Vandmænd og brandmænd

Vandmænd og brandmænd i havet

Undgå gopler med farve - så undgår I brandmænd.

Vandmænd (Aurelia aurita) er glasklare. Vandmandens nældeblærer brænder ikke mennesker. Hunnen kan have rødlige æg, så den kan I let forveksle med en brandmand.

Brandmænd

Ved de danske kyster lever der brandmænd - en rød (Cyanea capillata) og en blå (Cyanea lamarckii). Tentaklerne bruger brandmanden til at bedøve og fange krebsdyr og mindre fisk. Ved kontakt med mennesker giver tentaklerne en brændende fornemmelse i huden. Brandmanden befinder sig ofte ved vandoverfladen, hvor de næsten usynlige tentakler kan komme i kontakt med badegæster. Der er således god grund til at holde afstand til brandmanden.

Goplen er særlig hyppig ved kysterne i sensommeren.

Førstehjælp

Tentaklernes kapsler med gift brister ved tryk, så derfor skal I undgå at trykke på huden. Skyl forsigtigt giften af huden i havet med det samme. Hvis dette ikke lykkes, kan I skrabe giften væk fra huden med en barberskraber (alternativt en kniv, et kreditkort, en ispind eller lignende).

Huden bør ikke skylles med ferskvand, da det får kapslerne til at briste og frigive giftstof på huden. Derimod kan I bruge eddike til at skylle huden. Når alt giftstof er fjernet fra huden, kan I lindre den brændende fornemmelse med en lokalbedøvende creme.

Kilde: Patienthaandbogen.dk og Naturbasen.dk