Gedesby Mølle

Danmarks sydligste hollandske mølle er beliggende i Gedser på Falster

Den nye hollandske mølle

I 1901 lå her en stubmølle. Den blev revet ned og Gedesby Mølle opbygget i 1911. Møllen er en gallerimølle og krøjeværket var manuelt styret, vingerne er sejlførende. Produktionen startede i december 1911. Møllen gennemlevede flere ejere, som alle havde en ulykkelig økonomisk skæbne. I 1995 købte Møllelauget hele ejendommen. I modsætning til mange andre hollandske vindmøller har Gedesby Mølle fra begyndelsen været beklædt med tagpap – altså aldrig med træspåner, som var meget anvendt. Møllelauget startede i 1987 med 57 medlemmer. I dag er der 380 medlemmer.

Gedesby Møllelaugs arbejde og betydning for Sydfalster

Lauget har en stor forpligtelse over for møllens fortsatte kulturelle tilstedeværelse og dens betydning som vartegn for Sydfalster. Under møllelaugets ejerskab er møllen blevet restaureret og er i dag i stand til at producere mel. Lauget demonstrerer maskinens funktioner og producerer mel.

Omkring Gedesby mølle er der grønt område med legeplads, mini boldbane, skakspil og plads til at slappe af i skønne omgivelser. Der er gode siddepladser- inde som ude, fine toiletter, gode parkeringsforhold.

Der er fritstående bænke og borde, hvor I kan spise sin medbragte mad. Tag ikke kaffen med. Den kan I få på møllen. Betalingen for kaffen bestemmer I selv – men beløbet går under alle omstændigheder til møllearbejdet.

Atmosfæren i byen og omkring Gedesby Mølle er simpelthen en nydelse.

Gedesby har små gader, stråtækkede huse med smukke haver, en kendt kirke og en andedam (uden ænder).

Hvis I trænger til at bade er der har kun 2 km fra Gedesby Mølle til den skønneste strand med blåt flag, god parkeringsmulighed, toiletter og kiosk ca. 100 fra vandkanten.

Gedesby Mølle
Kobbelsøvej 1 Gedesby
4874 Gedser
Tlf: 21 56 24 14
info@gedesbymoelle.dk
https://www.gedesbymoelle.dk/
Gedesby Mølle
Kobbelsøvej 1 Gedesby
4874 Gedser
Tlf.: 21 56 24 14