I Thy kan du komme helt tæt på vindmøller i størrelse XXL

Hold da op. De er godt nok store. Testcentret ved Østerild i Thy, hvor vindmølleindustrien tester deres kæmpestore havvindmøller, tager pusten fra de fleste besøgende

Testcenter Østerild

De er til at få øje på, de store vindmøller, der stikker op over trætoppene i plantageområdet lidt uden for Østerild i Thy. De lange vinger bevæger sig langsomt rundt, men tag ikke fejl. Hastigheden ved vingespidserne kan komme op over 300 kilometer i timen. Det er enorme mængder energi, de kan samle op på en runde. De største af møllerne kan producere, hvad der svarer til 20.000 husstandes forbrug.  

Det er mere end ti år siden, Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller ved Østerild blev indviet. Det skete i efteråret 2012.

Testcentret blev ikke på forhånd mødt med klapsalver. Da nyheden om, at det skulle ligge i Østerild Plantage i Thy, ramte lokalområdet, strømmede det ind med protester. Både fra lokale og fra miljøaktivister som ikke kunne se det smarte i at fælde dele af plantagen for at gøre plads til gigantmøllerne. Og sidenhen at få udsigt til flere hundrede meter høje møller var bestemt heller ikke tillokkende.

Men som årene er gået, er vinden vendt i Thy. Testcentret ved Østerild er blevet en del af den lokale identitet, og hvert år strømmer tusindvis af gæster forbi for at komme tæt på, de voldsomt imponerende møller.

Over 40.000 besøgende kigger forbi testcentret om året. De fleste kommer på egen hånd og går selv en tur af de afmærkede stier i området. Forinden eller bagefter kan de besøge det glimrende besøgscenter og blive langt klogere på, hvad vindenergi i grunden er for noget, og hvor meget møllerne lige udenfor kan producere. En oplevelse der er ganske gratis.

Andre vil have mere at vide og har booket en tur med Christian Grant eller en af de andre guider fra Green-Team- Thy, som har guidede ture og rundvisninger året rundt. I højsæsonen er der typisk tre ugentlige ture.

Hos Green-Team-Thy sparer man ikke på ordene, når de på hjemmesiden skal beskrive, hvad gæsterne har i vente:  ”En oplevelse i verdensklasse, som du ikke finder andre steder”.

Det er store ord, men ikke for store lyder det fra Christian Grant fra Green-Team- Thy.

- Du finder verdens største vindmølle ude på testcentret, og der bliver hele tiden sat nye verdensrekorder både i størrelse og produktion af el, fortæller han.

- Og det er størrelsen, der imponerer. Når du står tæt på sådan en mølle, er de en hel anden klasse, end hvad du ellers har set, fortsætter han.

Området er så stort, at den guidede tur foregår i gæsternes egne biler, som står i radiokontakt med guidens bil. Undervejs er der flere stop, hvor man kommer tæt på møllerne.

Da Testcenter Østerild i sin tid blev indviet, var der syv felter, som hver havde plads til en mølle. Hvert felt er på størrelse med 2 fodboldbaner, og der er 600 meter mellem hvert mølletårn. Siden er der kommet 2 ekstra felter til, så der nu er plads til 9 møller. Også mulighederne for at gå i højden har ændret sig. I starten måtte møllerne stikke 250 meter i vejret. Det er siden blevet ændre, så vindmølleproducenterne i dag har lov til at teste møller, hvor vingerne, når de står højest, stikker 330 meter i vejret.

Green-Team- Thy har guidede rundvisninger tre gange om ugen i sommersæsonen. De fleste er på dansk, men der er også rundvisninger på engelsk. Er man en gruppe, kan man bestille sin egen lukkede rundvisning, hvor der er frit valg mellem dansk og engelsk.

 

Her kan du læse mere om testcentret

Her kan du om Green-Team-Thy

Her kan du finde et sommerhus i nærheden af Testcenter Østerild