Rudolph Tegners Museum og Statuepark

Fantasifulde og inspirerende skulpturer i Dronningmølle

I Rusland, tæt ved den nordsjællandske kyst, ligger Rudolph Tegners Museum og Statuepark. I parken står kunstneren Rudolph Tegners skulpturer med lyng, himmel og hav som baggrund, og museet fra 1937 er en ikonisk bygning af jernarmeret beton. Et skønt og særpræget udflugtsmål.

RUDOLPH TEGNER

(1873-1950) blev under studierne på Det Kongelige Danske Kunstakademi udråbt til at være det største billedhuggertalent siden Bertel Thorvaldsen. Hans søgen mod et nyt udtryk og oprør mod den etablerede kunst var en styrke, men også en udfordring. Hans symbolistiske og vitalistiske værker provokerede ved deres størrelse og indhold dog forblev han en kompromisløs og produktiv kunstner, der især blev hædret i Frankrig.

Dette kulminerede med en guldmedalje på Salonen i Paris i 1931 for værket "Herakles og Hydraen", som symboliserer kunstnerens kamp mod kritikere. Blandt støtterne i Danmark var Brygger Carl Jacobsen og Georg Brandes. I dag finder kunstnere som Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard inspiration i Tegners univers.

Kimen til STATUEPARKEN blev lagt en sommerdag i 1916 hvor Rudolph og hustruen Elna cykler rundt i det særprægede lyngbevoksede landskab Rusland, der har sit navn fra den afsides beliggenhed, og han føler sig i pagt med stedet.
I årene der følger opkøber ægteparret et område svarende til 34 tønder land og rejser i alt 14 skulpturer.

Om sommeren græsser får af racen Såne. Find kort over skulpturerne på her. Af hensyn til løsgående får må der ikke cykles eller medbringes hunde i parken.

Rudolph Tegner byggede MUSEET i 1937 af jernarmeret beton med en imponerende oktagonal midtersal omkranset af en forhal og en sidefløj. Museet er et enkeltmandsmuseum, som viser kunstnerens værker fra den første lille lerskulptur til det sidste store uafsluttede værk.

Den tætte og tunge dør fører ind i museet, hvor de store sale rummer poetiske, bastante, barske og smukke værker. Mange værker er enorme og vidner om en kunstner med forkærlighed for den store fortælling.

Emnerne favner moderens død, kvinden som femme fatale, kvinden som moder, græske myter, den misforståede kunstner, mennesker, hyldesten til livet men også til striden og døden. Kunstnerparret ligger begravet i museet. Museet og parken er fredet og bevares for eftertiden. Museet er lukket om vinteren og tager entré i åbningsperioden. Dog er der gratis adgang for børn. Adgang til parken er fri hele året.

HVAD SKER DER? Den faste samling af Rudolph Tegners skulpturer ses både på museet og i Statueparken. Museet har løbende særudstillinger. Der er tegneværksted for børn og voksne på 1. salen til fri benyttelse. For børn er der yderligere en kunstjagt, orienteringsløb i parken samt gode klatretræer.
Kalenderen rummer aktiviteter i form af koncerter, filmfremvisninger, foredrag, workshops og omvisninger. Der er et traktørsted tilknyttet museet. Her må gerne medbringes mad mod køb af drikkevarer. Picnic er også tilladt i området.

Find kalender, information og åbningstider på hjemmesiden.

Rudolph Tegners Museum og Statuepark
Museumsvej 19
3120 Dronningmølle
Tlf: 49 71 91 77
https://www.rudolphtegner.dk/
Rudolph Tegners Museum og Statuepark
Museumsvej 19
3120 Dronningmølle
Tlf.: 49 71 91 77