Danmark som vinland – nej, det er ikke en vittighed
Vin i Danmark? Altså rigtig vin – med druer, marker, vinstokke og smagninger? Det kunne godt lyde som en vittighed. Men den er god nok. I løbet af de seneste 20–30 år har Danmark udviklet sig til et land der også har rødder i vinens verden

Der er ikke noget middelhavsklima at hente her. Til gengæld har en række entusiastiske vinbønder insisteret på, at det godt kan lade sig gøre – og de har fået ret. Siden Danmark i år 2000 blev godkendt som vinland af EU, er det gået hurtigt. I dag er der omkring 90 kommercielle vingårde spredt ud over landet – fra Lolland til Nordjylland. Dertil kommer en lang række hobbydyrkere.
Det danske klima sætter rammerne. Somrene er korte og lyse, efteråret kan være vådt og blæsende. Det betyder, at mange dyrker sorter, der modner tidligt og trives i omskifteligt vejr. Det gælder især grønne druer som Solaris, Johanniter og Muscaris, som typisk bliver til hvidvine og mousserende vine. Her er det Danmark for alvor markerer sig – med vine, der er lette, friske og syreholdige. Gode til fisk. Og til danske sommeraftener.
Der findes også rosé og rødvin på danske marker, men det kræver mere. Rødvin har brug for varme og lange vækstsæsoner. Derfor lykkes det kun i gode år eller ved særlig indsats. Til gengæld har flere steder specialiseret sig i mousserende vine og dessertvine – og her er niveauet ofte højt. I Dons ved Kolding har man endda opnået EU's officielle kvalitetsmærkning, BOB, for mousserende vin.
På flere vingårde er vinoplevelsen noget, man deler. Mange har åbne marker, gårdbutikker og smagninger. Her kan man slå sig ned og få et glas vin med udsigt til de stokkene, og måske få en snak med vinbonden selv.
Find vej til vinmarkerne
Er man nysgerrig på dansk vin, har Foreningen Dansk Vin lavet et kort over vingårde i hele landet. Her kan man se åbningstider, læse om smagninger og planlægge et besøg. Det hele findes her:
Skål – og god tur i vinlandet Danmark.