Ferie med en god smag i munden: Gå ombord i Verdens største skaldyrsbuffet

Den skulle slet ikke have været på Rømø – stillehavsøsteren. Men når den nu er her, hvorfor så ikke spise løs af den. Det gør Jakob Martin Anker, og han viser gerne andre vej til østersbankerne

Østers er lige til at plukke

Lige efter jul havde Jakob Martin Anker besøg af et selskab fra Sønderjylland. De skulle ud på østersbankerne ud for Rømø. Både for at smage på de helt friske østers, men også for at høste af rigeligt af dem, og tage dem med hjem til sommerhuset, hvor de senere skulle indtages i selskab med champagne og nogle håndfulde øl.

Find et sommerhus tæt på østersbankerne

- Vi har aftalt, at vi tager en tur til i år, fortæller Jakob Martin Anker, der står bag oplevelsesfirmaet Vadehavetbyfoot.dk, der blandt andet har specialiseret sig i at arrangere ture ud til bankerne med de mange stillehavsøsters, der har slået sig ned i Vadehavet.

Stillehavsøstersen hører ikke naturligt hjemme i Vadehavet og i vandet ud for Rømø. Men da den europæiske østers på et tidspunkt bukkede under for sygdom, stod driftige mænd klar til at starte en østersproduktion op med importerede, hårdføre stillehavsøsters. Blandt andet blev der sat bure med stillehavsøsters ud ved Rømø i 1983.

De kunne godt vokse, men ikke formere sig i det kølige vand på vores breddegrader, lød det den gang. Det har historien modbevist. De trives rigtig, rigtig godt.

Selv stødte Jakob Martin Anker første gang på østers, da han var 10-12 år gammel. Det var lige omkring årtusindeskiftet, hvor der flere gange årligt blev arrangeret østersture for medlemmer af det danske kongehus. Det var dengang, det var blevet opdaget, at havet ud for Rømø var rigt på de uønskede, men velsmagende dyr. Jakob Martin Anker var i familie med en af dem, der arrangerede de kongelige østersture og derfor fik han lov til at komme med.

- Det var sådan lidt tys tys, – når hoffet et par gange om året kom herover. Så hjalp vi allesammen med til at samle østers. Det var dengang, jeg lærte at spise østers. Det var der min kærlighed til den der fantastiske spise begyndte, mindes Jakob Martin Anker.

I dag er han vild med selv at give den oplevelse videre til gæster, der har lyst til at prøve at plukke og smage en østers. Eller måske bare prøve, om de kan få sådan et bløddyr ned. For det er ikke altid let, medgiver han. Der er nogle, der skal tage mod til sig, før de slubrer en frisk østers i sig.

- Den største hurdle for folk, der skal smage østers for første gang, det er konsistensen. Men hvis du tilbereder dem, så får du noget lidt fastere kød - lidt ligesom dampede blåmuslinger, forklarer han.

- Når du tilbereder dem, kan du tilføre nogle smage, du godt kan lidt. Jeg kan bedst lide at holde det sådan lidt neutralt. Østers er en sart spise. Der er ikke oceaner af smag. Bruger du meget ost, bacon og fløde, så smager det efter min mening af ost, bacon og fløde, siger han.

- Men kan du leve med konsistensen, får du en fantastisk spise. Især når du står derude på banken. Du får det ikke friskere. Der er mange, der har prøvet østers fra en butik. Og ikke fordi der er noget galt med dem, men det er farmede østers, som har været undervejs et stykke tid, og de er ikke friske på samme måde, som dem du får herude, siger han.

Der er ingen fare for, at østersbankerne i Vadehavet bliver tømt. Sidst de blev talt – og det var lige før coronaen – blev det anslået, at der i Vadehavet er omkring 72.000 tons østers.

- Vi kan ikke udrydde dem, og de har ikke nogen naturlige fjender. Det bedste, vi kan gøre, er at spise løs, lyder det fra Jakob Martin Anker.

En tommelfingerregel lyder, at østers trygt kan spises i de måneder, der har et R i deres navn – altså fra september til april. Ellers kan der være bakterier ombord i bløddyrene, der kan medføre maveproblemer.

- September kan være lidt tvivlsom – der kan vandet nogle gange stadig være for varmt, og nogle gange strækker sæsonen sig helt frem til maj. Men det med månederne er blot en tommelfingerregel. Jeg går efter vandtemperaturen, og den skal ned under 15 grader, før du er helt sikker på, at der ikke er uønskede bakterier østerserne, lyder det fra Jakob Martin Anker.

Firmaet Vadehavet By Foot er ikke hans hovedbeskæftigelse. Han arbejder i et firma, der er underleverandør til olieindustrien. Der har han perioder på 5 uger, hvor han står standby afløst af 3 friuger. Hans plan er, at han i friugerne vil lægge tilbud om ture op på hjemmesiden og de sociale medier, så folk i god tid kan booke ham.

- Der er flere og flere, der har en østerstur som en del af deres weekendophold. Og lægger vi turen tidligt nok, kan de både nå at spise de friske østers på bankerne, og høste østers, som de kan tilberede i ferieboligen.

Du behøver ikke at have en guide med, hvis du har appetit på østers. Alle har lov at vade ud på østersbankerne og plukke løs.

- Men du vil gøre klogt i at rådføre dig med sådan en som mig eller spørge dig for på vores lokale naturcenter. For du skal gå, mens vandet stadig falder. Der skal ikke ikke være for tåget, og hvordan er det lige med vinden. For hvis du bliver fanget derude, når vandet stiger, bliver det altså koldt og vådt. Så en guide er en god ting – i hvert fald første gang. Jeg har haft mange kunder, som jeg efterfølgende har mødt igen, hvor de er ude på egen hånd, siger Jakob Martin Anker.

Gratis mad og lige til at plukke

Vadehavetbyfoot.dk

Find et sommerhus på Rømø

Find et sommerhus i nærheden af Vadehavet