Sommerhuse i Skarrev

Sommerhus Skarrev – ferie i sommerhus ved Aabenraa Fjord

På nordsiden af Aabenraa Fjord og på sydsiden af halvøen Løjt Land ligger sommerhusområdet Skarrev. Der er ikke mange kilometer ind til den gamle købstad Aabenraa med gode indkøbsmuligheder og spisesteder. Skarrev ligger midt i et kuperet landskab omgivet af skov og marker, fjord og strand. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer i den nærliggende Løjt Kirkeby.

På Løjt Land er der flere steder gamle grusveje, såkaldte hulveje, der skærer sig dybt ned i terrænet og ofte med levende hegn langs siderne.

Der er ikke langt til Det historiske Grænseland, der dækker Sundeved, Broagerland og Gråsten. Der er heller ikke langt til Als, slet ikke hvis man tager den lille færge fra Ballebro til Hardeshøj.

Der er fine muligheder for at holde en aktiv ferie området omkring Skarrev. Der er vandre- og cykelruter langs kysten, i bakkerne og i skovene. Aabenraa Fjord er velegnet til windsurfing, havkajak og lystfiskeri. Er man til golf ligger Aabenraa Golfklub på Løjt Land ikke særlig langt fra sommerhusområdet. 

Stranden og naturen ved Skarrev

Skarrev strand er en lille strand, der ligger i forbindelse med Skarrev Camping. Stranden er omkring 500 meter lang og svinger mellem 8 og 10 meter i bredden. Det er en sandstrand med enkelte småsten i vandkanten samt sandbund ude i vandet.

Løjt Lands natur adskiller sig fra resten af Sønderjylland ved, at naturen her er mere dramatisk og kuperet. Løjt Nørreskov er en af de smukkeste skove i Sønderjylland med træer, der vokser helt ned til vandet ved Dybvig Bugt.

Udflugter omkring Skarrev

Ganske tæt på Skarrev ligger Myrpold, der er en stordysse, som blev opført et sted mellem 2800 og 2400 år før Kristi fødsel. Den har et tre meter langt gravkammer, og da den blev udgravet i 1888, fandt man ti skeletter, flintøkser, dolke, lerkar og ravperler i graven. 

Rundemølle er en vandmølle, hvis historie strækker sig tilbage til år 1200. Møllen er nænsomt restaureret og ser i dag ud som den gjorde i 1890. Møllegården er privatbolig, men den lokalhistoriske forening har en udstilling i sidebygningerne.

Det er muligt at besøge den lille ø Barsø, der ligger i Lillebælt ud for Løjt Land. Færgen sejler fra Barsø Landing, og turen tager kun et kvarter. Øen er velegnet til vandreture, mens det ikke kan anbefales, at man tager sin bil med. Der er ét landbrug med i underkanten af 200 køer på Barsø, som drives 100 procent økologisk.

På et tidspunkt var Aabenraa Sønderjyllands maritime centrum. Det skyldtes den dybe fjord, der gav gode muligheder for søfart og et grundlag for store træskibsværfter. Skibsrederne byggede købmandsgårde og borgerhuse, som den dag i dag præger byens centrum. Det historiske købstadsmiljø inde i Aabenraa er smukt bevaret.

Store dele af året kan man besøge slotshaven ved Gråsten Slot, men når kongefamilien er på besøg, er området lukket for offentligheden. I de perioder kan man glæde sig over, at Gråsten er en hyggelig gammel by med et godt handelsliv og en charmerende marina. Og at Livgarden også er i byen, når kongefamilien er det.

For i de perioder er der hver dag vagtafløsning, som udgår fra Det Gule Palæ, hvor garden stilles op kl. ca. 11.30. Herefter marcherer garden gennem Gråsten via Borggade, Torvet og Slotsgade, hvor selve vagtafløsningen sker kl. 12.00.

Sønderborg er den største by i Sønderjylland. Byen har en spændende historie, et godt shoppingmiljø og mange gode cafeer og restauranter.

På kirkegården ved Broager Kirke er der en mindehøj fra 1922 for 190 soldater fra Broagerland, der faldt i tysk tjeneste under 1. Verdenskrig. På kirkegården finder man ligeledes 300 krigergrave med faldne fra de slesvigske krige i 1848 og 1864.

Ved den lille fjordarm Nybøl Nor har en række store teglværker stadig har gang i produktionen af mursten. Nybøl Nor sti begynder ved Smølleled syd for Nybøl og går forbi teglværkerne.

Attraktioner tæt på Skarrev

Historiecenter Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke får man fortalt historien om kampene ved Dybbøl og krigen i 1864.

Området, hvor historiecentret ligger, er en del af Nationalpark Dybbøl Skanser, der stammer tilbage fra 1924.

Cathrinesminde Teglværksmuseum

Ved Broager Vig ligger Cathrinesminde Teglværksmuseum, der er et af de få bevarede ringovnsteglværker i Danmark. Teglværket blev udnævnt til nationalt industriminde i 2007. Museet og landskabet omkring står som et minde om Flensborg Fjords historie som centrum for produktionen af tegl.

Museet på Sønderborg Slot

Ved indsejlingen til Alssund har Sønderborg Slot stået i omkring 800 år og har været centrum for mange begivenheder i Danmark og i grænselandet. Museets udstillinger beskriver blandt andet den nationale historie de seneste 200 år set med sønderjyske briller. Men man bliver også klogere på historien om Christian 2., der sad fanget på slottet i 17 år.

Universe i Nordborg

Universe er en naturvidenskabelig oplevelsespark, hvor man bliver klogere på naturvidenskab og teknologi gennem leg. Universe adskiller sig fra de fleste andre oplevelsesparker ved, at læring er det bærende element. Universe ønsker at skabe begejstring for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.

Frøslevlejren

Frøslevlejren ved Padborg blev under besættelsen bygget som en interneringslejr for det tyske sikkerhedspolitis fanger i Danmark. I lejren sad flere tusinde danskere indespærret.  Frøslevlejren er en af de bedst bevarede fangelejre fra 2. Verdenskrig.