Eksklusivt og gratis måltid ligger for dine fødder

Flere og flere har fået smag for østers, og flere steder i Danmark er der fine muligheder for helt gratis at samle og spise østers.

Østers er lige til at plukke

Østers er ikke nogen hel billig spise. Stykprisen for den eksklusive og højt profilerede spise ligger typisk på 20-25 kroner hos fiskehandleren. En tommelfingerregel siger, at der skal 10-15 østers til for at blive mæt, så det kan hurtigt løbe op.

Men der er en genvej til gratis østers. Saml dem op selv. Ovenikøbet gør du naturen en stor tjeneste ved at tage for dig af velsmagende skaldyr. For hovedparten af de danske østers er ikke det mindste danske. Det er stillehavsøsters, en invasiv art der oprindeligt kommer fra Asien.

Men den har spredt sig voldsomt, og i dag er det muligt samle østers i Vadehavsområdet, i den vestlige del af Limfjorden, i Horsens Fjord og andre østjyske fjorde, enkelte steder på østsiden af Fyn samt i Isefjorden på Sjælland. Og så er der formentlig en hel række steder, som endnu ikke er blevet kendt af en større offentlighed.

Der hvor stillehavsøsteren for alvor har slået rod, bliver der mange steder arrangeret østerssafarier, som er et godt sted at starte for en nybegynder. Sidenhen kan du altid prøve på egen hånd, når du har lært, det du kan af guiden.

Så er østerserne ganske vist ikke helt gratis, men spiser du nok af de friske østers ude på bankerne, er pengene hurtigt tjent hjem igen. Og fylder du dine medbragte spande eller poser godt op, så de er klar til sommerhuset, giver turen alligevel hurtigt overskud.

Det er blevet populært at tage på østersweekend sammen med sin bedre halvdel eller en flok venner. Start dagen med en tur ud på østersbankerne, hvor du samler, lukker østers op og spiser. Herefter samler du rigeligt med østers så der er nok til aftensmaden. Der er lidt arbejde i at rense og åbne de nyhøstede østers, men på den anden side er det en hyggelig opgave at være fælles om. Og så kan man glæde sig over at både champagne, hvidvin og øl passer rigtig godt til østers.

Det er også en god aktivitet for børnefamilier. At være med til at samle østers sammen med far og mor, er en af den slags oplevelser, der står til at få en fast plads i rækken af barndomsminder.

Vandet skal ikke være for varmt, når du plukker østers. Er det for varmt er det grobund for bakterier, som kan give maveproblemer. Tommelfingerreglen er, at du kan plukke østers i de måneder, hvor der er et R i navnet – dvs. fra september til og med april. Men spørg dig for på det lokale turistbureau.

Sol og Strand har mange sommerhuse til leje i nærheden af østersbankerne. Særligt omkring Vadehavet samt den vestlige del af Limfjorden er der et stort udbud af guidede østerssafarier.

Sommerhuse til leje nær Vadehavet

Sommerhuse til leje omkring den vestlige del af Limfjorden

Mød Jakob Martin Anker, der blandt meget andet arrangerer østerssafarier på Rømø.