Hugorme

Hugorme lever i hede-, mose- og klitområder, i nåleskove og tørre løvskove. Med deres camouflagefarve kan de være svære at opdage. De er hurtig og bevæger sig gerne væk, før man ser dem. De bliver typisk 60-80 cm. lange. De er grå eller brune med et mørkt eller sort zigzagbånd ned langs ryggen. Men der findes også ensfarvede rustbrune og sorte hugorme.

Adfærd

Hugorme er sky og sædvanligvis ikke særlig aggressive. De skal føle sig truet, før de bider. Så undgå at træde på eller tage fat i hugorme. Larm ved at trampe i jorden/vegetationen, så de kan høre, at noget stort nærmer sig. Brug eventuelt en kæp til at rode op i vegetationen foran jer, så de flygter.

Biddet

Hugorme hugger typisk i en afstand af 3-6 cm, og kan sjældent nå deres offer på afstande over 20 cm.

Mennesker reagerer forskelligt på hugormebid. Nogen får slet ikke symptomer, mens andre får alvorlige forgiftninger og bliver meget syge. Disse variationer skyldes mængden af indsprøjtet gift, personens alder, kropsvægt, bidestedet og graden af fysisk aktivitet efter biddet samt evt. overfølsomhed. Børn, gravide og hjertepatienter udgør en særlig risikogruppe, hvor giften kan give problemer.

Førstehjælp til mennesker

Personen, som er bidt, skal holdes i ro! Hæv den bidte legemsdel og lad bidestedet i fred. Transporter derefter personen på den skånsomste måde til nærmeste skadestue.

Førstehjælp til hunde

Behandl hunden meget roligt, og hold den angrebne legemsdel i absolut ro. Bær eller kør hunden til dyrlægen.

Bemærk: 

Hugorme er fredede dyr i Danmark, og må ikke slås ihjel.

(Kilde: Skov og Naturstyrelsen j.nr. SNS-401-00626)