Randbøldal-Museet

Gammel fabrik - 11 km øst for Billund

Randbøldalmuseet er et rigtigt familiemuseum, hvor børn og voksne kan lære om gamle dages produktion af papir og klæde. Og i de udendørs vandeksperimenter kan alle boltre sig i timevis og afprøve vandets kræfter.

Randbøldalmuseet ligger på stedet, som tidligere husede en af Danmarks første fabrikker, Engelsholm Papirfabrik, som blev anlagt i 1732. Her blev der produceret papir og siden tekstiler, og hele grundlaget for produktionen var vandkraften i form af Vejle Å, som på dette sted fosser gennem en snæver smeltevandsdal. I loftsetagens store rum kan man se udstillinger om energi og om stedets historie, og i stueetagen ligger papir- og væveværksteder, hvor publikum kan prøve de gamle håndværk, når der er arrangementer i ferien. Ved arrangementer betaler man et lille beløb for materialer.

Husets vævelaug er kendt for sit smukke design og fine håndværk. Museumsbutikken samme sted er fyldt med væve- og papirvarer, bøger, kunsthåndværk, håndgjorte sæber og mange andre gaveartikler, og man kan desuden købe drikkevarer og is.

I de udendørs vandeksperimenter kan man få føling med det, der er grundlaget for hele eventyret i Randbøldal – vandkraften. Her kan børn og voksne prøve at vinde over vandets tyngde og hæve det med enkel og historisk teknik som Arkimedes’s skrue, brøndvinde, vippebrønd, trædemølle og et helt slusesystem. Tag madkurven med og oplev naturen, historien og håndværket i Randbøldal.

Der er gratis adgang til museet.

Randbøldal-Museet
Dalekildevej 1
7183 Randbøl
Tlf: 76 81 31 00
https://www.vejlemuseerne.dk/
Randbøldal-Museet
Dalekildevej 1
7183 Randbøl
Tlf.: 76 81 31 00