Sommerhuse i Sønderby

Sommerhus ved Sønderby - sommerhus nær havnebyer

Sommerhusområdet ved Sønderby ligger i et ugenert område i As Vig ved Kattegat nord for Juelsminde og syd for Snaptun.

Juelsminde er en af Danmarks hyggeligste havnebyer. Og langs kysten fra Juelsminde og hele vejen op til Snaptun ligger en perlerække af gode sommerhuse og en stribe børnevenlige strande, der vender ud mod Kattegat. Området byder på mange fine naturoplevelser og udflugtsmål. Og er det ikke nok, er der ikke ret langt til de gamle østjyske købstæder Vejle og Horsens.  

Et par af trumfkortene på halvøen er de hyggelige havne i Juelsminde og i Snaptun. Fra den lille hyggelige havn i Snaptun er der færgeforbindelse til Endelave og til Hjarnø.

Lystbådehavnen i Juelsminde er en af landets mest besøgte. Havnen ligger tæt på sejlernes hovedfærdselsåre - uanset om man skal til Kattegat i nord eller det fynske øhav mod syd. Havneområdet summer af liv i sommermånederne, hvor der er gode spisesteder, en dejlig legeplads og lige ved siden af - en af Østjyllands bedste strande. 

Området omkring Sønderby har meget at byde på for windsurfere, kajakroere og lystfiskere. Her er frit slag for stort set alt, man kan forestille sig skal foregå i eller på vandet.  

Inde på land er der glimrende vandre- og cykelruter. Trækker golfkøllerne er der muligheder for at dyrke sporten i både Vejle, Hedensted, Juelsminde og Horsens. 

Naturen og strandene ved Sønderby

Sønderby Strand er en 5 km lang, god og børnevenlig sandbadestrand i bunden af As Vig. Stranden har et mindre opholdsareal med græs og en badebro i sommeren

Der er mange strande i nærheden af sommerhusområdet.

En af de bedste, Storstranden, ligger ved Juelsminde nær lystbådehavnen.  Den løber fra havnen og cirka en kilometer mod syd til Bjørnsknude. Stranden har fint sand og roligt hvad, hvilket gør, at den er meget børnevenlig. De mange stendiger ved stranden giver yderligere beskyttelse mod bølgerne. 

Nær havnen i Juelsminde ligger den fine badestrand i Sandbjerg Vig. Stranden er børnevenlig, og mindre besøgt end Storstranden. 

De kilometerlange sandstrande ved As Vig snor sig næsten hele vejen gennem den store bugt mellem Snaptun og As Hoved. Strandene ved As Vig er et godt alternativ til Storstranden i Juelsminde, da de er mindre befærdet. Her er brede sandstrande og lavt rent vand. 

Lidt vest for Juelsminde og ned mod Vejle Fjord ligger Staksrode Skov.  Det er en af Danmarks smukkeste skove. I den kuperede naturskov er der dramatiske kyststrækninger med høje skrænter ned mod Stenhøj Strand ved fjorden. Staksrode Skov er en naturskov, det betyder, at væltede træer får lov at blive liggende.  

En af områdets store skove er Bjerre Skov, der ligger syd for Horsens Fjord. Skoven er samlet på 282 hektar. Det er en blandet skov både løv- og nåletræer. Her er søer, moser og engområder. Den kaldes også Bjerge skov, da den er ganske kuperet. 

Udflugtsmål nær Sønderby 

Har man gode ben, ligger der en meget smuk vandrerute lige for fødderne - Kyststien mellem Snaptun og Juelsminde. Den er 22 kilometer lang og går gennem dybe skove, brede sandstrande, idylliske landsbyer og imponerende herregårdsparker. 

En anden oplagt måde at bruge en dag er at køre til Snaptun og tage færgen til Endelave eller Hjarnø. Begge fredelige og smukke områder. Endelave er specielt kendt for sin meget store bestand af vilde kaniner. I de perioder, hvor der er flest kaniner på øen, kan man se dem overalt 

Et af områdets mest populære udflugtsmål er Palsgaard Slotspark. Slotsparken, der er offentlig tilgængelig, strækker sig over 23 hektar. Parken har seks små søer og et stort antal sjældne træer og planter, der blev hjemført i 1800-tallet af slottets daværende ejer. Der er sat skilte om ved træerne, så man kan se hvad de hedder. 

Den Genfundne Bro over Gudenåen nær Horsens dukkede frem i 2014 efter at have været dækket til som del af en dæmning siden 1929. Den røde stålgitterbro, der var en del af jernbanen mellem Horsens og Bryrup, var Nordens højeste af sin slags, da den blev bygget i 1899. 

Horsens har en fortids som fængsels- og industriby. I dag er byen kendt blandt andet for de mange kulturelle begivenheder i og omkring det gamle fængsel, der i dag er indrettet som museum. Skulle det gode vejr svigte ved stranden har Horsens en svømmehal, Aqua Forum, der kan lidt mere end de fleste svømmehaller.  

Vejle er også et godt bud på en udflugt til en hyggelig by. Vejle ligger smukt i bunden af Vejle Fjord, hvor der på det gamle havneområde er bygget meget nyt og spændende. Blandt andet Fjordenhus, som den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson står bag.  

Attraktioner nær Sønderby 

Givskud Zoo 

Givskud Zoo er både en safaripark og en zoologisk have. Der er omkring 55 dyrearter og samlet ca. 700 dyr i Givskud. I safariparken kører man rundt i sin egen bil eller med en safaribus og kommer helt tæt på dyr som giraffer, zebraer og løver. Givskud har også indrettet en dinosauerudstilling med over 50 dinosaurer i naturlig størrelse.  

https://www.givskudzoo.dk/ 

Legoland 

Legoland ved Billund er den største danske turistattraktion udenfor København. Legoland er kendt for sit Miniland, hvor legoklodser er brugt til at bygge kopier af kendte steder. Derudover er det en stor forlystelsespark med over 50 forskellige forlystelser. 

https://www.legoland.dk/ 

 ARoS Aarhus  

Kunstmuseet ARoS i Aarhus er med sine 20.700 kvadratmeter of 10 etager et af de største kunstmuseer i Nordeuropa. Hvert år besøger omkring 1 million gæster museet, hvilket gør det til bedst besøgte kunstmuseum i Skandinavien. På taget af ARoS finder man det spektakulære kunstværk “Your rainbow panorama” af Olafur Eliasson, der giver gæsterne en fantastisk og farverig udsigt over Aarhus.   

https://www.aros.dk/ 

Tivoli Friheden  

I udkanten af midtbyen i Aarhus ligger Tivoli Friheden, der er en forlystelsespark med noget for hele familien. Sommeren over arrangerer Tivoli Friheden fredag aften koncerter med aktuelle musikere.   

https://friheden.dk/ 

Den Gamle By i Aarhus  

Den Gamle By ligger i Aarhus midtby og består af bygninger fra hele Danmark, der møjsommeligt er blevet pillet ned og bygget op igen. I dag består byen af 80 historiske huse, der stammer fra 25 byer i Danmark. Byen blev grundlagt i 1909 som et frilandsmuseum for købstædernes kulturhistorie.   

https://www.dengamleby.dk/ 

Moesgaard Museum  

Moesgaard et museum for arkæologi og etnografi i den sydlige del af Aarhus. Museet formidler og forsker i menneskelivets mangfoldighed. Det sker i et meget tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Museet liger i et naturskønt område, og i 2014 åbnede museet en ny og meget flot udstillingsbygning, der har et stort græsklædt tag, som man kan færdes på.  

https://www.moesgaardmuseum.dk/ 

 

Generel

Sommerhusområdet ved Sønderby ligger i et ugenert og hyggeligt område i As Vig ved Kattegat. Naturen omkring Sønderby er præget af skov, bakker, hede, enge, kornmarker og strand. Sønderby er et roligt område og tiltaler de, der ønsker fred og dejlig natur omkring sig i sin ferie. Skal der ske lidt mere, så er der mange aktivitetsmuligheder og seværdigheder i nærheden af Sønderby.

Strande

Sønderby Strand er en 5 km lang, god og børnevenlig sandbadestrand. Vandet bliver kun langsomt dybt. Fra stranden, som ligger ud til Kattegat, kan I nyde solopgangen.

Natur

Der venter mange gode naturoplevelser langs cykel- og vandrestierne i den dejlige, varierede natur omkring Sønderby. I Palsgård Skov, et par km syd for Sønderby, finder I en stor træ- og blomsterpark samt Palgsård Gods og Slotspark. Rundt om den naturskønne sø Teglværkssøen ved Juelsminde er der grønne områder med bænke og borde. Et ideelt sted for en picnic. Stouby-Grund skov, som ligger ca. 20 km fra Sønderby, er en skov i bakket terræn med gode vandrestier.

Aktiviteter

For lystfiskere er der gode muligheder direkte fra kysten i As Vig og på næsset As Hoved eller i områdets mange søer, bl.a. i Teglværkssøen ved Juelsminde. Juelsminde Golfklub ligger kun få km fra Sønderby. Der er gode betingelser for windsurfing omkring Juelsminde.

Attraktioner

Ved Palsgård Gods, som ligger i Palsgård skov, finder I Palsgård Slotspark med træer, blomster, guldfiskebassin og slotssø. Glud Museum, ca. 4 km fra Sønderby, er et frilandsmuseum med bl.a. en 4-længet bondegård, arbejdende værksteder osv. Besøg evt. nogle af de mange gallerier, keramikværksteder og kunsthåndværkere, som findes på Juelsminde-halvøen.

Udflugtsmål

7 km nord for Sønderby kan I tage med færgen fra det lille, idylliske fisker- og færgeleje Snaptun ved Horsens Fjord til øerne Endelave og Hjarnø. På den fredelige ø Hjarnø, som ligger meget tæt ved fastlandet, finder I bl.a. et fuglereservat. Øen Endelave, som ligger ca. 10 km ude i Kattegat, er præget af dejlig natur, som indbyder til cykel- og vandreture på alle årstider. Desuden er badevandskvaliteten høj her. En lidt større havn i området er Juelsminde Havn og Marina, som ligger ca. 8 km syd for Sønderby. Besøg Horsens, som blev 'Årets By' i 2002. Horsens er med sin naturskønne placering, sine mange kulturelle tilbud, Nordeuropas bredeste gågade, fjorden, Danmarks Industrimuseum, Horsens Museum og den hyggelige stemning altid et besøg værd. Givskud er en kombineret løvepark og zoo. Her kører I rundt blandt de vilde dyr og kommer helt tæt på både flodheste og løver.