Lyshøj Mølle

Foto: VisitRanders
Galleri

Beskrivelse

Lyshøj Mølle ligger omkring det naturskønne område, Havndal. Den blev bygget i 1894. Møllen har sit navn fra en tætliggende gravhøj ved navn, Lushøj.

Lyshøj Mølle har en spændende historie med sig. Den har været igennem mange bygningsdestruktioner. Møllen startede som en andelsmølle, der var ejet af blandt andet sognepræsten, dyrlægen, gårdmænd og en musiker.

Møllen blev efterfølgende opkøbt til privat eje, hvor møllehusets beklædning blev udskiftet. Grundet en voldsom storm mistede møllen sine vinger og sine spånsider. Heldigvis kom der lokale ildsjæle til undsætning og reddede Lyshøj Mølle.

I dag er møllen en selvejende institution. Der er stadig fuld gang i istandsættelse og etablering af møllen. Det stærke bymiljø har dannet en støtteforening, ”Lyshøj Mølles Venner”, som støtter op om projektet med penge eller frivilligt arbejde. Denne gruppe har cirka 270 medlemmer.

I fremtiden skal Lyshøj Mølle danne rammerne for en levende formidling af den gamle historie bag vindmøllen, hvor man kan få en autentisk fornemmelse og en tidsrejse gennem møllens liv på toppen af Havndal.

De frivillige møllebyggere arbejder flittigt hver torsdag i møllen. Dog har de stadig tid til en snak og en rundvisning til dem, der har lyst til at følge processen med Lyshøj Mølle.

Område

Adresse Lyshøjmøllevej 14
8970 Havndal
Se alt i dette område

Information

Faciliteter og emner

Mølle

Koordinater

Længde: 56.64942565
Breddegrad: 10.23091676

Lyshøj Mølle

Adresse Lyshøjmøllevej 14 
8970 Havndal
T