høje kalkstensknude, der samtidig er Danmarks eneste fuglefjeld. 

Jespershus Blomsterpark 

Skandinaviens største blomsterpark, Jespershus, er fyldt med stauder, roser, sommerblomster, sukkulenter og kæmpestore blomsterfigurer. Men her er mere end blomster. Midt i parken ligger Piratlandet med masser af forlystelser. 6000 m2 er overdækket med zoo med Tarzansti, 4D-biograf og Jungledyret Hugoland.