Kjeld Andersen, stifter af Sol og Strand Feriehusudlejning, fylder 80 år den 3. januar 2022

Det er en af den danske sommerhusturismes grand old men, der fylder 80 år den 3. januar 2022.

Kjeld Andersen, stifter af Sol og Strand Feriehusudlejning, fylder 80 år den 3. januar 2022

Det er en af den danske sommerhusturismes grand old men, der fylder 80 år den 3. januar 2022.

Kjeld Andersen og hustruen Margit lagde ud med at leje parrets eget sommerhus i Lyngså i Vendsyssel ud, da de i sommeren 1975 blev gift og skulle finansiere bryllupsrejsen til det finske Lapland.

Men takket været Kjeld Andersens talfornemmelse, forretningssans og idérigdom - og hans og hustruens store arbejdsindsats – udviklede lejemålet på mager klitjord i Lyngså sig i løbet af de næste 40 år til en landsdækkende udlejningsvirksomhed i det, der i 1979 blev til Sol og Strand Feriehusudlejning – og i dag har en årlig omsætning på mere end 600 millioner kroner.

Medarbejderstaben i Sol og Strand Feriehusudlejning nåede op på 130 fuldtidsansatte og mere end 1000 i højsæsonen om sommeren, da Kjeld og Margit Andersen i 2019 besluttede at overdrage ejerskabet af Sol og Strand Feriehusudlejning til en erhvervsdrivende fond med velgørende formål.

Overdragelsen af ejerskabet til fonden skete ud fra parrets ønske om, at Sol og Strand Feriehusudlejning skal fortsætte sin drift og udvikling på danske hænder, og at overskuddet i feriehusudlejningen kan være med til at gøre noget godt for andre via fondens udlodninger til humanitære og lokale formål.

”Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld” har allerede udloddet de første midler med en million kroner både i 2020 og 2021. Begge år modtog 10 humanitære organisationer donationer hver på 100.000 kr. fra ”Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld” – og som noget unikt i feriehusbranchen blev både husejere, feriegæster og medarbejdere i Sol og Strand i 2021 inddraget i udvælgelsen af de temaer, donationerne blev uddelt blandt.

Samtidigt bidrager Sol og Strand Feriehusudlejning også til udviklingen af små og store projekter i de lokalsamfund langs Danmarks kyster, hvor Sol og Strand hvert år udlejer ca. 6.500 private sommerhuse og ferieboliger ud til danske og udenlandske feriegæster. Det sker gennem ”Sol og Strands Lokale Håndsrækning”, der siden 2019 årligt støtter lokale formål med en million kroner.

Kjeld Andersen er født og opvokset på et lille husmandssted ved Arden i Nordjylland som den yngste af 5 børn, og han blev uddannet landbrugskonsulent på Landbohøjskolen i København. Inden da havde han sikret sig en matematisk studentereksamen fra Vestjysk Gymnasium i Tarm.

Indtil han i 1974 mødte Margit under et besøg i Bruxelles, hvor hun arbejdede i EU-hovedkvarteret – og de sammen vendte tilbage til Jylland i 1975 - var Kjeld Andersen fra 1967 landbrugskonsulent i nordsjællandske landboorganisationer.

Ud over selv at servicere feriegæster og ejere af sommerhuse, har Kjeld Andersen sammen med Margit gennem årene i høj grad selv set sig om i verden. Parret har som turister besøgt 107 lande på hele kloden. Og selv om helbredet ikke er helt, hvad det har været, er drømmen stadig, at Kjeld og Margit
Andersen kan fortsætte deres turistrejser til nye mål, som endnu ikke er beset.

Parret bor i Hanherred.

Driften af Sol og Strand Feriehusudlejning er i 2019 overdraget til en ny direktion med adm. direktør Per Dam og økonomidirektør Tommy Madsen.