Rosenborg Slot

Hjemstedet for kongekronerne og kronjuvelerne midt i København

Lystslottet ligger midt i Kongens Have i hjertet af København og vidner om 400 års pragt med kongelige kunstskatte, kongekroner og kronjuveler.

Rosenborg Slot blev opført af en af Danmarks mest kendte og farverige konger, Christian 4., i begyndelsen af 1600-tallet. Christian 4. var både konge, krigsherre, bygherre og far til mere end 20 børn. Han kastede om nogen glans over Danmark men også det modsatte med sine tabte krige. I dag møder vi glansen i hans berømte bygningsværker, deriblandt Rosenborg Slot, der blev hans yndlingsslot, og hvor han på symbolsk vis også endte sine dage.

I dag kan fortidens pomp og pragt opleves igennem Christian 4. og hans efterkommeres imponerende ejendele, der er udstillet på slottet.

Blandt hovedattraktionerne er Riddersalen med tronstolene, og de tre løver af sølv i naturlig størrelse, der står vagt om dem. Kongetronen er udført i narhvalstand med forgyldte figurer, og dronningetronen er lavet af sølv. På væggene hænger en stor gobelinserie, der viser berømte slag mellem Danmark og Sverige.

Interiørerne er velbevarede og inviterer på en tidsrejse, hvor besøgende kan opleve kongens private skrivestue, badeværelse og voksfigurer af tidligere kongelige personer.

Rosenborg Slot huser også en imponerende samling af Flora Danica og en af verdens fineste samlinger af veneziansk glas, begge dele udstillede i tårnkamre.

De to kongekroner og dronningekronen er opbevaret i underjordiske kamre med metertykke mure. Kronerne er overdådigt udsmykkede med ædelstene, emaljearbejde og ornamenter i guld. De var sidst i brug ved kroningen i 1840, da enevælden blev afskaffet et lille årti herefter.

Dronning Sophie Magdalene skrev i sit testamente i 1746, at hendes juveler ikke skulle testamenteres en særlig person men for altid skulle være til rådighed for den siddende dronning.
Dette har bevaret dem som samling og gjort dem til de levende skatte, de er i dag; de danske kronjuveler er de eneste i verden, der både er udstillet for offentligheden og samtidig er i kongelig brug, af HM Dronning Margrethe ved særlige lejligheder.

De består primært af fire garniturer; et brillantsæt, et rosenstensæt, et perle/rubinsæt og et smaragdsæt - hvor smaragderne er blandt verdens fineste.

Rosenborg Slot
Øster Voldgade 4A De Danske Kongers Kronologiske Samling
1350 København K
Tlf: 33 18 60 47
https://www.kongernessamling.dk/rosenborg/
Rosenborg Slot
Øster Voldgade 4A De Danske Kongers Kronologiske Samling
1350 København K
Tlf.: 33 18 60 47