Sommerhuse i Alken

Sommerhus i Alken - sommerhusferie i Søhøjlandet

Lige ud til Danmarks 3. største sø, Mossø, ligger sommerhusområdet ved Alken. Alken er en lille by lidt vest for den gamle købstad Skanderborg. Der er mulighed for indkøb af dagligvarer i området, men ellers er der ikke langt til hverken Ry eller Skanderborg.

Er man lystfisker er der gode fangstmuligheder i Mossø, der også er et godt sted for kano- og kajakroere. Skovområderne og det bakkede landskab omkring Mossø er som skabt til vandreture, cykelture eller en tur på mountainbike. Søhøjlandet har nogle af Danmarks bedste mountainbikeruter i de bakkede og kuperede skove. 

Er man til golf er der en del baner i området – eksempelvis i Skanderborg, Ry, Aarhus og Horsens.

Trækker bylivet er der shoppingmuligheder, cafeer og restauranter i både Skanderborg og Silkeborg, ligesom Aarhus er inden for rækkevidde.

Stranden og naturen ved Alken

Det er muligt at bade i Mossø, men skal det være et havbad ligger Saksild Strand ud mod Kattegat 30 kilometer væk. Det er en af den jyske østkysts bedste badestrande.

Naturen og landskabet omkring Alken er intet mindre end fabelagtig. Alken er en del af Søhøjlandet, der er kendetegnet af store, dybe og helt rene søer, Gudenåen, et meget bakket landskab, og så er en tredjedel af området dækket af skov.

Udflugtsmål nær Alken

Bestig et bjerg – eller hvad vi nu skal kalde det, når vi i Danmark topper på 171 meter. Men lige i nærheden af Alken ligger nogle af Danmarks bedst kendte ”bjergtoppe” – Ejer Bavnehøj, Yding Skovhøj og naturligvis Himmelbjerget, der ligger fantastisk med en forrygende udsigt over Julsø, men er et af de små bjerge med blot 147 meter til toppen. Omkring ”bjergene” er der gode vandreruter og mange punkter med en fantastisk udsigt. På hjemmesiden bestigbjerge.dk er det muligt at læse mere om bjergene og registrere sig så, så hele verden kan se, at man har været på toppen af et eller flere af dem.

I skovene omkring den gamle købstad Skanderborg er der andet end bøgetræer, for her havde Luftwaffe sit hovedkvarter under 2. Verdenskrig. Der er flere bunkere i skoven, og to af de tidligere kommandobunkere er i dag indrettet som museumsbunkere, der fortæller historien om besættelsestiden.

Silkeborg på den anden side af Alken har det berømte Museum Jorn og Silkeborg Museum, hvor man kan kigge nærmere på det over 2200 år gamle moselig, Tollundmanden.

Den charmerende landsby Boes med de gamle, stråtækte huse ligger 3 kilometer fra Alken. Lidt vest for Boes ligger Øm Kloster Museum, der er et museum med ruinpark, medicinhistorisk samling, urtegård og skeletsamling

Attraktioner nær Alken

Museum Jorn

Direkte ned til Gudenåen i Silkeborg ligger Museum Jorn. Museet er grundlagt af Asger Jorn, der var en af de mest betydningsfulde danske kunstnere i det 20. århundrede. Han var medstifter af den internationale avantgarde-bevægelse CoBrA. Jorn donerede i sin tid egne værker og sin egen samling til museet.

Givskud Zoo

Givskud Zoo er både en safaripark og en zoologisk have. Der er omkring 55 dyrearter og samlet ca. 700 dyr i Givskud. I safariparken kører man rundt i sin egen bil eller med en safaribus og kommer helt tæt på dyr som giraffer, zebraer og løver. Givskud har også indrettet en dinosauerudstilling med over 50 dinosaurer i naturlig størrelse.

Legoland

Legoland ved Billund er den største danske turistattraktion udenfor København. Legoland er kendt for sit Miniland, hvor legoklodser er brugt til at bygge kopier af kendte steder. Derudover er det en stor forlystelsespark med over 50 forskellige forlystelser.

Veteranbanen Bryrup-Vrads.

Banen drives af entusiaster, som forsøger at bevare det gamle jernbanemateriel, bygninger og anlæg, og opretholde veteranbanedrift på strækningen mellem Bryrup og Vrads. Toget kører på en omkring 5 kilometer lang strækning af den for længst nedlagte Horsens-Bryrup-Silkeborg Jernbane. Turen går fra Bryrup forbi Kvindsø, Kulsø og Snabe Igelsø til stationen i Vrads.

ARoS Aarhus 

Kunstmuseet ARoS i Aarhus er med sine 20.700 kvadratmeter of 10 etager et af de største kunstmuseer i Nordeuropa. Hvert år besøger omkring 1 million gæster museet, hvilket gør det til bedst besøgte kunstmuseum i Skandinavien. På taget af ARoS finder man det spektakulære kunstværk “Your rainbow panorama” af Olafur Eliasson, der giver gæsterne en fantastisk og farverig udsigt over Aarhus.  

Tivoli Friheden 

I udkanten af midtbyen i Aarhus ligger Tivoli Friheden, der er en forlystelsespark med noget for hele familien. Sommeren over arrangerer Tivoli Friheden fredag aften koncerter med aktuelle musikere.  

Den Gamle By i Aarhus 

Den Gamle By ligger i Aarhus midtby og består af bygninger fra hele Danmark, der møjsommeligt er blevet pillet ned og bygget op igen. I dag består byen af 80 historiske huse, der stammer fra 25 byer i Danmark. Byen blev grundlagt i 1909 som et frilandsmuseum for købstædernes kulturhistorie.  

Moesgaard Museum 

Moesgaard et museum for arkæologi og etnografi i den sydlige del af Aarhus. Museet formidler og forsker i menneskelivets mangfoldighed. Det sker i et meget tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Museet liger i et naturskønt område, og i 2014 åbnede museet en ny og meget flot udstillingsbygning, der har et stort græsklædt tag, som man kan færdes på.