Sæby Kirke

Foto: Peter Jørgensen
Sæby Kirke Galleri

Beskrivelse

Den smukke Skt. Mariæ Kirke er sidste rest af et stort firefløjet karmelitterkloster, som med Børglumbispens hjælp blev oprettet i Sæby omkring 1470. En overgang gav kirken navn til byen "Mariested".

Da reformationen kom til Danmark i 1536, blev klosteret nedlagt, og klosterbygningerne blev revet ned. Murerbrokkerne brugte man så til at bygge nye huse i byen og til sikring af havnen.

Kirken er kendt for sine fine kalkmalerier fra begyndelsen af 1500-tallet, der fremstiller Maria forældres historie.

Blind mand fandt altertavlen på stranden

Den nederlandske Maria-tavle er fra ca. 1520. Et vandresagn siger, at altertavlen blev smidt overbord fra et skib i havsnød som en gave til Sæby, og at den blev fundet på stranden af en blind mand.

Den forestiller Jomfru Maria, der krones som himmeldronning. Hun står på en halvmåne og en hvæsende drage. Dragen symboliserer Djævelen. Nedenunder ligger den sovende Isaj, og fra hans bryst vokser Jesus stamtræ.

Derudover er der to store fløjtavler, der viser hyrderne og vismændenes tilbedelse af den nyfødte Jesus. Nedenunder dem er der fire små fløjtavler med de fire evangelister.

 

OBS - Sæby Kirke er under renovering frem til udgangen af 2019 - men kan stadig besøges på nedenstående tidspunkter - dog er det ikke muligt at se kalkmalerierne - de er dækket til.

Område

Adresse Strandgade 5A
9300 Sæby
Se alt i dette område

Information

Faciliteter og emner

Klosterkirke

Koordinater

Længde: 57.332994
Breddegrad: 10.528733

Sæby Kirke

Adresse Strandgade 5A 
9300 Sæby
T 98463937
saeby.sognfrederikshavn@km.dk