Langli er en ø, hvor ordet enestående langt fra er nogen overdrivelse

Den fredede vadehavsø Langli er reserveret naturen 10 ud af årets 12 måneder. Men fra midt i juli er det muligt at kigge forbi. Naturvejleder Morten Vinding tager dig gerne med på en tur

Langli holder lukket det meste af året

Det meste af året er vadehavsøen Langli lukket land. Men to måneder om året bliver der lukket op for herligheden, og mennesker kan igen sætte fod på den ellers øde ø, der blev forladt af de sidste faste beboere i 1913.

Det betyder ikke, at der ikke er liv på Langli. Det er der masser af. Men ikke menneskeliv. Her er det fuglene, der dominerer. De skal have fred til at være fugle det meste af året, men fra 16. juli til 15. september er der plads til, at vi mennesker må kigge forbi.

Ord som unik, enestående og noget helt specielt, står nærmest i kø for at komme til, når det gælder Langli. Og det er passende ord at bruge, mener naturvejleder Morten Vinding fra NaturKulturVarde, der er af de mennesker, der kommer oftest på øen. Det gør han som turleder på nogle af de ture, NaturKulturVarde flere gange om ugen arrangerer i de to måneder til den lille vadehavsø.

- Der findes ikke noget som Langli i Danmark. Det er den eneste ubeboede ø i det danske vadehav, fortæller han uden at lægge skjul på sin begejstring.

Han anbefaler, at man tager en guidet tur til Langli. Ikke fordi man ikke på egen hånd kan finde derover. Det kan man sagtens, når man har orienteret sig i forhold til, hvordan det står til med tidevandet. Hvert år er der gæster, der strander på øen, fordi vandet steg mere end de regnede med. Når de så vil retur til fastlandet er vandet alt for højt til, at det er sjovt at kæmpe sig gennem det.

Men den største fordel ved at have en guide ved sin side er, at du får alle de gode fortællinger om Langli med.

- En guide kvalificerer din oplevelse og åbner op for nogle historier, du ikke selv opdager, forklarer Morten Vinding.

På de ture, NaturKulturVarde arrangerer, er der et begrænset antal deltagere. Og der bliver fortalt enten på dansk eller på tysk. Ikke noget med at man først hører fortællingen på et sprog og bagefter på et andet sprog.

- Vi er naturvejledere – ikke turistguider. Og folk skal have en oplevelse af høj kvalitet, forklarer Morten Vinding.

Naturstyrelsen har også guidede ture over til Langli, men her foregår transporten i noget, der kaldes en naturbus. Det er et andet ord for en traktor, der trækker en stor vogn, hvor passagererne sidder. Så her er opholdet på øen af lidt længere varighed, end når det er NaturKulturVarde, der står for turen.

- Vi bruger mindre tid på øen. Til gengæld bruger vi gåturen til at fortælle om, hvad vi støder på undervejs. Vi fortæller blandt andet om de mange østers, der ligger på havbunden. Vidste du f.eks. at det ikke er så svært at finde perler i østers, spørger han.

 Fuglelivet på og omkring Langli er også imponerende.

- Så jeg får ikke længere åndenød, når jeg ser en havørn eller tusindvis af ryler, fortæller Morten Vinding. 

- For mig er oplevelsen, at hver gang jeg kommer derud, er det en anderledes tur og en anderledes ø. Vinden er anderledes, vejen er anderledes, lyset er anderledes. Det skifter hele tiden.

Han mindes en tur, hvor deltagerne gik i regnvejr hele vejen, og da de endelig nåede frem til Langli, var de gennemblødte ind til skindet.  Men da de var fremme, stoppede regnen.

- Det var som at slukke på en stikkontakt, og pludselig var det en varm sommerdag. Du kan få hele spektret, fortæller han.
Morten Vinding taler også varmt om den nærmest uendelige horisont, der er på Langli.

- Det er et sted, hvor du virkelig kan få lov at strække dine øjne, som han udtrykker det.

En anden fortryllende ting ved Langli er, at øen er under konstant ombygning. Ikke af mennesker, men af naturen.

- Her er ikke nogen kystsikring, og det er meget dynamisk, det der foregår. Øen ændrer sig hele tiden, og den bliver en smule mindre hvert år. Men bare rolig. Den forsvinder ikke i vores tid, siger han.

Det kræver en nogenlunde god fysik at kunne klare turen til Langli. Der er typisk omkring 4 kilometer at gå over den delvist tørlagte havbund. Derfor er det heller ikke en tur, der er velegnet til mindre børn.

Han anbefaler at turen bliver gennemført i bare tæer. Der er ikke meget sjov ved at traske afsted i et par gummistøvler, der har taget vand ind.

 

Du kan finde sommerhuse i nærheden af Langli her.

Her kan du finde NaturKulturVarde

Her kan du finde Naturstyrelsens ture til Langli