Verdens - måske - reneste strand ligger på Fanø

Arbejdet med at holde stranden ren er sat i system på smukke vadehavsø Fanø. Hvert år bliver der indsamlet adskillige tons affald, som bliver sendt til genbrug

Stranden på Fanø er blandt de reneste i verden.

- Jeg vil påstå, at vi har verdens måske reneste strand på Fanø. Og hvis det ikke er den reneste, er det tæt på.  Du kan sikkert finde nogle små strandstrækninger andre steder i verden, hvor man holder det helt rent, men at gøre over en så lang strækning som stranden på Fanø, det tror jeg ikke, man gør andre steder.

Sådan lyder det fra Kim Fischer, som arbejder hos ”Ren Strand Fanø”. Det helt rigtige sted at henvende sig for at få svar på, hvordan det er lykkedes for Fanø at blive så god til at holde stranden ren.

Der er ingen hemmeligheder bag de rene strande på Fanø, og opskriften er helt enkel: Vedholdende og systematisk arbejde med hjælp fra mange frivillige.

At netop Fanø er kommet så langt, hænger sammen med én enkelt mand på Fanø, der på privat initiativ begyndte at samle affald. Peter Michélsen var forarget og irriteret over at det affald, der flød fra havet og i land på strandene. Han var gammel sømand, og kunne på noget af affaldet se, hvem der havde smidt det over bord. De skibe fik en hilsen fra Peter Michélsen, om de ikke nok ville holde op med at gøre det.

Fælles om at holde Fanø ren

Han fik hjælp fra flere og flere, og det voksede til den frivillige forening ”Ren Strand Fanø”, der i dag er solidt forankret på vadehavsøen med hundredvis af medlemmer. 

Efter Peter Michélsens død er arbejdet fortsat, nu med Kim Fischer som primus motor. Han fortæller, at der hvert år bliver indsamlet et sted mellem 35 og 50 tons affald på Fanøs strande.

- Det er meget forskelligt, hvor meget der kommer ind. På en enkelt dag i februar 2022 samlede vi 7 tons ind. Det var efter stormen Nora, fortæller han.

Til glæde for store og små bliver stranden på Fanø ryddet for affald, der flyder i land fra havet.

- Det er bedst, hvis vi kan samle det ind lige efter, det er kommet ind på stranden. Så er det nemmest at få op, fortsætter han.

Det er ikke kun Kim Fischer og foreningens medlemmer, der står bag indsamlingen. Tværtimod er det lykkedes at engagere både fastboende og øens gæster i arbejdet. Ved nedkørslerne til stranden på Fanø er der placeret dispensere, hvor man kan tage en pose til ”Havfald”. Også i mange af Fanøs butikker kan man hente dem. Når posen er ved at være fyldt, er der langs stranden bure, hvor man kan smide sin fyldte pose.

- Og er posen rigtig tung, kan man efterlade den på stranden. Så kommer vi forbi og samler den op. Vi er på stranden stort set hver dag, siger Kim Fischer.

Affaldet på stranden er en blandet omgang. Omkring halvdelen er blød plast i form af poser og plaststumper, vurderer Kim Fischer. Resten er hård plast, plastikflasker (ca. 10.000 om året), paller, dunke, fiskekasser, gummihandsker og meget, meget mere.

Affaldet bliver efter indsamlingen sorteret og bragt videre til virksomheder, der kan bruge det gamle plastik i nye produkter.

- Det er fint nok, at det bliver genbrugt, men det bedste ville jo være, hvis det aldrig var blevet smidt i havet. Gennem mange år har vi vænnet os til, at man bare kan kaste ting væk – det kan man ikke. For der er ikke noget, der hedder væk. Men mentaliteten findes desværre stadigvæk, lyder det fra Kim Fischer.

Læs mere om Ren Strand Fanø

Her kan du leje et sommerhus på Fanø