Sommerhuse i Svaneke

Sommerhus i Svaneke - Danmarks østligst beliggende købstad har charme, hygge på havnen og god mad.

Generelt

Der er ikke mange steder på Bornholm, der er lige så charmerende som Svaneke. Her er smukke bindingsværkshuse, brostensbelagte gader, masser af liv i gaderne, på torvet og på havnen. Her er kunsthåndværkere, der puster glas og drejer keramik, en stribe gode cafeer og restauranter samt fine shoppingmuligheder.

De senere år har den gode mad og de gode smagsoplevelser præget Svaneke. Der produceres mange fødevarer i og omkring byen, også de søde som lakrids, bolcher, is, chokolade og meget mere.

I udkanten af Svaneke ligger Svaneke Stubmølle, der formentlig er Danmarks ældste vindmølle. Den blev sandsynligvis opført i 1629. Bag møllen står i dag foreningen “Svanekes Venner”, som har brugt betydelige beløb på at vedligeholde møllen. En anden gammel mølle, Svanemøllen, ligger på åben mark lige øst for Svaneke. Den stod færdig i 1857. Det er også “Svanekes Venner”, der ejer denne mølle.

På vej ind i byen nordfra, støder man på Svaneke Vandtårn, som blev tegnet af Jørn Utzon i 1952. Det fungerer ikke længere som vandtårn, men det er stadig et smukt bygningsværk.

Stranden og naturen

Svaneke har en rigtig god strand, Hullehavn Strand, der ligger mellem klipperne i den østlige ende af byen. Den lille sandstrand er opstået ved, at der i årevis er påfyldt sand ved klipperne. Ved Hullehavn Strand er der en udspringsvippe og en trappe, så det er nemt at komme i vandet.

De mere klassiske hvide sandstrande finder man ved Balka Strand og Dueodde Strand lidt længere mod syd.

Midt mellem Svaneke og Gudhjem ligger Randkløve Skår, der er 50 meter lang klippespalte. Fra klippestierne omkring Randkløve Skår er der god udsigt over Østersøen og over klipperne.

Lidt syd for Svaneke på vej mod Nexø ligger Paradisbakkerne, som er et kuperet klippelandskab. Det er her man finder den 35 tons tunge Rokkestenen, der er en af Bornholms tre store rokkesten. ‘Der er også rokkesten i Rutsker Højlyng og i Almindingen. Der er flere gode vandreruter i Paradisbakkerne.

Udflugter

På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus. Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.

I århundreder var bornholmsk granit et af øens helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane. Der er også vandreruter, der går forbi søen og fra toppen er der en fantastisk udsig over hele området.

Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage. Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.

Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Attraktioner

Hammershus

Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.

Brændegårdshaven

Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.

Almindingen Skov

I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.

Christiansø

Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.

Bornholmertårnet

Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.

Bornholms Kunstmuseum

Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.

NaturBornholm

NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.

Bornholms Middelaldercenter

Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.