Trækfuglene flokkes om Danmark: Og der er myldretid forår og efterår

For fuglekiggere er Danmark lidt af et smørhul. Trækfuglene flyver forbi om foråret, når de søger mod nord, og igen om efteråret, når de skal hjem til deres vinteropholdssteder

Musvåge

Tag et kik på et landkort, og du forstår, hvorfor Danmark er lidt af et smørhul, når det gælder fugle på træk.  Jylland ligger som en lang, smal landtange på toppen af kontinentet, og det er noget, trækfuglene kan bruge.

 - De fleste fugle foretrækker at flyve tæt på land. Derfor er Danmark et perfekt sted, hvor de kan følge kysten på vejen mod nord – hvad enten turen går til fjeldene i Norge, til Grønland eller i retning af Sibirien mod nordøst, forklarer Simon Christiansen, der er naturvejleder og forstander på Skagen Fuglestation.

Skagen Fuglestation er en af de tre fuglestationer, Dansk Ornitologisk Forening står bag. De to andre ligger ved Gedser og ved Blåvand.

Det er en umulig opgave i få ord at fortælle, hvilke steder i Danmark det er værd at besøge, hvis man er interesseret i fugle. Så mange er der. Men Simon Christiansen har indvilget i at tegne et meget overordnet billede af, hvad der er at komme efter i Danmark, hvor vi måske ikke har så mange standfugle, men til gengæld har rigtig mange trækfugle. Antallet af fugle, der hvert år passerer Danmark, tælles i millioner.

- Rovfugletrækket om foråret er meget spektakulært. Og det er noget særligt for Danmark – når vi ser på Nordeuropa i hvert fald, siger Simon Christiansen.

Her peger han på sin egen baghave, Skagen, som et rigtig godt sted at iagttage de trækkende rovfugle.

- Tusindvis af rovfugle passerer Skagen hvert forår. På dage med østlige eller sydlige vinde vil du kunne betragte hundredvis af rovfugle svæve sig op over Skagen Odde. Om foråret er det ved de nordvendte kyster, du kan se rovfuglene. Så på nordsiden af Djursland og ved kysterne i Nordsjælland er der også rigtig mange rovfugle på den tid af året, tilføjer han.

Musvågerne lægger for i marts, mens hvepsevågerne slutter listen af trækkende rovfugle i juni. Indimellem de to kommer alt, hvad der kan krybe og gå af rovfugle: havørne, kongeørne, falke…. fortsæt selv listen.

- De store og lidt tunge rovfugle driver afsted på de varme, termiske opdriftsvinde over land. Er de ude over vandet, der ingen varme opvinde, og så er de nødt til selv at bruge energi på at flyve. Derfor bryder rovfugle sig ikke om at flyve over vand, forklarer Simon Christiansen.

Om efteråret vender strømmen, når rovfuglene skal sydpå igen. Det betyder, at det især er de sydvendte kyster og tanger, rovfuglene kigger forbi, inden de stikker ud over vandet og vender hjem til den sydlige del af Europa.

-  De rovfugle, der trækker ud fra den sydligste spids af Sverige – Falsterbo – er nødt til at flyve over vandet der, og så kommer de til Stevns, forklarer Simon Christiansen, der udover Stevns peger på Gedser som et godt sted at se de trækkende rovfugle. Men Langeland kan også være godt, fortsætter han.

Vadehavet er ligeledes et interessant område at vende blikket imod. I maj og starten af juni er der mange vadefugle i Vadehavet, som skal videre til Grønland, Sibirien eller de norske fjelde. Mønstret gentager sig i slutningen og juli i august, hvor fuglene skal retur.

- Det er i de måneder, hvor der vil være allerflest, men trækket strækker sig langt hen i efteråret, siger Simon Christiansen.

Han peger også på havfuglene, langs de danske kyster, hvis man er på udkik efter noget spektakulært.

Snespurve, suler og kongeørne er blandt de fugle, der kan opleves i Danmark

- Ved Skagen og i Blåvand har vi rigtig mange suler. Dem har vi efterhånden hele året. Og når vi kommer til vinter, får vi besøg af gæster fra det høje nord. Der kan være snespurve langs med strandene, og der kan være alkefugle. Strandene er altid et godt sted om vinteren. De fryser ikke så meget til, fortæller han

De 3 fuglestationer, Dansk Ornitologisk Forening står bag, er et godt sted at hente viden om fugle. Typisk er her mange arrangementer, hvor man kan komme med på fugleture, ligesom der er mulighed for at købe guidede ture, hvis man vil have en særlig oplevelse.

Er man på egen hånd anbefaler Simon Christiansen, at man tager en god kikkert med i bagagen. Og så naturligvis en god fuglebog, så man kan sætte navn, på de fugle man ser.

Han foreslår ”Fugle i felten”, der på tysk hedder ”Der Kosmos Vogelführer” – på engelsk hedder bogen: ”Collins Bird Guide”.

Og når man alligevel har kikkerten med, kan man passende bruge den på at holde øje med, hvad der foregår ude i havet. Her er der gode muligheder for at spotte marsvin, delfiner eller spækhuggere.

- I 2022 var der 15 dage, hvor vi her i Skagen kunne se spækhuggere fra land, fortæller Simon Christiansen.

Han anbefaler også, at man står tidligt op – for der er størst aktivitet i de tidlige morgentimer.

- Men hvis du vil se rovfugle, kan du godt komme lidt senere. De venter på varmen, så det er først sidst på formiddagen, de går på vingerne, siger han.

Her finder du de tre fuglestationer, som Dansk Ornitologisk Forening står bag:

Skagen Fuglestation, Blåvand Fuglestation og Gedser Fuglestation

Det Grå Fyr i Skagen har også en udstilling om fuglelivet.