Naturen og de stjerneklare nætter er gode lokkemidler

Hollandske Wendy Engelberts bor i Danmark, og hun anbefaler gerne sit nye hjemland til sine gamle landsmænd. Sammen med sin mand har hun et sommerhus på Fyn, som hun lejer ud.

Wendy og stjernerne

Mørket der sænker sig. Millioner af små lysprikker på himlen. En stjerneklar nat. Skulle det være noget særligt?

Ja, lyder svaret fra Wendy, der sammen med sin mand har slået sig ned i den gamle købstad Nyborg, der ligger på den østlige del af Fyn, lige der hvor broen til Sjælland tager sin begyndelse.

For i Holland er det ikke nogen selvfølge, at du kan se stjernehimlen i al sin pragt. Der er omkring 18 millioner hollændere, som deles om et areal, der er lidt mindre end Danmarks, hvor vi kun er knap 6 millioner. Så lyset fra gadelygterne, fra byerne og fra de mange huse ude på landet har mange steder taget glansen af den hollandske stjernehimmel, ligesom det kan være svært at finde et sted, hvor der er rigtig, rigtig mørkt og stille.

Wendy Engelberts har sammen med sin mand et sommerhus i Tårup, lidt syd for Nyborg, som hun lejer ud gennem Sol og Strand. Et hus de købte i 2022. I en periode, efter at de var flyttet til Danmark, boede de i et sommerhus netop i Tårup-området, og blev glade for beliggenheden tæt på vandet, for naturen og for stilheden.

- Vi havde i flere år talt om, at vi godt kunne tænke os et sommerhus, hvor vi kunne trække os tilbage i weekenderne. Og så var vi så heldige, at vi faldt over det hus, vi endte med at købe. Det nåede ikke engang at komme på markedet, fortæller hun.

Når Wendy er endt i Danmark, skyldes det, at hun er dansk gift. Hun mødte sin mand i Uganda, hvor hun på et tidspunkt arbejdede som diplomat. Den kommende gemal var ansat i et dansk firma. Selv stammer hun oprindeligt fra Leiden, som ligger ca. 45 km sydvest for Amsterdam, men hun har også med sin mand og børn i en periode boet i Haag.

Enhver, der har været på ferie i udlandet, er næsten med garanti stødt på en hollænder. Ligesom danskere, er det et folkefærd, der gerne rejser ud. Men Danmark er for mange ikke det oplagte valg at tage hen på ferie.

- Hollændere tager nok mere sydpå. De vil gerne ned til varmen, og de kan godt lide at besøge steder, hvor der er mange aktiviteter. Men det er ved at gå op for mange, at der er blevet for varmt sydpå, mener Wendy Engelberts.

- Og så er der en del, der har den opfattelse, at klimaet i Danmark er lidt ligesom i Nordnorge eller Nordsverige. Men der altså kun et par graders forskel i forhold til Holland. Og hvis man er mere til behagelige temperaturer om sommeren, er det rart at komme til Danmark, siger hun.

Når hun skal komme med nogle forslag til, hvad Danmark har, der kan lokke hollændere til, har hun flere bud.

- Landskabet – og her snakker jeg mest om Fyn – er anderledes. Jeg har også været i Jylland, men det minder en del om Holland.  Fyn byder på et bølgende landskab, som hollændere kun kender fra provinsen Limburg, siger hun.

- I Danmark er der gode transportmuligheder med toget, det er et godt land at cykle i, med mange små gamle byer, et væld af aktiviteter for unge og ældre, og når du spiser ude på restaurant, får du noget dejlig mad. Personligt foretrækker jeg Fyn, som feriedestination hvor strandene er små, og hvor det er nemt at holde øje med børnene. Vandet er stille og klart, så du kan se om der er krabber eller vandmænd, og så har det en behagelig temperatur om sommeren, selvom mange danskere også er til vinterbad, fortæller hun. 

Naturen fremhæver hun også. Der er slet ikke den samme trængsel som i Holland. Hun fortæller, at hun for nylig havde nogle venner boende i sit sommerhus, og de talte om, at nu havde set en hare, et rådyr eller en fugl, der angreb en anden fugl.

- Der er lidt wildlife tilbage i Danmark, siger hun med et smil.

Når det kommer til danskerne, er de gode til at tale engelsk, og derfor er det nemt at begå sig.

- Det virker også som om, danskerne de senere år er blevet mere internationale og imødekommende, siger hun.

Endelig fremhæver hun maden i supermarkederne. Der er i store træk det samme udvalg som i Holland, og prisniveauet er stort det samme. De mange økologiske varer og drinks, samt de danske øl fra små fynske bryggerier, er vellidt af besøgende.

 

Se Wendys sommerhus på Fyn

Flere sommerhuse til leje på Fyn