Hjemmebyggede jernheste holder liv i det gamle skinnelegeme

Det er efterhånden mange år siden, der kørte tog mellem Nørre Nebel og Nymindegab. Men der er stadig liv på de gamle jernbaneskinner. Det sørger en mindre hær af skinnecykler for

På skinnecykel til Nymindegab

I bil tager det mindre end 10 minutter at køre fra Nørre Nebel til Nymindegab. Men der er en meget hyggeligere, meget smukkere og meget sjovere vej. Og det er der rigtig mange, der har fået øjnene op for.

Bente Møller, der er sekretær i ”Den Selvejende Institution Skinnecykler”, fortæller, at for over 20 år siden fik lokale, private kræfter den idé, at den nedlagte jernbanestrækning mellem de to vestjyske byer skulle bruges til noget helt andet. Som sagt så gjort og med den lokale cykelhandler i Nr. Nebel, Jørgen Majland, som en af hovedpersonerne, tog de fat.

- Vores lokale Georg Gearløs, som Bente Møller kalder ham.

Det var Jørgen Majland, der udtænkte og efterfølgende byggede de røde skinnecykler, der stadig kører på skinnerne. I begyndelsen i en version med plads til en chauffør og to passagerer. Siden er der kommet en tandemversion til, hvor der er to chauffører til at træde i pedalerne.

I mange år var skinnecykelbanen et projekt, de private initiativtagere selv drev. Men for nogle år siden overdrog de cyklerne og projektet til ”Den Selvejende Institution Skinnecykler”, som handelsstandsforeningen i Nørre Nebel og borgerforeningen i Nymindegab står bag.

- Vi er fire fra Nørre Nebel og tre fra Nymindegab i bestyrelsen, og så har vi en mand tilknyttet, som sørger for vedligeholdelsen af cyklerne, forklarer Bente Møller. Der er også ekstern hjælp til det praktiske med at sælge billetter og udlevere cyklerne.

- I dag er Jørgen Mailand gået på pension, men han har stadig en finger med i spillet. Blandt andet er det ham, der slår græsset langs banelegemet med en meget, meget speciel maskine, fortæller Bente Møller.

Der har været stor interesse for at komme ud at køre på skinnecykel mellem Nørre Nebel og Nymindegab. Specielt under coronaen var alle cykler ofte ude at køre.

Og det er ikke sært, at det er blevet populært at tage en tur ud på skinnerne, mener Bente Møller. 

- Det er en unik oplevelse. Der er ikke ret mange steder i Danmark, du kan prøve at køre på skinnecykel. Og du kører gennem et meget smukt landskab, hvor du har udsigt over heden og klitterne, og hvor du også kører gennem skoven, fortæller hun.

Midtvejs mellem de to byer ligger der en lille grillhytte, hvor det er muligt at spise sin madpakke, grille, eller hvad man ellers har lyst til.

- Når du er fremme i Nymindegab, kan du stille cyklen og gå en tur i byen eller nede på stranden, siger Bente Møller.

Det er muligt at leje cyklerne i 4 timer eller i en hel dag. Så der er ikke behov for at træde alt for hårdt i pedalerne for at komme frem og tilbage.

Der er kun et spor på strækningen. Derfor skal den ene af skinnecyklerne af sporet, når 2 cykler har retning mod hinanden.

- Der er nogle håndtag på cyklerne, så de er nemme at løfte af sporet. Men ellers hjælper alle hinanden. Folk synes, det er lidt halvsjovt, fortæller Bente Møller.

- Det overskud, der kommer ud af udlejningen af skinnecykler, bliver brugt på turistfremmende formål i vores gamle kommune – men mest Nr. Nebel og Nymindegab, siger hun.

Tidligere var begge byer en del af den gamle Blåbjerg Kommune, og kommunens rådhus lå i Nørre Nebel. I dag er de begge en del af Varde Kommune.

I turistsæsonen er det gæster af alle nationaliteter, der kigger forbi og tager sig en tur på skinnecyklerne.

- Der er også mange af de danskere, der har sommerhus herude, der bruger skinnecyklerne, så de kommer afsted på en hyggetur sammen. Det er også i påsken og i pinsen, fortæller Bente Møller.

Udover strækningen mellem Nørre Nebel og Nymindegab er det muligt at køre på skinnecykel på Amagerbanen ved København, mellem Assens og Tommerup på Fyn, mellem Herborg og Skjern, mellem Randers og Allingåbro og mellem Aabenraa og Rise ved Rødekro.

Her kan du læse mere om skinnecyklerne i Nørre Nebel:

Her kan du læse mere om Nymindegab.Lej sommerhus

Her kan du leje sommerhus i nærheden af Nørre Nebel og Nymindegab