Sommerhuse i Gudhjem

Sommerhus i Gudhjem

Der er både røgede sild, stejle gader og et hyggeligt miljø på havnen i Gudhjem.

Generelt

Den hyggelige havneby Gudhjem på Bornholms nordøstkyst er en af de mest populære feriebyer på øen.  Byen, der ligger mellem Allinge-Sandvig og Svaneke, er placeret op ad en bjergside og er den eneste bjergby i Danmark. Gudhjem er karakteriseret af kønne gamle bindingsværkshuse, røde tage, og stejle gader, der strækker sig ned mod havnen. Tre af vejene i Gudhjem er med på hjemmesiden danskebjerge.dk’s top-ti-liste over de stejleste veje i Danmark. Det er Bokulvej, Melsted Langgade og Lillevang.

Byen har mange kunsthåndværkere, cafeer og gode spisesteder. Byen har også en del gamle skorstene fra dengang Gudhjem var arnestedet for røgerierne på Bornholm. Engang var der over 100 røgerier i byen. Det er der ikke længere, men man kan stadig får en lækker røget sild i Gudhjem. Eller smage på den bornholmske egnsret, byen lægger navn til: Sol over Gudhjem, der i sin enkelthed består af rugbrød med røget sild, æggeblomme, radiser og purløg.

Gudhjem har også et museum for en af Danmarks bedste kunstmalere, Oluf Høst. Det er hans gamle hjem, der er indrettet til et rigtig fint museum.

Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Stranden og naturen

Gudhjem ligger godt beskyttet for vestenvinden, og har et par udmærkede steder, hvor man kan bade. Badestedet “Pengakjistan” ved Gudhjem består udelukkende af klipper.Lige syd for byen ligger Melsted Strand, der er en lille sandstrand, der strækker sig fra Melsted Havn til Melsted Badehotel. Der er en badebro på stranden, så man slipper forbi de runde sten, der ligger på bunden. Er man til gode brede sandstrande skal man tage til Dueodde på sydspidsen af Bornholm, hvor der ligger nogle særdeles børnevenlige og kridhvide sandstrande.

Bokulfjeld rejser sig lige bage byen og i plantagen bag er der mange bautasten.  Området omkring Gudhjem er meget kuperet, og derfor er der mange steder, hvor man har en fremragende udsigt over byen og havet.

Udflugter

Nordvest for Gudhjem ligger en af Danmarks størst naturseværdigheder, Helligdomsklipperne. Brændingen fra havet har gennem årtusinder eroderet klippekysten og skåret dybe kløfter ind i fjeldet.

Mellem Gudhjem og Svaneke ligger Randkløve skår, der er en 50 lang fredet klippespalte. Omkring Randkløve Skår er der bornholmsk naturskov.

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus.  Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage.  Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.