Svenskekrigen satte spor i Vejrum - cykelrute

Foto: VisitHolstebro
Borbjerg Mølle Kro Galleri

Beskrivelse

Denne cykelrute begynder ved Hornshøjstien i Hornshøj og fortsætter ad Mosebyvej mod Borbjerg og Hvam Mejeriby. Hvam Mejeriby opstod omkring et nyt mejeri opført i 1907. Bækken i området er det gamle herredsskel mellem Hjerm Herred og Ginding Herred.

Uden for Borbjerg ved Møllesøen ligger Borbjerg Mølle, der i dag er kro og møllemuseum. Møllens historie går tilbage til 1400-tallet. Den har bl.a. tilhørt Stubber Kloster og været fæstegård under Rydhave Slot i 1700-tallet.

Dyrelivet omkring Borbjerg Møllesø er rigt, og området er et eldorado for fugleinteresserede: Her finder du næsten alle rørskovens fuglearter. I juni kan du høre nattergalen.

Forsæt turen mod Hjerm. På sognets højeste punkt ligger Hjerm Vestre Kirke, som formentligt blev opført i 1140.

På vejen mod Vejrumstad kører du forbi Vejrum Kirke, der ligeledes er fra 1100-tallet. Kirken har et løgformet spir, hvilket viser, at den har en fortid som herregårdskirke for Ausumgaard. Kig godt på døren. Her finder du mærker af øksehug fra Svenskekrigene i 1658-60.

Fra Vejrum kører du til Sir Lyngbjerg Plantage, der var et af Vestjyllands vigtigste folkelige samlingssteder i 1860’erne. I skoven står flere politiske mindesmærker og buster bl.a. af Kong Frederik VII og enkedronning Caroline Amalie.

Rød rute på kortet. 35 km.

 

 

Område

Adresse Mosebyvej
7500 Holstebro
Se alt i dette område

Information

Faciliteter og emner

Cykeltur
For hele familien
Fri natur
Selvguidet tur
Kultur og historie
Fred og fordybelse  

Koordinater

Længde: 56.36606737
Breddegrad: 8.64823529

Svenskekrigen satte spor i Vejrum - cykelrute

Adresse Mosebyvej 
7500 Holstebro