Sommerhuse i Balka

Sommerhus i Balka – Ferie tæt på Bornholms næststørste by Nexø og med en dejlig badestrand som nærmeste nabo.

Generelt

Balka er et populært sommerhusområde på den sydøstlige del af Bornholm. Her er skov, strand, små fiskerhuse og en lille havn. Balka ligger lidt syd for Nexø og i den sydlige udkant af Balka ligger fiskerlejet Snogebæk. Stranden ved Balka er en af de fineste sandstrande i Nordeuropa. Sommerhusene i Balka ligger naturskønt ved et fredet område med fyrretræer. Der er gode shoppingmuligheder og flere cafeer og restauranter i Nexø og Snogebæk.

Der er gode muligheder for at holde en aktiv ferie både ved Balka og i et hele taget på Bornholm. Der er talrige vandre-, cykel-, og rideruter på øen, der også kan tilbyde mere actionprægede naturaktiviteter som klatring, surfing, rapelling, kajakroning, mountainbiking og dykning. For lystfiskere er Bornholm også lidt af et paradis.


Stranden og naturen

Balka Strand er en bred, kilometerlang og meget børnevenlig sandstrand. Stranden er en af de mest populære strande på Bornholm. Stranden strækker sig fra havnen i Balka og helt ned til Snogebæk, og den ligger i læ for vestenvinden. Man skal langt ud, før vandet bliver dybt, og i højsæsonen er der livreddere, der holder øje med de badende. Det er muligt at leje vandcykler, surfudstyr og liggestole på stranden.

Naturen omkring Balka er præget af strand, skov og plantager. Mellem Balka og Nexø ligger et sammenhængende naturområde, der består af Nexø Lystskov, Nexø Sydstrand og Balkalyngen. Ved Balkalyngen er jordlaget så tyndt, at det aldrig har været dyrket - og Balkalyngen er Danmarks eneste sandstenshede.

Udflugter

Tyskerne har efterladt resterne af to bunkere i Dueoddes fyrreskov, som ligger lidt syd for Balka. Her var det meningen, at der skulle placeres 17 meter lange kanoner, som kunne skyde 42 kilometer ud i Østersøen. Der skulle have været bygget fire kanonstillinger, men tyskerne nåede kun at bygge de to, som i en noget forfalden udgave stadig er at finde i skoven.

Dueodde Fyr, der blev støbt i jernbeton i 1962, er 47 meter højt. Fra toppen er der en fantastisk udsigt over Østersøen og over Bornholm.

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus. Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage. Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.