Sommerhuse i Østermarie

Sommerhus i Øster Marie – ferie i hyggelig og fredelig lille by tæt på vandet og naturen

Generelt

Østermarie er en lille by på det nordøstlige Bornholm 10 kilometer syd for Gudhjem og 8 kilometer vest for Svaneke. Byen ligger centralt på Bornholm, og det er nemt og hurtigt at komme ud til kysten eller ind på øen til attraktionerne der.  Der er dagligvarebutik i Østermarie. Byen har to kirker, hvoraf den ene er en ruin. I 1885 var tårnet på Østermarie kirke så forfaldent, at man besluttede at rive det ned og samtidig udbygge kirken. Men ud nedrivningen fandt man ud af, at den gamle kirke havde nogle enestående arkitektoniske træk, og derfor lod man den stå som en ruin, og byggede en helt ny kirke lidt nordfor den gamle.

Stranden og naturen

Der er ingen strand i Østermarie, så man skal til Svaneke for at komme ud at bade. Ved Svaneke ligger den hyggelige, lille sandstrand Hullehavn.  Længere mod syd ligger de klassiske fine hvide sandstrande Balka Strand og Dueodde Strand.

Tæt ved Østermarie ligger Louisenlund, som er en lille skov med 50 bautasten. Kong Frederik den syvende købte den 1851 og navngav den efter grevinde Louise Danner.

Lige vest for Østermarie ligger Danmarks femtestørste skov Almindingen. Her finder man øens højeste punkt Rytterknægten, der når op i 162 meter højde. Her er der også mulighed for at støde på bisonokser. Lidt mod syd ligger de kuperede Paradisbakkerne.

Udflugter

Nordvest for Gudhjem ligger en af Danmarks størst naturseværdigheder, Helligdomsklipperne. Brændingen fra havet har gennem årtusinder eroderet klippekysten og skåret dybe kløfter ind i fjeldet.

Mellem Gudhjem og Svaneke ligger Randkløve skår, der er en 50 lang fredet klippespalte. Omkring Randkløve Skår er der bornholmsk naturskov.

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus.  Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage.  Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.