Sommerhuse i Stammershalle

Sommerhus i Stammershalle

Stammershalle er et roligt og hyggeligt ferieområde i meget naturskønne omgivelser på den nordøstlige del af Bornholm.
Stammershalle ligger mellem Allinge og Gudhjem lige ud for Christiansø langs en af Bornholms smukkeste strækninger. Her kan du opleve et åbent klippeterræn langs vandet og flere kulturhistoriske minder, bl.a. tre karakteristiske bautasten og flere gravanlæg fra bronze- og jernalderen. Arkæologiske fund i området fortælller, at stedet har været beboet i 9000 år.
Stammershalle ligger også tæt ved de smukke naturområder Helligdomsklipperne og Døndalen med vandfaldet Døndalsfaldet. Det er muligt at spise på det hyggelige Stammershalle Badehotel, som ligger direkte ud til vandet. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer i Tejn (3 km) samt butikker, spisesteder og seværdigheder i Allinge (6 km mod nord) og Gudhjem (8 km mod syd).
Stammershalle er et ideelt feriested for kultur- og naturelskere, og inden for kort afstand finder du charmerende fiskerbyer, røgerier, naturområder og attraktioner for hele familien.


Strande og natur ved Stammershalle

Der er klippekyst ud mod Østersøen ved Stammershalle, og når du ønsker at bade, kan du bruge badetrappen, som fører direkte ned i vandet. På grund af klipperne er badevandet roligt og afskærmet for vestenvinden. Ønsker du at bade fra en sandstrand, kan du tage til Sandvig Strand, få km nord for Allinge. Den børnevenlige strand har fint sand, sandbund og lavt vand. Ved Dueodde, på sydspidsen af Bornholm, finder du en en pragtfuld, bred og kridhvid sandstrand. Stranden er meget børnevenlig, da vandet kun langsomt bliver dybt. Der er mange revler i det lavt skrånende vand, som er rent og klart (40 km).
Stammershalle er omgivet af Østersøen, klipper og smuk natur. Blot 2 km syd for Stammershalle ligger Helligdomsklipperne. En trappe fører ned gennem en dyb kløft og de forrevne klippeformationer ude i vandet er med til at skabe dramatiske scenerier. I dette område gemmer sig spændende huler og grotter. Her finder du Døndalen, som indeholder en å, der om foråret danner et op til 25 m højt vandfald - Døndalsfaldet.
Rutsker Højlyng er ligeledes et meget naturskønt område med klipper, skov, vandløb og en sø, 3 km fra Stammershalle. Midt på Bornholm ligger en af landets smukkeste skove, Almindingen.

 

Udflugter

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus. Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. I 1743 blev stedet opgivet af magthaverne, og bornholmerne kunne frit hente sten fra den gamle borg, hvilket de gjorde. Derfor blev der mindre og mindre borg tilbage, indtil ruinerne blev fredet i 1882. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage. Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner nær Stammershalle

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.