Generationsskifte hos Sol og Strand på Bornholm bliver til en familieoverdragelse

Tommi Falk overtager efter 12 år i Sol og Strand jobbet som bureauchef på øen – hans far, Per O. Petersen, helliger sig efter 20 år som bureauchef nu funktionen som ejerrådgiver og daglig kontakt til sommerhusejere på Bornholm, som han har haft ved siden af jobbet som bureauchef

Generationsskifte hos Sol og Strand på Bornholm bliver til en familieoverdragelse

2021 har været sommerhusbranchens bedste nogensinde – og 2022 tegner til at blive endnu bedre.
Sådan ser det ud, hvis man spørger Sol og Strand Feriehusudlejning, der udlejer 6.500 private sommerhuse og ferieboliger langs Danmarks kyster.

Mere end 300.000 feriegæster fra ind- og udland holder hvert år ferie i huse udlejet gennem Sol og Strand - og det tal bliver kun større og større. Og det gælder især på Bornholm.

Det er også forklaringen på, at Sol og Strand nu opruster på betjeningen af både feriegæster og ejerne af sommerhuse og ferieboliger på Bornholm – og samtidig gennemfører et regulært generationsskifte.

Familieoverdragelse, hvor søn tager over fra faren
Sol og Strands bureauchef på Bornholm gennem 20 år, Per O. Petersen, har valgt at træde at skridt tilbage – og hans søn, Tommi Falk, der har arbejdet i Sol og Strand næsten lige så længe som sin far, tager over som ny bureauchef.

Det giver samtidig Per O. Petersen mulighed for at koncentrere sig om rollen som ejerrådgiver og daglig kontakt til ejerne af de mere end 250 sommerhuse og ferieboliger på Bornholm, som lejes ud gennem Sol og Strand.

Det er en funktion, han hidtil har passet ved siden af jobbet som bureauchef, men nu kan prioritere endnu mere.

For Sol og Strand er fast besluttede på, at samarbejdet med de bornholmske sommerhusejere skal have et løft – ikke mindst fordi både danske og udenlandske feriegæster i disse år for alvor har fået øje på kvaliteterne ved sommerhusferier på Bornholm.

ELSKER Bornholm – som er lykkedes med det, der en efterstræbt gennem mange år
Tommi Falk glæder sig til at rykke endnu mere frem på scenen – og være med til at udvikle markedsføringen af Bornholm som feriedestination yderligere.

-Jeg ELSKER simpelthen Bornholm! Jeg er født og opvokset her, og selvom jeg været væk i nogle år, flyttede jeg tilbage, så snart jeg kunne. Bornholm har alt, hvad jeg drømmer om. Og heldigvis også hvad rigtig mange turister fra ind- og udland drømmer om. Det glæder mig selvfølgelig stort – ikke mindst fordi det jo også er beviset på, at vi, der har arbejdet i turistbranchen gennem mange år, virkelig lykkes med det, vi har stræbet efter – nemlig at give vores gæster oplevelsen af, hvor dejlig Bornholm er, siger bureauchef Tommi Falk.

Har arbejdet sig op fra vikar i rengøringen
Den nye bureauchef startede i Sol og Strand på Bornholm i marts 2002, hvor han hjalp til med at rengøre husene efter gæsternes lejemål. Mange somre efter rykkede han ind på kontoret, hvor han vikarierede ved sygdom og hjalp til om sommeren, samtidig med at han tog sig af rengøringer og reparationsopgaver i husene.

Efter en treårig afstikker til en af konkurrenterne i sommerhusbranchen, vendte han for halvandet år siden hjem til Sol og Strand for at være ferierådgiver.

Derfor kender han ikke bare sine medarbejdere på Sol og Strand-bureauet særdeles godt – men han kender også branchen og alle de opgaver, der skal løses i hverdagen. Tommi Falk har efterhånden været 20 i år i sommerhusbranchen på trods af sin unge alder.

Bedste feriedestination i Danmark – måske Europa, men vi skal fortsat udvikle os
Tommi Falk glæder sig over succeserne, men ved også, at der forsat skal udvikles på det særlige, Bornholm kan tilbyde feriegæster på øen.

- Vi er den bedste feriedestination i Danmark – og måske endda i hele Europa, og flere og flere får lyst til at opleve vores ø. Og opleve igen og igen. Det er jo stort. Men det er ikke kommet af sig selv. Og det er heller ikke noget, vi skal tage for givet. Vi skal arbejde hårdt og koncentreret på at udvikle de tilbud, vi har til vores turister – ud over vores fantastiske natur og de mange smukke seværdigheder og lokalsamfund, vi kan tilbyde. For turisternes forventninger til turistdestinationerne og de steder, de bor, mens de er på ferie, udvikler sig også. Det skal vi tage højde for, siger den nye bureauchef hos Sol og Strand på Bornholm.

Mangedoblet på Bornholm siden starten – nu blandt øens største
Det kan den nu tidligere bureauchef gennem 20 år, Per O. Petersen, tale med om.

Da han startede som bureauchef hos Sol og Strand på Bornholm i 2001 havde han ansvar for udlejningen af 35 sommerhuse på øen. I dag er tallet mangedoblet – så Sol og Strand er blandt øens største formidlere af sommerhuse og ferieboliger.

De første år passede han jobbet som bureauchef ved siden af jobbet som skolelærer, men med Sol og Strands succes på øen valgte han efter nogle få år helt at droppe lærergerningen og hellige sig sommerhusudlejningen.

-Det har været en kæmpe oplevelse at være med til at se sommerhusturismen udvikle sig og se Bornholm udvikle sig som turistdestination gennem de 20 år. Vi har gennem de år set turismen udvikle sig fra at være drevet af rigtig mange små og meget lokale turistforeninger med meget forskellige tilbud, til i dag at være samlet på nogle få, men større aktører.

Tre til tango – for både feriegæster og sommerhusejere skal serviceres
Selv om Sol og Strand er blandt de aktører i det bornholmske turisterhverv, som har haft succes, så er det netop ambition om stadig at skille sig ud som dem, der er mest fleksible og bedst til at servicere både feriegæster og sommerhusejere, der har årsag til generationsskiftet i Sol og Strand.

Efter Per O. Petersens mening adskiller sommerhusbranchen sig fra andre ferieformer, fordi der skal tre til en vellykket tango – ikke bare feriegæster, men også ejerne af de private sommerhuse, Sol og Strand formidler lejen af.

-Det er en helt særlig udfordring for os og de øvrige i vores branche, at vi ikke bare skal markedsføre Bornholm og sommerhusturismen og servicere feriegæsterne fra både ind- og udland. Før vi kommer til det, skal vi i forvejen have nogle sommerhuse og ferieboliger at udleje.
-Og det kommer bestemt ikke af sig selv. Det får du kun, når du er dybt professionel i mødet med de mennesker, der ejer de sommerhus, du gerne vil leje ud. Det er deres private sommerhuse, vi lejer ud – og de skal være trygge og tilfredse med den service og det samarbejde, vi præsterer hver dag, siger Per O. Petersen.

Fokuserer 100 procent på service til sommerhusejere
Det er den opgave, Sol og Strand nu udvikler yderligere på Bornholm – og som Per O. Petersen kommer til at stå i spidsen for i de kommende år.

-Jeg har haft funktionen som ejerrådgiver gennem alle de år, jeg har været bureauchef. Ved siden af at være bureauchef! Nu kan jeg koncentrere mig fuldt og helt om den opgave. Det er mit fokus 100 procent. Og det glæder jeg mig rigtig meget til – for det er en meget spændende opgave, som bare skal løftes, hvis Bornholm skal lykkes med at tiltrække flere turister i de kommende år. Hvis vi ikke har sommerhuse eller ferieboliger nok, kommer der jo ikke flere.

-Og jeg har efter 20 år en ret sikker fornemmelse for, hvad sommerhusejere sætter pris på, når de vil leje deres sommerhus ud. De skal serviceres lige så meget som feriegæsterne. Du skal være konkurrencedygtig på mange parametre. Både på din forsikringspakke, på den fleksibilitet og forståelse og professionalisme, du møder dem med, siger den erfarne Sol og Strand-rådgiver.

Store ændringer blandt bornholmske udlejningsbureauer – Sol og Strand unik
Netop i 2021 er der sket store ændringer i sammensætningen af de bornholmske udlejningsbureauer. Og både Tommi Falk og Per O. Petersen er sikker på, at Sol og Strand kommer til at stå stærkt i den konkurrence.

-Vi glæder os til sammen at vise, hvad vi kan – vi brænder for sommerhusudlejning og tiden har vist, at det er lykkes ganske godt, siger Per O. Petersen.

-Vi har et godt omdømme – og det bliver kun bedre af, at Sol og Strand skiller sig ud ved, at vi som den eneste store aktør blandt landets sommerhusejere er ejet af en velgærende fond, der deler ud af sit overskud til velgørende foreninger og til mange små og store projekter langs de kyster, hvor vi udlejer sommerhuse. Vi er simpelthen unikke. Vores overskud ender ikke i en udenlandsk kapitalfond, men gør nytte både i velgørende initiativer og i foreningslivet her på Bornholm, siger Tommi Falk.

YDERLIGERE KOMMENTARER:

TOMMI FALK, ny bureauchef for Sol og Strand på Bornholm – hvor han har været ansat i 12 år, tlf. 96 96 55 47

PER O. PETERSEN, afgående bureauchef for Sol og Strand på Bornholm, tlf. 24 80 41 35.