Sommerhuse i Sømarken

Sommerhus i Sømarken

Tæt på Dueodde på den sydlige del af Bornholm ligger sommerhusområdet Sømarken

Generelt

Sømarken på den sydlige del af Bornholm er et populært ferieområde ved en god strand. Sømarken består af to områder. Østre Sømark, der er et lille hyggeligt fiskerleje og Vestre Sømark, der udelukkende er et sommerhusområde. Bakkerne Havn - eller Sømarken Havn - er den mindste havn på Bornholm med erhvervsfiskeri. Havnen er charmerende og med et aktivt miljø med iskiosk og små fiskehytter. Bakkarøgeriet har ligget på havneområdet siden 1938.  Her kan man handle i butikken eller spise på stedets restaurant. Ved Sømarken ligger også gourmetrestauranten Kadeau, der i 2016 fik en stjerne i Michelinguiden.

Stranden og naturen

Stranden ved Sømarken ligger vest for Dueodde. Den er varieret og med store klitområder. Sandet er lidt grovere end på Dueodde, til gengæld er her typisk lidt færre gæster. Vandet er oftere lidt dybere ned ved Dueodde, og der er en del store sten i vandet. Sten som de lidt større børne hurtigt finder ud af at hoppe i vandet fra.

Sømarken ligger naturskønt med fredede arealer, lyngklitter og lidt skov. Slusegård-området er et strandoverdrev med lave klitter. Her finder man et geografisk knudepunkt. Et geografisk knudepunkt er et sted, hvor en nordlige breddegrad skærer en hel østlig længdegrad. På en granitsten i klitterne er skæringspunktet for 55 nordlig breddegrad og 15 østlig længdegrad markeret.

Der er gode muligheder for at holde en aktiv ferie både ved Sømarken og i det hele taget på Bornholm. Der er talrige vandre-, cykel-, og rideruter på øen, der også kan tilbyde mere actionprægede naturaktiviteter som klatring, surfing, rapelling, kajakroning, mountainbiking og dykning. For lystfiskere er Bornholm også lidt af et paradis.

Udflugter

Vandmøllen ved Slusegård er en af de smukkeste vandmøller i Danmark. Vandmøllen ligger tæt på udløbet af Øle å, hvor der er en opdæmmet mølledam. Vandmøllen blev bygget i begyndelsen af 1800-tallet.

Tyskerne har efterladt resterne af to bunkere i Dueoddes fyrreskov. Her var det meningen, at der skulle placeres 17 meter lange kanoner, som kunne skyde 42 kilometer ud i Østersøen. Der skulle have været bygget fire kanonstillinger, men tyskerne nåede kun at bygge de to, som i en noget forfalden udgave stadig er at finde i skoven.

Dueodde Fyr, der blev støbt i jernbeton i 1962, er 47 meter højt. Fra toppen er der en fantastisk udsigt over Østersøen og over Bornholm.

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus.  Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage.  Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.