Sommerhuse i Følle Strand

Sommerhus ved Følle Strand

– ferie i naturen og tæt på både Djursland og Aarhus

Generelt

I bunden af Kalø Vig og tæt på byen Rønde ligger ferieområdet Følle Strand. Sommerhusene ligger tæt på en børnevenlig strand, og der er ikke langt til naturen i Mols Bjerge, til attraktionerne på Djursland og til større byer som Ebeltoft, Grenaa, Randers og Aarhus.

Tættest på ligger Rønde, hvor der er gode indkøbsmuligheder og flere spisesteder. Rønde er en af de byer i Danmark, hvor der er størst højdeforskel mellem det laveste og det højeste punkt inden for bygrænsen. I Røndes tilfælde er forskellen på 95 meter. Kun Aarhus og Vejle kan præstere større højdeforskelle.

Rønde er i forhold til sit indbyggertal – byen har lidt over 3000 indbyggere, velforsynet med uddannelsesinstitutioner. Her er en folkeskole, en privatskole, et handelsgymnasium, et gymnasium med kostskoleafdeling, samt en høj- og efterskole.

Der er gode muligheder for at holde en aktiv ferie ved Følle Strand og området omkring. Der er fiskemuligheder langs strandene, forholdene for windsurfing og roning i havkajak er fine. I Mols Bjerge er mange afmærkede vandreruter, mountainbikeruter og ridestier. Er man til golf, er der på Djursland flere gode baner.

Stranden og naturen

Følle Strand er en sydvendt sandstrand med roligt vand. I Kalø Vig er vandet lavt, så derfor er stranden særdeles børnevenlig. Den er også velegnet til windsurfing.

Ved den nærliggende Kalø slotsruin ligger Hestehave skov og Ringelmose skov, der tilsammen kaldes Kalø skovene. I skovene er der registreret 80 fredede fortidsminder, der spænder fra stenalderen til historisk tid. 54 af fortidsminderne er gravhøje, hvoraf en del er store og markante. Omkring Kalø er der tre afmærkede vandreruter, hvor man både fornemmer historiens vingesus og kommer helt tæt på naturen.

Et af områdets smukkeste områder ligger ved udmundingen af Knebel Vig, hvor sundet er smalt og skrænterne stejle. Og så er der ikke mindst Mols Bjerge, der er et storslået, fredet landskab med afvekslende natur, mange vandrestier og et mangfoldigt dyreliv. EU har lavet en liste med 200 bevaringsværdige naturområder - også kaldet habitatområder. Af dem har vi ca. 60 i Danmark, og ca. 40 af dem kan findes i Nationalpark Mols Bjerge.

 

Udflugter

Det er oplagt at besøge områdets kirker. Thorsager Kirke, der ligger i Thorsager syv kilometer nord for Følle Strand, er den eneste rundkirke i Jylland. Derudover er der en på Fyn, en på Sjælland og fire på Bornholm.

Kalø Slotsruin er resterne af et kongeslot, der lå ved Kalø Vig. Det var Kong Erik Menved, der opførte borgen, efter at han havde nedkæmpet et bondeoprør i 1313.  Den mest berømte person, der har siddet fængslet på borgen, var den senere svenske konge Gustav Vasa, der sad der i 1518-19.

Der er ikke langt fra til Djurs Sommerland, som er Nordens største sommerland, og den bedst besøgte attraktion i hele Aarhus-området.  

Går interessen i retning af vilde dyr, er der flere tilbud på Djursland. Kattegatcentret i Grenaa tager sig af livet i havet, mens man kan møde landdyr i Skandinavisk Dyrepark, i Munkholm Zoo og i Ree Park Safari.

På herregården Gl. Estrup kan man få et indblik i, hvordan herskabet og tjenestefolkene levede i gamle dage.  

Ved den gamle station i Allingåbro holder “Djursland for fuld Damp” til, og her er det muligt at leje en skinnecykel, så man kan køre en tur på den gamle jernbanestrækning mellem Allingåbro og Romalt. 

Aarhus, verdens mindste storby som byen kalder sig selv, har alt hvad man kan tænke sig af shopping, kultur, bymiljø, cafeer og restauranter.

Randers mod vest har sin egen regnskov og Randers Kunstmuseum, hvor byens berømte kunstner Sven Dalsgaard udstiller. Museet har også værker af Vilhelm Hammershøi og Wilhelm Freddie. 

 

Attraktioner

Kattegatcentret 

Kattegatcentret ligger på havnen i Grenaa lige ud til Kattegat. Kattegatcentret har over 200 forskellige dyrearter - blandt andet hajer, fisk og sæler.  Centret har et stort hajbassin, som man kan spadsere på bunden af via en hajtunnel af kraftigt glas.  

Djurs Sommerland 

Forlystelsesparken Djurs Sommerland ligger i Nimtofte på Djursland. Det er den fjerdestørste forlystelsespark i Danmark efter Tivoli i København, Bakken og Legoland.  Djurs Sommerland er opdelt i 10 temalande, det har et stor Vandland og over 60 forlystelser til gæsterne.  

Fregatten Jylland 

Ombord på Fregatten Jylland i Ebeltoft, kan man lære om livet ombord på et gammelt krigsskib. De forskellige dæk på fregatten fortæller om en tidsperiode i skibets historie.  

Fregatten var med i 2. Slesvigske Krig i 1864.  Under slaget ved Helgoland jog skibet dele af den preussiske og østrigske flåde på flugt, men det ændrede ikke udfaldet af krigen. 

Glasmuseet Ebeltoft 

Museet er det største museum i Danmark for moderne glaskunst. Museet ligger i den tidligere Toldbygning i Ebeltoft og råder over en stor samling af international glaskunst. I museets have ligger Glashytten, hvor der arbejder professionelle glaspustere.  

Randers Regnskov 

Randers Regnskov er en tropisk, overdækket zoologisk have lige ned til Gudenåen i Randers. I Randers Regnskov er der mere end 200 forskellige dyr under  de to kupler og omkring 75 forskellige arter i Saltvandsakvariet. 

ARoS Aarhus 

Kunstmuseet ARoS i Aarhus er med sine 20.700 kvadratmeter of 10 etager et af de største kunstmuseer i Nordeuropa. Hvert år besøger omkring 1 million gæster museet, hvilket gør det til bedst besøgte kunstmuseum i Skandinavien. På taget af ARoS finder man det spektakulære kunstværk “Your rainbow panorama” af Olafur Eliasson, der giver gæsterne en fantastisk og farverig udsigt over Aarhus.  

Tivoli Friheden 

I udkanten af midtbyen i Aarhus ligger Tivoli Friheden, der er en forlystelsespark med noget for hele familien. Sommeren over arrangerer Tivoli Friheden fredag aften koncerter med aktuelle musikere.  

Den Gamle By i Aarhus 

Den Gamle By ligger i Aarhus midtby og består af bygninger fra hele Danmark, der møjsommeligt er blevet pillet ned og bygget op igen. I dag består byen af 80 historiske huse, der stammer fra 25 byer i Danmark. Byen blev grundlagt i 1909 som et frilandsmuseum for købstædernes kulturhistorie.  

Moesgaard Museum 

Moesgaard et museum for arkæologi og etnografi i den sydlige del af Aarhus. Museet formidler og forsker i menneskelivets mangfoldighed. Det sker i et meget tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Museet liger i et naturskønt område, og i 2014 åbnede museet en ny og meget flot udstillingsbygning, der har et stort græsklædt tag, som man kan færdes på.