Sommerhuse i Knudsker

Sommerhus i Knudsker

Knudsker ligger i rolige og naturskønne omgivelser lidt nord for Bornholm Golf Klubs baner. Kirken i Knudsker, Sct. Knuds Kirke, er formentlig opført mellem 1150 og 1200. Døbefonten, der er lige så gammel som kirken, er af granit og hugget af 2 sten. Alteret stammer ligesom prædikestolen fra 1596.

Knudsker ligger blot nogle få km øst for Rønne, den største by på Bornholm, der har alt, hvad en lille storby skal have. I Rønne er spisesteder, cafeer, shoppingmuligheder, museer, teater og musikhus. Der er også fine strande både syd og nord for byen.

Strandene og naturen ved Knudsker

Lige syd for Rønne ligger Galløken Strand, der er en sandstrand med sandbund de først 10-15 meter, hvorefter stenene tager over. Der ligger også en strand lige nord for Rønne, Antoinette Strand, der er en lang bred sandstrand med dybt vand. I Balka og ved Dueodde omkring 30 kilometer væk ligger de brede, hvide sandstrande med det lave, børnevenlige vand.

Nord for Rønne ligger Blykobbe Plantage eller Nordskoven, som de lokale kalder den. Det er først og fremmest Rønnes byskov, hvor byens borger kommer, når de vil en tur i skoven. Der er en hundeskov i den sydlige del af skoven. Mod nord løber Blykobbe Plantage sammen med Hasle Klinkerskov, der bliver til Hasle Lystskov. De tre plantager er tilsammen en grøn korridor mellem Rønne og Hasle. Skovene er tilplantet på et område, der var plaget af sandflugt.

Øst for Knudsker, inde midt på Bornholm, ligger Almindingen Skov, hvor man kan være heldig at støde på bisonokser. Man kan også vælge at besøge travbanen, der ligger smukt i skoven. Den bornholmske bane er verdens mindste permanente travbane, og der er løb cirka en gang om ugen.


Udflugtsmål nær Knudsker

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus. Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.


I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage. Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.


Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner tæt ved Knudsker

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.