Sommerhuse i Helgenæs

Sommerhus på Helgenæs

- et sted helt for sig selv, men tæt på Mols Bjerge og Ebeltoft

Generelt

Det går op og ned og op og ned på halvøen Helgenæs. Halvøen, der stikker ud fra den sydlige del af Djursland, er et smukt og meget bakket naturområde med vand på flere sider. Helgenæs er knap 8 kilometer lang og 4,5 kilometer bred. Der har boet mennesker her lige siden stenalderen. Rundt om på halvøen ligger hyggelige gamle landsbyer med smalle gader og velbevarede huse. På Helgenæs er man på en og samme tid midt i naturen og tæt på attraktionerne og de smukke steder på Djursland. En af Danmarks dejligste feriebyer, Ebeltoft, er kun 20 kilometer væk, og den største by i Jylland, Aarhus, er også indenfor rækkevidde.

Strande og naturen

På grund af stor dybde og en del strøm er vandet omkring Helgenæs ikke særlig velegnet til at bade i. Lidt vest for Helgenæs ligger flere børnevenlige strande ved Begstrup Vig. Et par kilometer nord for Helgenæs ligger stranden ved Fuglsø og Dragsmur Strand, der begge er børnevenlige strande.

Stejle kystskrænter, strandenge, bakker, søer og moser præger Helgenæs, der har et rigt dyreliv. Højeste punkt er Ellemandsbjerget, der er 99 meter højt og hvorfra, der er en flot udsigt.

Udflugter

Om sommeren er det muligt at komme op i Sletterhage Fyr, der ligger på det sydligste punkt af Helgenæs.  Den runde, hvide bygning er 16 meter høj.

I det øjeblik man forlader Helgenæs, kører man ind i Nationalpark Mols Bjerge. Det 180 kvadratmeter store istidslandskab er det mest besøgte kyst- og naturområde i Østjylland. Landskabet i Mols Bjerg er både storslået og meget afvekslende. EU har lavet en liste med 200 bevaringsværdige naturområder - også kaldet habitatområder. Af dem har vi ca. 60 i Danmark, og ca. 40 af dem kan findes i Nationalpark Mols Bjerge.

Kalø Slotsruin er resterne af et kongeslot, der lå ved Kalø Vig. Det var Kong Erik Menved, der opførte borgen, efter at han havde nedkæmpet et bondeoprør i 1313.  Den mest berømte person, der har siddet fængslet på borgen, var den senere svenske konge Gustav Vasa, der sad der i 1518-19.

Der er ikke langt fra til Djurs Sommerland, som er Nordens største sommerland, og den bedst besøgte attraktion i hele Aarhus-området.  

Går interessen i retning af vilde dyr, er der flere tilbud på Djursland. Kattegatcentret i Grenaa tager sig af livet i havet, mens man kan møde landdyr i Skandinavisk Dyrepark, i Munkholm Zoo og i Ree Park Safari.

Trækker shopping og bylivet er Ebeltoft et godt bud. Den hyggelige gamle by ferieby er i sig selv lidt af en perle, men har også et par fine attraktioner i form af Fregatten Jylland og Glasmuseet.

Aarhus, verdens mindste storby som byen kalder sig selv, har alt hvad man kan tænke sig af shopping, kultur, bymiljø, cafeer og restauranter.

Attraktioner

Kattegatcentret 

Kattegatcentret ligger på havnen i Grenaa lige ud til Kattegat. Kattegatcentret har over 200 forskellige dyrearter - blandt andet hajer, fisk og sæler.  Centret har et stort hajbassin, som man kan spadsere på bunden af via en hajtunnel af kraftigt glas.  

Djurs Sommerland 

Forlystelsesparken Djurs Sommerland ligger i Nimtofte på Djursland. Det er den fjerdestørste forlystelsespark i Danmark efter Tivoli i København, Bakken og Legoland.  Djurs Sommerland er opdelt i 10 temalande, det har et stor Vandland og over 60 forlystelser til gæsterne.  

Fregatten Jylland 

Ombord på Fregatten Jylland i Ebeltoft, kan man lære om livet ombord på et gammelt krigsskib. De forskellige dæk på fregatten fortæller om en tidsperiode i skibets historie.  

Fregatten var med i 2. Slesvigske Krig i 1864.  Under slaget ved Helgoland jog skibet dele af den preussiske og østrigske flåde på flugt, men det ændrede ikke udfaldet af krigen. 

Glasmuseet Ebeltoft 

Museet er det største museum i Danmark for moderne glaskunst. Museet ligger i den tidligere Toldbygning i Ebeltoft og råder over en stor samling af international glaskunst. I museets have ligger Glashytten, hvor der arbejder professionelle glaspustere.  

Randers Regnskov 

Randers Regnskov er en tropisk, overdækket zoologisk have lige ned til Gudenåen i Randers. I Randers Regnskov er der mere end 200 forskellige dyr under  de to kupler og omkring 75 forskellige arter i Saltvandsakvariet. 

ARoS Aarhus 

Kunstmuseet ARoS i Aarhus er med sine 20.700 kvadratmeter of 10 etager et af de største kunstmuseer i Nordeuropa. Hvert år besøger omkring 1 million gæster museet, hvilket gør det til bedst besøgte kunstmuseum i Skandinavien. På taget af ARoS finder man det spektakulære kunstværk “Your rainbow panorama” af Olafur Eliasson, der giver gæsterne en fantastisk og farverig udsigt over Aarhus.  

Tivoli Friheden 

I udkanten af midtbyen i Aarhus ligger Tivoli Friheden, der er en forlystelsespark med noget for hele familien. Sommeren over arrangerer Tivoli Friheden fredag aften koncerter med aktuelle musikere.  

Den Gamle By i Aarhus 

Den Gamle By ligger i Aarhus midtby og består af bygninger fra hele Danmark, der møjsommeligt er blevet pillet ned og bygget op igen. I dag består byen af 80 historiske huse, der stammer fra 25 byer i Danmark. Byen blev grundlagt i 1909 som et frilandsmuseum for købstædernes kulturhistorie.  

Moesgaard Museum 

Moesgaard et museum for arkæologi og etnografi i den sydlige del af Aarhus. Museet formidler og forsker i menneskelivets mangfoldighed. Det sker i et meget tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Museet liger i et naturskønt område, og i 2014 åbnede museet en ny og meget flot udstillingsbygning, der har et stort græsklædt tag, som man kan færdes på.