Sommerhuse i Helnæs

Sommerhus i Helnæs - smukt og fredeligt på halvøen

Det bliver ikke mere smukt og fredeligt end et sommerhus på halvøen Helnæs syd for Assens

Generelt

Halvøen Helnæs ligger mellem de to fynske købstæder Assens og Fåborg. Med en smal dæmning er halvøen forbundet til Vestfyn. Der har boet mennesker på Helnæs siden stenalderen, og området har mange seværdigheder, der trækker spor til fortiden. Det varierede og smukke landskab gør, at Helnæs velegnet både til den aktive ferie og for dem, der bare vil slappe af i fredelige omgivelser. Helnæs har vand på begge sider: Helnæs Bugt mod øst og Lillebælt mod vest

Strandene og naturen

Helnæs har flere gode strande. Helnæs Strand ligger på den sydøstlige del af Helnæs. Stranden er knap en halv kilometer lang og omkring 5 meter bred. Der er både sand og stenede områder på stranden.  Området er børnevenligt, da her er lavvandet, og man skal langt ud, før det bliver dybt. Langs kysten er der bølgebrydere, der ligger med omkring 20 meters mellemrum. Ved Helnæs Made ud mod Lillebælt er er en god, men noget stenet strand.

Lige efter vejdæmningen ud til halvøen ligger Bobakkerne, som en stor vold, der i sommerhalvåret er dækket af blomster. Efter at staten har købt området, er det åbnet for vandreture.

Lidt længere mod syd ligger engområdet Maden. Her er næsten 300 hektar enge og marker, som ligger lige ud mod Lillebælt. På landspidsen Lindhoved mod sydvest ligger det stadig aktive Helnæs Fyr.

På bakkerne, syd for Maden, ligger fem gravhøje fra stenalderen.

Udflugter

Bykernen i den gamle fynske købstad Assens er velbevaret, og der er meget at opleve på en spadseretur gennem byen.  Assens har et fint havneområde med en store moderne lystbådehavn med plads til 600 både.

I Assens er der mulighed for at prøve noget så specielt som at leje en skinnecykel og køre på den, nedlagte jernbanestrækning helt til Tommerup, hvis kræfterne rækker.

Den lille halvø Thorø ligger tæt ved Assens. Der er kun adgang til fods på halvøen, der er kendt for sin smukke og uberørte natur.

Købstaden Faaborg er et dejligt sted at bruge en dag. Det er en historisk by, der først gang nævnes i 1229, hvor Valdemar Sejr forærede byen til sin portugisiske svigerdatter. Faaborg nærmest oser af fynsk stokroseidyl. Her er smalle, brostensbelagte gader, gamle velbevarede købmandsgårde og en havn, hvor der er masser af liv. Her er både lystsejlere og færger, der har forbindelse til de tre øer, Bjørnø, Lyø og Avernakø. På Faaborg Museum kan man få et fint indblik i, hvem de kendte fynske malere var.

Normalt er rundkirker noget, der bliver forbundet med Bornholm. Men der er en i Jylland, på Sjælland og på Fyn. Den fynske ligger i Horne ikke ret langt fra Faaborg. Rundkirken er blevet udvidet, så den oprindelige kirkebygning ligger i midten. 

 

 

Frøbjerg Bavnehøj, der ligger mellem Tommerup og Aarup, er med sine 130,1 meter det højeste sted på Fyn. Bakkerne i området er flade på toppen med stejle sider og markante smeltevandsslugter.

Krengerupskovene ved Glamsbjerg øst for Assens har afmærkede vandreruter. Helnæs der ligger syd for Assens er forbundet med Vestfyn med en smal dæmning. Naturen på Helnæs er smuk og varieret med både flade og bakkede områder.

Området omkring Assens er som resten af Fyn velforsynet med slotte og herregårde. Det gælder for eksempel Wedellsborg, Erholm, Rugaard, Krengerup, Brahesborg, Hagenskov og Sandholt. Der er ikke offentlig adgang til dem alle, men man kan altid tage et kik fra vejen

Fra Assens er der færgeforbindelse til Bågø, der ligger en halv times sejlads væk. Her er der natur og idyl for alle pengene.  Der er cykeludlejning med selvbetjening på havnen i Bågø. Der foregår på den måde, at man tager en cykel og selv lægger pengene i en kasse.

Odense, den fynske hovedstad, har alt hvad hjertet begærer, når det gælder kultur og shopping. Det er næppe gået nogens næse forbi, at H. C. Andersen er født i byen.  Den berømte eventyrforfatter har sit eget museum midt i byen, der blandt andet indbefatter hans barndomshjem i Munkemøllestræde.

Men Odense er meget mere end H.C. Andersen. Der er eksempelvis Odense Zoo, Kunstmuseum Brandts og frilandsmuseet Den Fynske Landsby.

Attraktioner

Fjord&Bælt

Fjord&Bælt er en kombineret turistattraktion og forskningsinstitution ved Kerteminde. Her kan man komme helt tæt på den danske hval marsvinet, se på sæler, klappe fisk, ligesom der er masser af liv i akvarierne.

H. C. Andersens Hus

H.C. Andersen Hus i Odense viser nye sider af H.C. Andersens store forfatterskab. Det ambitiøse museum er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma. Museumsbyggeriet dækker 5.600 kvadratmeter og rummer et børnehus og et underjordisk museum. Det lille gule hjørnehus i Munkemøllestræde, H. C. Andersens fødehjem, er en del af det nye museum.

Odense Zoo

Odense ZOO er én af Fyns mest besøgte attraktioner. I haven kommer man tæt på dyrerene og kan opleve dem i afslappede omgivelser.
Haven er bygget op omkring en række miljøer, som er bygget, så de virker så naturlige som muligt. Zoo har omkring 130 forskellige arter. Blandt andet kan man i haven opleve noget så usædvanligt som søkøer.


Egeskov Slot

Egeskov Slot, der ligger midt på Fyn, er en af Nordeuropas fineste renæssancebygninger. I dag kan man komme helt tæt på slottet, der byder på en af Danmarks smukkeste haver, en stor legeplads og flere udstillinger – blandet andet en med veteranbiler og motorcykler.

Bridgewalking

Bridgewalking er en oplevelse, der bringer dig tværs over Lillebælt og op i 60 meters højde på Den Gamle Lillebæltsbro. Turen går fra Middelfart til Fredericia, og den tager i alt et par timer.

Kunstmuseum Brandts

Den gamle klædefabrik Brandts i Odense er omdannet til Fyns største kunstmuseum. Brandts viser både klassisk, moderne og helt samtidig kunst.

Danmarks Jernbanemuseum

Midt i Odense ligger Danmarks Jernbanemuseum, der holder til i en gammel remisebygning. Der er 21 spor med ikoniske lokomotiver og vogne på museet.

Øhavsmuseet i Faaborg

Museet fokuserer især på istidslandskabets dannelse, landskabets kulturhistorie, samt kulturarven knyttet til købstadshistorie afsæt i Faaborg.

Naturama i Svendborg

Hos Naturama kommer man tæt på dyr som elge, moskusokser, hvalskeletter og fugle i et naturteater med lys, lyd og film.

Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby ligger vest for Kerteminde på Fyn. På museet kan man se Ladbyskibet, der er den eneste, bevarede skibsbegravelse fra vikingetiden. Begravelsen menes at have fundet sted omkring år 925, hvor den døde vikingekonge blev begravet i selskab med sine hunde og heste.