Sommerhuse i Silkeborg

Sommerhus Silkeborg – sommerhusferie midt i Søhøjlandet

Der har boet mennesker i og omkring Silkeborg i tusindvis af år. Men nogen gammel by er Silkeborg egentlig ikke. Det begyndte først at gå stærkt med byudviklingen midt i 1800-tallet, da papirindustrien rykkede til byen. At Silkeborg er så ualmindelig en smuk by, skyldes egentlig ikke byen i sig selv, der er moderne i sit udtryk med vinkelrette gader. Det er omgivelserne, der gør forskellen. Ikke mange danske byer kan prale med så meget skov, så mange søer, så store bakker og så brusende en å, som Silkeborg kan.

Selvom man kan bade i søerne, er Silkeborg ikke det oplagte sted, hvis man er til badeferie. Silkeborg er stedet for mennesker, der vil være aktive i naturen.

Vandet i søerne og Gudenåen gør, at Silkeborg er perfekt for lystfiskere og kano- og kajakfolket. Skovene og bakkerne gør området til et godt valg, hvis det er vandre-, cykel- eller rideferie, der står på programmet. Nogle af de mest krævende mountainbikespor i Danmark ligger i skovene omkring Silkeborg. Ski er det også muligt at stå på hele året. Ved Gjern ligger et alpint skicenter, hvor underlaget er af plastic. For golfspillere er der adskillige baner i området at vælge mellem.

Er Silkeborg og naturen ikke nok, er der ikke langt til den jyske hovedstad Aarhus med alle dens tilbud. Der er heller ikke langt til den driftige naboby Herning, der har et fremragende kunstmuseum. Det har Silkeborg nu også i form af Museum Jorn.

Strandene og naturen

Der er langt til havet fra Silkeborg, men det er muligt at bade i den rene og klare Almindsø, der har to søbade – et østre og et vestre. Der er knap 100 kilometer til strandene på vestkysten, mens de nærmeste østkyststrande ligger omtrent 60 kilometer væk.

Naturen omkring Silkeborg er intet mindre end formidabel. Det største skovområde i Danmark ligger i Søhøjlandet, og en tredjedel af området er dækket af skov. Silkeborg er omgivet af skov og vand – nærmest helt ind i centrum af byen.

Udflugter nær Silkeborg

En afslappende måde at se nærmere på Silkeborg og omegn er at tage en af de mange turbåde, der hver dag sejler på søerne fra Silkeborg til Himmelbjerget. Den mest ikoniske er ”Hjejlen”, der er verdens ældste dampskib, men udsigten er lige god fra alle skibe.

Der er flere muser i Silkeborg. Udover kunstmuseet, Museum Jorn, er her Silkeborg Museum, hvor man kan se nærmere på moseliget Tollundmanden. AQUA Akvarium og Dyrepark er et ferskvandsakvarium og zoologisk center, hvor man blandt andet kan se oddere og gedder.

Bestig et bjerg – eller hvad vi nu skal kalde det, når vi i Danmark topper på 171 meter. Men lige i nærheden af Silkeborg ligger nogle af Danmarks bedst kendte ”bjergtoppe” – Ejer Bavnehøj, Yding Skovhøj og naturligvis Himmelbjerget, der ligger med en forrygende udsigt over Julsø, men er et af de små bjerge med blot 147 meter til toppen. Omkring ”bjergene” er der gode vandreruter og mange punkter med en fantastisk udsigt. På hjemmesiden bestigbjerge.dk er det muligt at læse mere om bjergene og registrere sig så, så hele verden kan se, at man har været på toppen af et eller flere af dem.

Attraktioner nær Silkeborg

Museum Jorn

Direkte ned til Gudenåen i Silkeborg ligger Museum Jorn. Museet er grundlagt af Asger Jorn, der var en af de mest betydningsfulde danske kunstnere i det 20. århundrede. Han var medstifter af den internationale avantgarde-bevægelse CoBrA. Jorn donerede i sin tid egne værker og sin egen samling til museet.

Givskud Zoo

Givskud Zoo er både en safaripark og en zoologisk have. Der er omkring 55 dyrearter og samlet ca. 700 dyr i Givskud. I safariparken kører man rundt i sin egen bil eller med en safaribus og kommer helt tæt på dyr som giraffer, zebraer og løver. Givskud har også indrettet en dinosauerudstilling med over 50 dinosaurer i naturlig størrelse.

Legoland

Legoland ved Billund er den største danske turistattraktion udenfor København. Legoland er kendt for sit Miniland, hvor legoklodser er brugt til at bygge kopier af kendte steder. Derudover er det en stor forlystelsespark med over 50 forskellige forlystelser.

Veteranbanen Bryrup-Vrads.

Banen drives af entusiaster, som forsøger at bevare det gamle jernbanemateriel, bygninger og anlæg, og opretholde veteranbanedrift på strækningen mellem Bryrup og Vrads. Toget kører på en omkring 5 kilometer lang strækning af den for længst nedlagte Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane. Turen går fra Bryrup forbi Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø til stationen i Vrads.

ARoS Aarhus 

Kunstmuseet ARoS i Aarhus er med sine 20.700 kvadratmeter of 10 etager et af de største kunstmuseer i Nordeuropa. Hvert år besøger omkring 1 million gæster museet, hvilket gør det til bedst besøgte kunstmuseum i Skandinavien. På taget af ARoS finder man det spektakulære kunstværk “Your rainbow panorama” af Olafur Eliasson, der giver gæsterne en fantastisk og farverig udsigt over Aarhus.  

Tivoli Friheden 

I udkanten af midtbyen i Aarhus ligger Tivoli Friheden, der er en forlystelsespark med noget for hele familien. Sommeren over arrangerer Tivoli Friheden fredag aften koncerter med aktuelle musikere.  

Den Gamle By i Aarhus 

Den Gamle By ligger i Aarhus midtby og består af bygninger fra hele Danmark, der møjsommeligt er blevet pillet ned og bygget op igen. I dag består byen af 80 historiske huse, der stammer fra 25 byer i Danmark. Byen blev grundlagt i 1909 som et frilandsmuseum for købstædernes kulturhistorie.  

Moesgaard Museum 

Moesgaard et museum for arkæologi og etnografi i den sydlige del af Aarhus. Museet formidler og forsker i menneskelivets mangfoldighed. Det sker i et meget tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Museet liger i et naturskønt område, og i 2014 åbnede museet en ny og meget flot udstillingsbygning, der har et stort græsklædt tag, som man kan færdes på.