Skål! Her får du smagen af Danmark destilleret

Det er ikke mange år siden, du kunne tælle antallet af danske destillerier på én hånd. Det kan du ikke længere. I dag skal du bruge mere end 14 hænder

Destilleri

I mange år var det snaps, de fleste forbandt med Danmark, når snakken faldt på spiritus. Sådan er der ikke længere.

De senere år er produktionen af spiritus i Danmark for alvor kommet i omdrejninger. Antallet af små mikrodestillerier er skudt i vejret, men det er ikke snaps, de bruger deres tid på at lave.

Først da Danmark blev medlem af EU i 1973, blev det tilladt for andre end ”De Danske Spritfabrikker” at lave spiritus. De første år, efter monopolet var faldet, skete der ikke ret meget. Vi skal på den anden side af år 2000, før der skete noget – men siden er det gået stærkt. I dag er der over 70 destillerier i Danmark, hvor der i stor stil bliver fremstillet whisky, gin, likør og andre typer alkohol.

Som regel er det små, produktionssteder, hvor en enkelt eller to entusiaster på egen hånd har kastet sig ud i at skabe lige præcis den spiritus, de altid havde drømt om. Mængderne er ikke store, men til gengæld er kvaliteten i top, for der bliver i den grad kælet om de ædle dråber. Der er også nogle af destillerier, der har vokset sig til pænt store virksomheder med en stor produktion og en solid omsætning.

På de fleste destillerier er der mulighed for at komme helt tæt på produktionen, få rundvisninger og være med til smagninger.

De lokale destillerier er på den måde med til at skabe udvikling i det område, de ligger. Først og fremmest sælger de deres produkter, men de tiltrækker også turister og har et tæt samarbejde med de lokale fødevareproducenter, der leverer råvarerne til produktionen.

På hjemmesiden destillerier.dk er der et interaktivt kort, der viser, hvor i Danmark destillerierne ligger. www.destillerier.dk/

Også ”Vin & Spiritus Organisationen i Danmark”, der er brancheorganisation for vin- og spiritusimportører, grossister og producenter i Danmark, har et kort, der viser vej til destillerierne og har links til de enkelte virksomheder. www.vsod.dk/distillery-trail/