Sommerhuse i Sønderhav

Sommerhus Sønderhav - dejlig ferie i sommerhus ved Flensborg Fjord

Lige ud for Okseøerne på den nordlige side af Flensborg Fjord ligger den lille landsby Sønderhav. Sønderhav, der oprindeligt var et lille fiskerleje, ligger omgivet af skov og fjord få kilometer fra den tyske grænse.

Der er knap 12 kilometer til Gråsten og 17 kilometer til Flensborg i Tyskland, mens grænsebyen Kruså ligger 9 kilometer væk.

Der er ikke langt fra Sønderhav til ferieøen Als og til de interessante steder i Det historiske Grænseland, der dækker Sundeved, Broagerland og Gråsten.

Der er fine muligheder for at holde en aktiv ferie området omkring Sønderhav. Der er vandre- og cykelruter ved Sønderhav, langs strandene og gennem skovene. Den kendte Gendarmsti, der starter ved Padborg, kommer lige forbi på sin vej ud mod Broagerland og videre til Sønderborg og Als.

Flensborg Fjord er som skabt til windsurfing, havkajak og lystfiskeri. Er man til golf er der flere baner i området.

Stranden og naturen ved Sønderhav

Badestranden ved Sønderhav er en børnevenlig sandstrand.

De gamle bøgeskove ved Sønderhav, Hønsnap og Kelstrup Skov, er vigtige levesteder for dyr, planter og svampe.  Skovene ligger op til 40 meter over havet, hvorefter terrænet falder stejlt mod Flensborg Fjord.

Kruså Skov, eller Åbjerg Skov, ligger på kanten af Kruså Tunneldal. Skoven er på omkring 17 hektar, og består hovedsagelig af løvskov.

Store Okseø ligger, sammen med Lille Okseø ud fra kysten ved Sønderhav.  Store Okseø er ejet af staten og er åben for gæster hele året rundt. Det er muligt at komme ud til øen med færge fra Sønderhavn.

Udflugter omkring Sønderhav

Store dele af året kan man besøge slotshaven ved Gråsten Slot, men når kongefamilien er på besøg, er området lukket for offentligheden. I de perioder kan man glæde sig over, at Gråsten er en hyggelig gammel by med et godt handelsliv og en charmerende marina. Og at Livgarden også er i byen, når kongefamilien er det.

For i de perioder er der hver dag vagtafløsning, som udgår fra Det Gule Palæ, hvor garden stilles op kl. ca. 11.30. Herefter marcherer garden gennem Gråsten via Borggade, Torvet og Slotsgade, hvor selve vagtafløsningen sker kl. 12.00.

Sønderborg er den største by i Sønderjylland. Byen har en spændende historie, et godt shoppingmiljø og mange gode cafeer og restauranter.

På kirkegården ved Broager Kirke er der en mindehøj fra 1922 for 190 soldater fra Broagerland, der faldt i tysk tjeneste under 1. Verdenskrig. På kirkegården finder man ligeledes 300 krigergrave med faldne fra de slesvigske krige i 1848 og 1864.

Ved den lille fjordarm Nybøl Nor har en række store teglværker stadig har gang i produktionen af mursten. Nybøl Nor sti begynder ved Smølleled syd for Nybøl og går forbi teglværkerne.

Attraktioner tæt på Sønderhav

Historiecenter Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke får man fortalt historien om kampene ved Dybbøl og krigen i 1864.

Området, hvor historiecentret ligger, er en del af Nationalpark Dybbøl Skanser, der stammer tilbage fra 1924.

Cathrinesminde Teglværksmuseum

Ved Broager Vig ligger Cathrinesminde Teglværksmuseum, der er et af de få bevarede ringovnsteglværker i Danmark. Teglværket blev udnævnt til nationalt industriminde i 2007. Museet og landskabet omkring står som et minde om Flensborg Fjords historie som centrum for produktionen af tegl.

Museet på Sønderborg Slot

Ved indsejlingen til Alssund har Sønderborg Slot stået i omkring 800 år og har været centrum for mange begivenheder i Danmark og i grænselandet. Museets udstillinger beskriver blandt andet den nationale historie de seneste 200 år set med sønderjyske briller. Men man bliver også klogere på historien om Christian 2., der sad fanget på slottet i 17 år.

Universe i Nordborg

Universe er en naturvidenskabelig oplevelsespark, hvor man bliver klogere på naturvidenskab og teknologi gennem leg. Universe adskiller sig fra de fleste andre oplevelsesparker ved, at læring er det bærende element. Universe ønsker at skabe begejstring for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.

Frøslevlejren

Frøslevlejren ved Padborg blev under besættelsen bygget som en interneringslejr for det tyske sikkerhedspolitis fanger i Danmark. I lejren sad flere tusinde danskere indespærret.  Frøslevlejren er en af de bedst bevarede fangelejre fra 2. Verdenskrig.