Nyheder

Hold ferie i naturskønne omgivelser ved Aalborg Bugt

23-06-2016

Brug sommerhuset som base og oplev Danmarks længste Natura 2000-område, herlige sandstrande og hyggelige småbyer langs med Kattegatkysten

Strandliv på stranden nord for Øster. Hurup Havn

Oplev uforstyrret natur i Lille Vildmose, et rigt fugle- og dyreliv, dejlige sandstrande, idylliske åer, jordbærmarker med selvpluk, smukke, gamle slotte, hyggelige småbyer og et rigt udvalg af private sommerhuse

Aalborg Bugt er en bugt i Kattegat øst for det nordlige Jylland. Fra Aalborg Bugt går Limfjorden, Mariager Fjord og Randers Fjord ind i Jylland, og Lille Vildmose ligger ud til den. Store sommerhusområder finder I mellem Egense ved Limfjordens udløb, ved Øster Hurup, sydvest for Vildmosen, og ved Als, ned mod Mariager Fjord.

Als Odde ved udmundingen af Mariager FjordAalborg Bugt er Nordjyllands største, og landets længste Natura 2000-område. Natura 2000 er et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Strandene ved Aalborg Bugt
Mod nord ligger Egense Strand. I 2005 fik Egense sin egen, kunstige, 250 m lange sandbadestrand i forbindelse med lystbådehavnen. Den dejlige, børnevenlige strand er blevet tildelt det Hvide Flag. Ved Mulbjerge og dalen Stejlgabet er der bygget en mole, som det er muligt at bade fra. Her finder I dejlig sandstrand med roligt og klart vand. Stranden er bilfri og har Hvidt Flag. Muldbjergene bliver flittigt benyttet af kitesurfere.

Mod syd ligger den populære Øster Hurup Strand. Den kilometerlange, hvide badestrand har lave klitter og Hvidt Flag. Stranden er meget børnevenlig, idet bølgerne er små og vandet kun langsomt bliver dybt. Stranden egner sig udover badning, solbadning og diverse strandaktiviteter også godt til windsurfing. Det er også muligt at bade ved Kattegatkysten omkring Als Odde, og her er betingelserne for windsurfing gode. Sejlads og vandskiløb er også populære vandaktiviteter i området.

Aktiviteter i Aalborg Bugt-området
Sommeren igennem er der masser af aktiviteter. Tag fx til kræmmermarked i Øster Hurup, der afholdes hver tirsdag formiddag, eller til motorcykel- og biltræf på Hvirvelkærgård, Kystvejen 11, Hadsund, den 6. jul 2016. I kan også besøge Hobro Havn og se starten på Nordisk Sejlads, hvor store og flotte sejlskibe i samlet konvoj sejler ud af Mariager Fjord og regattaen den 3. juli 2016 skydes i gang ved udmundingen nær Als Odde. Holder I ferie i området omkring Egense, kan I tage færgen til Hals, der sejler hver 10. minut. I Hals finder butikker, spisesteder, ugentligt kræmmermarked, underholdning og aktiviteter for hele familien.  
 
Jordbærmark ved SkelundJordbær-selvpluk
Tag til jordbær-selvpluk i området ved Aalborg Bugt. Hver sommer har I mulighed for at plukke jordbær bl.a. hos Skelund Bærland, 8 km fra Øster Hurup. Sæsonen starter i begyndelsen eller midten af juni. Tag en stor skål med og nyd at gå mellem de mange jordbærrækker og plukke de skønneste, søde jordbær, mens I smager på dem indimellem. De plukkede bær bliver vejet og betales efter antal kilo, og prisen er meget rimelig (ca. 25 kr. pr. kilo).

Lindenborg Å 
Holder I af at sejle i kano, er Lindenborg Å en ideel mulighed. Lindenborg Å, som er en del af Natura 2000-området, byder på smuk natur. Åen er 47 km lang, og her kan I virkelig være i kontakt med naturen. I kan enten leje en kano/kajak eller medbringe jeres egen. Som udgangspunkt er det ikke tilladt at gå i land, med mindre man har tilladelse til det fra bredejeren.

Saltcentret i Mariager
I Mariager Saltcenter ved Mariager Fjord kan I opleve en verden af salt. I kan tage elevatoren ned i en gammel saltmine, opleve biografen, se udstillingen samt se, hvordan man syder salt i sydehytten. I kan også tage en afslappende badetur i centrets varme saltbassin, som er næsten som at bade i Det Døde Hav. Efter badet kan I slutte besøget af med frokost eller kaffebord i den hyggelige Café Saltbøssen med udsigt over Mariager Fjord. Mangler I en speciel gave til familie eller venner, byder Saltshoppen på forskellige kryddersalte, krystalsæber, saltlamper m.m.

Når I er i området, må I ikke snyde jer selv for at opleve den hyggelige havn og den gamle by Mariager ved Mariager Fjord. Mariager, rosernes by, blev for få år siden kåret til Cittaslow. Cittaslowbyer er byer, der værner om identiteten og sjælen i samspil med de nye tider og den nye teknologi. Her kan I opleve historie, natur, kultur og de gode lokale produkter.

Fyrkat, Hobro
I et naturskønt område lige uden for Hobro, kan I komme tæt på vikingernes dagligdag på Vikingecenter Fyrkat. Vikingecenter Fyrkat består bl.a. af ni rekonstruerede huse med et voldanlæg og værksteder. Det imponerende fæstningsværk Fyrkatborgen blev opført i år 980 under Kong Harald Blåtand. Umiddelbart uden for ringvolden er et af langhusene rekonstrueret. 
Mange dage sommeren igennem er der aktiviteter på Fyrkat, og i weekenden den 9. og 10. juli 2016 er der vikingemarked ved borgen.

Cykelturister ser på den dejlige udsigt og studerer kortLille Vildmose

Lille Vildmose i Østhimmerland er et eldorado for naturelskere og historisk interesserede. Området er Danmarks største fredede landområde på godt 76 kvadratkilometer. Her findes blandt andet Nordvesteuropas største højmose samt unikke natur- og græsningsskove.

I Lille Vildmose kan I opleve kongeørne, havørne, traner, vildsvin, kronhjorte og andre store dyr i vild natur. Nyd stilheden, duftene, årstidernes skiften, de åbne vidder, fuglelivet og mylderet af mindre dyr og planter.

Den 19. november 2015 blev der skrevet Danmarkshistorie, da et antal svenske elgkalve flyttede ind i Lille Vildmose. I sommeren 2016 vil der være muligheder for at se de imponerende dyr bevæge sig rundt i Danmarks største fredede landområde - nøjagtigt som de gjorde for 5.000 år siden. Sammen med elge udsættes desuden op til 40 krondyr.

Hvis I vil opleve Lille Vildmoses natur- og kulturhistorie, så skal I deltage i en af sommerens mange guidede ture. I får helt enestående naturoplevelser og guiden fortæller samtidig om landskabets kulturhistorie. 

Lille Vildmosecentret
Midt i Lille Vildmose ligger Lille Vildmosecentret - et levende formidlingscenter, der giver indblik i mosens natur- og kulturværdier. Lille Vildmosecentret er det naturlige udgangspunkt for et besøg i mosen. Her kan I bl.a. se naturfilm i biografen, flyve i ørne- simulatoren og kigge på planter og dyr i naturværkstedet.
Direkte ved centret ligger den pragtfulde, gamle Vildmosegård fra år 1768. Her kan I finde borde, bænke og grill, hvor I kan nyde jeres medbragte mad. I kan også gå i den hyggelige Café Soldug, hvor der vil være noget godt til ganen.

Visborggård, Hadsund
Ved Visborggård Slot kan I besøge den smukke renæssancehave, som er åben for offentligheden. Visborggård hører til blandt de smukkeste og mest spændende herregårde i landet og har en historie, som er værd at dvæle ved.  
Arkæologiske udgravninger har afsløret spor af byggeri på stedet, der rækker helt tilbage mod år 1000. Beliggenheden har været god, og de omliggende jorde og skove har været glimrende indtægtskilder og stedet har haft fordel af den tætte beliggenhed ved Mariager Fjord.
I 1938 blev den overtaget af staten og udstykket. 

Sommerhusidyl i skøn naturSommerhusidyl
Lej sommerhus i området ved Aalborg Bugt, nyd den smukke natur og udforsk nærområdet i jeres eget tempo. 

Den hyggelige by Dokkedal ligger ved kysten, helt ud til Kattegat, omkring 10 km syd for Limfjorden. Sommerhusene omkring Dokkedal er beliggende i et skønt naturlandskab, der ånder fred og ro. 

Øster Hurup er et dejligt sted at leje et privat sommerhus, og i mange af vores sommerhuse er det tilladt at medbringe hund. Øster Hurup Havn er en hyggelig og moderne fiskeri- og lystbådehavn, hvor der summer af liv og aktivitet. Her er det muligt at købe friskfanget fisk hver dag.

Brug sommerhuset som base og tag på ture herfra. I området ved Aalborg Bugt er der gode muligheder for vandre- og cykelture. Området er overvejende fladt og derfor velegnet for cyklister. Dejlige naturoplevelser venter langs de afmærkede cykelruter, som fører langs med Kattegatkysten eller gennem det smukke Østhimmerland og rundt om Mariager Fjord.

Nyd den lille videofilm om Aalborg Bugt og den smukke natur.

«« Tilbage

 

Sol og Strand 2017

Forfatter: