Vadested gennem 4000 år - cykelrute - kopi

Foto: SoS.WebApplication.Models.IntegrationBroker.Attractions.File?.Photographer
Sevel Kro - ølbien Galleri

Beskrivelse

Cykelruten begynder i Sevel, der ligger i området mellem Stubbergård Sø og Flynder Sø. Sevel-egnen har været beboet i mindst 4000 år, hvilket de mange gravhøje i området vidner om. Stednavnet Sevel er kendt tilbage til 1340 som ”Søuæl” og senere ”Søfel”. Sidste stavelse, ”fel”, betyder vadested, hvorfor Sø-fel (Sevel) altså var vadestedet mellem Stubbergård Sø og Flyndersø.

Fra Sevel går ruten gennem flere små landsbyer mod Bjergby ved den sydøstlige ende af Stubbergård Sø. Søen og det omkringliggende landskab har siden 1980 været fredet for at bevare de naturmæssige, kulturhistoriske og landskabelige værdier i området.

Turen går videre mod Øster Hjelm Hede og slutter igen i Sevel. På den sidste del af turen cykler du gennem den smukke Stubbergård Plantage, hvor der inden for indhegningen lever vildsvin. Er du heldig, kan du også se krondyr.

I Sevel finder du midt i byen både Sevel Kro, Sevel Kirke og købmandsgården. Kroen er et besøg værd og kendt viden om for den lokale specialitet ”Øl-ben”. Sevel Kirke er en romansk kvaderstenskirke. Tårnet og en del af kirken er dog bygget efter 1554 af materialer fra Trandum Kirke.

Kunstner-Kroen: I midten af 1900-tallet blev Sevel Kro kendt som kunstnerkroen, fordi skuespillere samledes på kroen gang på gang. En af dem var Poul Reichardt.

Rød rute på kortet. 23 km.

Område

Adresse Søgårdvej 2 Sevel
7830 Vinderup
Se alt i dette område

Information

Koordinater

Længde: 56.4573676
Breddegrad: 8.87055642

Vadested gennem 4000 år - cykelrute - kopi

Adresse Søgårdvej 2 Sevel
7830 Vinderup