Der skyller hele tiden nye skatte op

At lede efter rav langs de danske kyster er en kæmpe oplevelse i sig selv. Men at finde et stykke eller to er heller ikke så ringe, medgiver Anders Leth Damgaard, formand for Den Danske Ravklub, som her bringer dig tættere på ”nordens guld”

Rav fundet på Henne Strand

- Du kan finde rav alle steder i Danmark. Punktum. Men når det er sagt, så er der steder, der er bedre end andre.
Det fortæller Anders Leth Damgaard, formand for Den Danske Ravklub, selv en erfaren ravjæger, og en af dem i Danmark der ved mest om rav.
Det er på de strande, der ligger ud til det store og åbne hav, der skyller mest rav op.
- Strandene langs Vesterhavet er absolut og indiskutabelt blandt de bedste steder. Det er de fordi, der er en højere saltprocent i vandet, og derfor flyder ravet bedre. Det er også her, du har de store storme, der virkelig får rusket op i havbunden, og får frigjort ravet, fortæller han.

Men også langs østkysten af Jylland, på Fyn og på Sjælland er der gode steder. Her er ravstykkerne dog typisk mindre end dem på Vestkysten.

Oplevelsen er mere værd end rav

- I mine øjne handler det at gå på jagt efter rav i lige så høj grad om den store naturoplevelse, du får. Når du kommer ud og ser solopgangen, eller du kommer afsted en sen aften, hvor du kan se stjernerne og høre bølgerne. Det er alt det, der bryder din hverdag, der er det fede ved ravjagten, siger han og fortsætter:
- Det er fantastisk, at du i Danmark gang efter gang kan gå på skattejagt på den samme strand – for der skyller hele tiden nye skatte op. Det er en sørøvers våde drøm, det er gaven, der bliver ved med at give. Det er det, der er det vilde ved rav, forklarer hen.
Højsæsonen for jagt på rav er de perioder, hvor det blæser meget, og vandet er koldt. Det kolde vand bidrager til, at ravet flyder bedre. Ravsæsonen starter ved den første store efterårsstorm og strækker sig henover vinteren og typisk frem til engang i midten af april. Om sommeren er der længere mellem ravstykkerne, for der skyller ikke så meget op, når vejret er stille og godt.
Det skal dog ikke stoppe en, understreger Anders Leth Damgaard. Du har stadig en lille chance for at finde nogle små stykker.
Der er flere ting, der afgør, om du har held med din ravjagt. Det gælder om at være på stranden på det rigtige tidspunkt, og det gælder om at lede efter ravet på de rigtige steder.
Et godt tidspunkt er efter en storm. Her er tommelfingerreglen, at du skal lede, når højvandet trækker sig tilbage anden gang efter stormen, for her er chancen for at finde rav størst.
- Men ravet kommer også ind efter første højvande og tredje højvande, forklarer Anders Leth Damgaard og tager lidt af luften ud af den tommelfingerregel.

Det er næsten mere afgørende, at du leder de rigtige steder. Rav lægger sig ikke sammen med stenene helt nede ved vandkanten. Rav er lettere end sten og bliver typisk skyllet længere op på stranden sammen med materiale, der har samme vægtfylde.
Så det er i klumperne med tang, rester af krabber, pinde og døde fisk lidt højere oppe på stranden, at ”guldet” gemmer sig.
Ofte ser man ravjægere vandre rundt på strandene, når mørket er faldet på. Det skyldes, at mange har investeret i en ravlygte med UV-lys, der får ravet til at lyse op.
- Der er nogen, der synes, det er lidt snyd. Men det er bare et redskab, udviklingen har ført med sig. For du skal stadig være en dygtig ravjæger for at finde rav. Håndværket i at finde rav er stadigvæk det samme. Du skal have styr på vind og vejr og din strand, siger han.

Et fastfrossent øjeblik fra dengang

Anders Leth Damgaard er vild med at finde rav. Men han er endnu mere vild med de historier, der nogle gange gemmer sig i ravet.
En sjælden gang dukker der et stykke rav op med et insekt, der for 34-48 millioner år siden havde en dårlig dag og endte sine dage i noget klæbrigt harpiks, der sidenhen blev forvandlet til rav.
- Her får du et vindue til fortiden. Du får et fastfrosset øjeblik fra dengang, som han udtrykker det.
- Stort set alt hvad der levede i urskoven finder vi også i en eller anden grad indkapslet i rav. Men det vi mangler at finde i baltisk rav, som er det rav vi finder i Danmark, er et pattedyr. Vi har fundet et utal af forskellige insekter, blomster, snegle, firben, skorpioner osv., og vi har også fundet en del rav med hår fra pattedyr i. Men vi har endnu ikke fundet andre rester af et pattedyr. En dag finder vi måske en lille mus. Det glæder jeg mig meget til, at vi gør, fortæller han.
De fleste, der har ledt efter rav, har prøvet at stå med en lille gul klump i hånden. Men er det en sten, eller er det et stykke rav.
Der er flere måder at tjekke det på, forklarer Anders Leth Damgaard.
Den nemmeste er at holde stykket op mod lyset. Rav har ofte en eller anden form for transparens. Du kan også finde en sten på ca. samme størrelse som det lille stykke ”rav”, du har samlet op. Føles stenen tungere, er det sandsynligvis et stykke rav, du har fundet.
- Du kan også gnide ravstykket hårdt mod dine bukser, så det bliver varmet lidt op. Når du dufter til det, kan du fornemme duften af fyrretræ, fortsætter Anders Leth Damgaard.
Rav vil også lyse op i UV-lys og i en 16% saltvandsopløsning vil et stykke rav flyde ovenpå. Der findes mange metoder, og er du stadig i tvivl om det er et stykke rav, så anbefaler han dig at kontakte en ekspert.
Det bedste råd til ravjægere er at lægge drømmene om rav lidt til side og ikke jage rundt på alle mulige strande i håb om at finde noget.
- Du skal finde din egen strækning, lær den at kende og så tro på den. Ligger den godt har du gode muligheder. Gå en tur, få nogle kilometer i benene, og gå ikke kun for ravets skyld. Gå for naturoplevelsens skyld.

Kom tæt på ravet:

Sommerhuse i Nordvestjylland

Sommerhuse langs Jyllands vestkyst