Sommerhuse i Hanstholm

Generelt om Hanstholm

Den lille fiskeriby Hanstholm ligger på sydspidsen af Thy i meget naturskønne omgivelser. Hanstholm er kendt for sit museumscenter og mange bunkere fra 2. verdenskrig, Danmarks kraftigste fyr samt ikke mindst Nationalpark Thy, Danmarks første Nationalpark. Hanstholm er et oplagt feriemål for den aktive familie, der nyder at opholde sig i naturen, samt for historisk interesserede og andre, som holder af ro og dejlig natur. Her kan I opleve fiskeriauktioner, lære mere om byens rolle under krigen, besøge de samme bunkere som Olsen-banden, samt nyde nærheden til hav og nationalpark. Hanstholm byder på flere spisesteder, blandt andet et røgeri, samt flere butikker med dagligvarer.

Stranden ved Hanstholm

Ved Hanstholm finder du kilometervis af lange, øde sandstrande med bunkere og utæmmede klitlandskaber, hvor du kan finde læ. Bølgerne egner sig fortrinligt til surfing. Stranden er børnevenlig i vandkanten, men vandet bliver hurtigt dybt, og der kan være store bølger. I de yderste klitrækker, på stranden og i vandet kan du se resterne af de bunkere, som i 2. verdenskrig udgjorde en del af Atlantvolden. Solnedgangen over havet er et enestående syn i Hanstholm.

Naturen omkring Hanstholm

Syd for Hanstholm kan du følge kyststrækningen og nyde synet af havet og strandene på den ene side og klitplantagerne og Hanstholm Vildreservatet, en del af Nationalpark Thy, på den anden side. Nationalpark Thy dækker et stort område langs kysten - fra Hanstholm i nord til Agger i syd. Området er præget af klithede, plantager, åbne vidder og store, rene søer. Her kan du opleve en unik og uspoleret natur med sjældne planter og et rigt dyreliv. Du kan blandt andet finde Karl Johan svampe og kantareller her. Gå ikke glip af synet af kronvildet i morgentimerne. I Sårup, få km fra Hanstholm, kan du opleve fire fredede kæmpehøje. Derudover findes der flere bopladser fra jernalderen i området. Området er også attraktivt for ravjægere. Det er relativt nemt at finde rav på stranden ved Hanstholm.  37 km øst for Hanstholm kan du også besøge Danmarks eneste fuglefjeld Bulbjerg.

Aktiviteter nær Hanstholm

De naturskønne omgivelser indbyder til at vandre, cykle, ride, sejle, bade, surfe og spille golf. Har du cyklen med, kan du følge den 30 km lange cykelsti fra Hanstholm til Klitmøller og Vorupør. Fra stien kan du både nyde udsigten over Vesterhavet og naturen i Nationalpark Thy. Mountainbikere kan desuden følge ruterne i Tvorup Klitplantage. Det er populært blandt lystfiskere at tage en tur ud til Det Gule Rev med en fiskerbåd. Her kan du fange blandt andet torsk og havkat. Bådene sejler fra Hirtshals til Det Gule Rev hver dag fra marts til oktober. Det er også muligt at tage med på ridetur på islandske heste ved Hanstholm. På havnen kan du overvære en rigtig fiskeriauktion fra kl. 06.45 på hverdage. Husk varmt tøj og varme sko - der er koldt året rundt. I Hanstholm finder du desuden en gokartbane. Golfspillere kan afprøve en af Danmarks mest udfordrende baner hos Nordvestjysk Golfklub nær Klitmøller og Vandet Sø (15 km).

Attraktioner i nærheden af Hanstholm

Museumscenter Hanstholm kan du opleve en enestående museumsbunker, der under krigen var udstyret med 4 store kanoner. Og ved siden af bunkeren kan du se en spændende udstilling om Atlantvolden. Du kan også køre en tur rundt i bunkerlandskabet med det gamle ammunitionstog. Museumscenter Hanstholm er Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. verdenskrig. Et andet bunkeranlæg med 17 cm kanoner kan I opleve på kysten mellem Hanstholm og Vigsø. Dette anlæg var udgangspunktet for filmen: Olsen-banden i Jylland. Besøg fyret i Hanstholm, som er Danmarks kraftigste og højst beliggende. Fra fyrtårnet har du udsigt over havet og byen. I sidebygningerne kan du se udstillinger om havnebyggeriet, kystfiskeriet og redningsvæsnet. I området omkring Hanstholm kan du besøge mange keramikere, malere, lysstøbere, glaspustere og andre kreative kunsthåndværkere.

Udflugter i omegnen af Hanstholm

I Vorupør, 25 km mod syd, kan du besøge Nordsøakvariet og opleve fisk og havdyr, som er fanget af de lokale fiskere. Vorupør Museum er indrettet i det gamle bådeværft, og her kan du få den historiske baggrund for Vorupør og kystbefolkningens specielle levemåde. Besøg fuglefjeldet Bulbjerg - en 47 m høj kalkklint, som er beboet af havfugle, som fx mallemukker og rider. Herfra har du en enestående udsigt over hele Jammerbugten. Se en lille udstilling om fuglefjeldet i bunkeren på toppen af klinten. Bulbjerg ligger omkring 37 km øst for Hanstholm. Jesperhus Blomsterpark på Mors er nordens største blomsterpark, men byder også på junglezoo med tropiske dyr og fugle samt et pirat-, lege- og vandland med diverse aktiviteter (54 km). I Thyborøn, 60 km mod syd, kan du besøge Kystcentret, som er et oplevelsescenter for hele familien med Danmarks kyst som omdrejningspunkt. Besøg også JyllandsAkvariet, hvor du kan holde en krabbe i hånden, klappe en haj på hovedet og stryge en fladfisk over ryggen.