Dark Sky: Når du vil se stjernerne ekstra klart

Der er mange steder i Danmark, hvor stjernerne står klart på himlen om natten. Prøv at tage i sommerhus, og du får mange steder en oplevelse, der er helt anderledes, end den du får i byen

Stjerner

2 steder i Danmark har fået papir på, at her er betingelserne for at nyde nattemørket og kigge på stjerner i verdensklasse.

I 2017 fik de 2 øer, Møn og Nyord, papir på, at området er en "Dark Sky Park", mens Bulbjerg i december 2023 – efter 4 års forarbejde - kom med på samme liste. I skrivende stunde er der 119 Dark Sky Parks spredt udover 22 lande og 6 kontinenter.

Det gør en kæmpestor forskel på oplevelsen af nattehimlen, om du sidder i en by, eller du er et sted som Bulbjerg eller Møn.

På en skyfri aften kan du i en by se under 100 stjerner, mens du i en Dark Sky Park kan se flere tusinde, samtidig med at galaksen Mælkevejen med sine 300 milliarder stjerner står helt anderledes klart.

Det er organisationen "DarkSky International", der har stået bag certificeringen af bl.a. Møn/Nyord og af Bulbjerg.

DarkSky International er en global organisation, der arbejder for at beskytte nattehimlen og det natlige miljø fra effekten af lysforurening.

Organisationen blev grundlagt i 1988 og har indtil nu certificeret mere end 200 "Dark Sky Places" kloden rundt, som "Dark Sky Parks" er en del af.

Det internationale Dark Sky Places-program blev grundlagt i 2001 som et frivilligt program for at opmuntre lokalsamfund, parker og beskyttede områder rundt omkring verden til at bevare og beskytte mørke steder gennem effektive belysningspolitikker samt miljømæssig ansvarlig udendørsbelysning.