Knudsgaard

Sortbrændte potter - fremstillet efter gammel tradition i Tim i Vestjylland

På en meget idyllisk gård finder I det kulturhistoriske værksted Knudsgaard, hvor der fremstilles Jydepotter og keramik fra andre tidsperioder. Er I interesseret i at købe eller lære lidt om dansk håndværk, keramik, kultur og historie? Så kom og få en god oplevelse.

Kunstneren fortæller gerne om håndværket gennem 500 år. Historien bag er virkeligt et lille interessant stykke dansk kulturhistorie.

Gennem al denne tid var det en af de få muligheder fattige bønderkoner havde for at tjene lidt ekstra. Hvert år kunne pottekonen lave 3000 sorte potter og brænde dem uden keramikovn. Mandens arbejde bestod i at hente det rigtige ler og at sælge potterne.

Det var kun tilladt bønderne at producere og sælge varer, de selv havde råstofferne til - at arbejde med glasur var forbudt.

De sorte potter blev lavet i et utal af variationer fra 1500 - 1900, og de gamle pottekoner lavede alle mulige ting til husholdningen. Bageforme, Brændevinshat (til destillation), Bibo (forløber til bistader), Hunde og Heste (legetøj), Kogegryder (det folk normalt kalder en "Jydepotte"), Lysestager, Mælkekander, Fade, Ostekopper, Stegegryde, Stegepander, Æbleskivepander osv. De sidste 100 år fra 1900 har der dog kun været få pottekoner/mænd. Værkstedet er et af meget få steder i Danmark af denne slags, derfor gøres der meget for at formidle, således at pottekonens håndværk bliver holdt i live. På Knudsgaard er der god mulighed for at finde en hel speciel gave.
Der er gratis adgang for alle i tidsrummet 11 til 16 - når vi er hjemme. Der er også skiftende udstillinger med andet kunsthåndværk på Knudsgaard.

Knudsgaard
Tim Kirkevej 30
6980 Tim
Tlf: 97 33 37 32
oleflemming@yahoo.dk
http://www.jydepotter.dk/
Knudsgaard
Tim Kirkevej 30
6980 Tim
Tlf.: 97 33 37 32